Ga naar hoofdinhoud

Afrikaanse olifanten delen lichaamsgeur

Wetenschappers van de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika hebben ontdekt dat kuddes Afrikaanse olifanten een specifieke lichaamsgeur delen. Het helpt hen individuele leden van hun kudde te herkennen op basis van geur. Uit het onderzoek, uitgevoerd door olifantenexpert dr. Katharina von Dürckheim en haar team, bleek dat dit vooral te maken heeft met de bacteriën die de dieren uitwisselen bij het uitvoeren van hun rituele begroetingsceremonies, dan met het feit dat ze misschien verwant zijn. Bacteriën kunnen worden gedeeld door het frequente fysieke contact tussen olifanten en de affectie die olifanten veelvuldig naar elkaar tonen. Leden van dezelfde kudde wrijven vaak hun lichaam liefdevol tegen elkaar en verkennen elkaars lichaam met hun slurf.
Als er een urinevlek op de grond ligt, blaast een olifant eerst op de zanderige plek om een soort stofstorm van deeltjes te creëren. Het dier zal vervolgens diep inhaleren, waarbij soms deeltjes via het gehemelte naar het orgaan van Jacobson worden overgebracht, in wat een flehmen-reactie wordt genoemd, aldus Von Dürckheim. Een flehmen-reactie is een bepaalde manier van ruiken, waarbij het dier de bovenlip omkrult. De olifant haalt op die manier belangrijke informatie uit de geur. De resultaten van het onderzoek waren nogal onthullend. Olifanten blijken zeer bedreven te zijn in het onderscheiden van geuren. Ze kunnen zelfs geuren onderscheiden tussen drie generaties van dezelfde mensenfamilie en tussen tenminste negen heel verschillende mensen.
Hoewel verwante olifanten veel geurverbindingen deelden, ontdekte Von Dürckheim dat deze wel varieerden in intensiteit en identiteit. Het onderzoek onthulde het bestaan van individuele geurprofielen bij Afrikaanse olifanten, evenals een apart geursignatuur voor verschillende leeftijden, in de slaapklieren bij hun ogen en het speeksel in de mond. Geursignaturen voor genetische verwantschap werden alleen gevonden in de vaginale afscheiding van volwassen zussen. Afrikaanse olifanten hebben intensieve fascinerende begroetingsceremonies wanneer ze samenkomen en verspreiden zo hun persoonlijke ‘dikhuiden-odeur’.
Frontfoto met de twee olifanten: ©Gino David.
Back To Top