Ga naar hoofdinhoud

Actieve bestrijding toename draadstrikken van levensbelang

Een van de grootste bedreigingen voor dieren in het wild in Kenia zijn draadstrikken. Eenvoudig maar dodelijk, deze draad- of touwlussen hebben een onsterfelijke levensduur. Haast onzichtbaar bevestigd aan een stevige tak, paal of boomstam spannen ze zich als een strop rond hun slachtoffers. Zelfs dieren die groot genoeg zijn om weg te komen zijn niet veilig: strakke strikken kunnen het vermogen van een dier om te eten en te bewegen belemmeren, verwondingen raken geïnfecteerd en de gevolgen kunnen fataal zijn.
Stropers zetten ze meestal in om kleine dieren te vangen, die vervolgens als bushmeat op de zwarte markt worden verkocht. Valstrikken zijn echter even willekeurig als wreed en in staat om een dier zo klein als een dikdik of zo groot als een volwassen olifant te doden.
Helaas neemt het gebruik van draadstrikken de laatste jaren toe. De mobiele veterinaire eenheden van de Sheldrick Wildlife Trust en de Kenya Wildlife Service (SWT/KWS) hebben onweerlegbaar bewijs om dit te ondersteunen: in 2017 vormden slachtoffers van draadstrikken 9,9% van de jaarlijkse gevallen. Vijf jaar later in 2022 was meer dan een kwart (26,1%) het slachtoffer van een draadstrik. Luipaarden, leeuwen, zebra’s, giraffen, buffels, volwassen olifanten, geen wild dier is veilig. Snel ingrijpen is letterlijk van levensbelang. Gelukkig hebben de SWT/KWS-teams wilde dieren in veel gevallen tijdig kunnen redden. Daardoor hebben ze een tweede kans in het leven gekregen. Zonder deze hulp zouden ze een wrede dood zijn gestorven.
Gegevens van de SWT/KWS-antistroperijteams bevestigen het toenemende gebruik van draadstrikken: in dezelfde periode van vijf jaar, tussen 2017 en 2022, steeg het aantal draadstrikken dat door parkwachters in beslag werd genomen met 230%! Het is belangrijk op te merken dat het aantal anti-stroperijteams in deze periode ook toenam! Deze cijfers duiden dus zowel op een toename van stroperij als op de grote onmisbare impact van anti-stroperijteams, die van levensbelang is. Door hun dagelijkse patrouilles zijn de SWT/KWS-teams in staat om veel draadstrikken voortijdig te verwijderen om te voorkomen dat ze een dodelijke val worden. Daarmee wordt het risico dat wilde dieren in Kenia slachtoffer worden van stroperij drastisch verkleind.
Back To Top