
Babygeluk in Ithumba
Op 15 oktober 1999 werd Kinna, die toen amper een week oud was, gered uit een modderige waterpoel, waarin ze vast was komen te zitten in Meru National Park. Gelukkig kon ze worden gered en werd ze naar het weeshuis gebracht. Eén oor was door de felle zon zo ernstig verbrand dat na haar aankomst in de babyopvang in Nairobi de bovenrand er helemaal vanaf brokkelde. In de daaropvolgende jaren bloeide Kinna, dankzij de goede zorgen in het weeshuis op, de eerste jaren in de babyopvang in Nairobi en vanaf 2004 in de opvang in Ithumba en uiteindelijk zette ze rond 2008, samen met een grote groep leeftijdsgenoten, de stap naar een zelfstandig leven in de natuur. Zij vormen sindsdien de grootste groep seniorwezen in Ithumba. Hoewel Kinna al jaren een volledig wild leven leidt, bezoekt ze regelmatig de opvang in Ithumba om de jongere weesolifantjes te begeleiden.
In maart 2017 werd Kinna voor het eerst moeder van haar dochter Kama. Vol trots kwam ze haar dochter in de opvang aan de verzorgers laten zien. De verzorgers wisten dat Kinna zwanger was van haar tweede jong maar niet precies wanneer de geboorte zou plaatsvinden. Op de ochtend van 17 oktober kwamen Kinna, Kama en de rest van Yatta’s kudde seniorwezen samen luid trompetterend naar de opvang in Ithumba. Het daverende getrompetter op dergelijk wijze kon maar één ding betekenen: namelijk dat er een babyolifantje was geboren. En inderdaad Kinna had een pasgeboren baby aan haar zijde. Ze was nog roze gekleurd achter de oren en stond nog een beetje wankel op haar pootjes, maar ze zag er heel gezond uit. De verzorgers hebben Kinna’s tweede dochter Kaia genoemd, een verwijzing naar de roodgekleurde aarde in Tsavo National Park.
Nadat ze Kaia aan de verzorgers en de afhankelijke kudde weesolifanten hadden voorgesteld, trokken Kinna, haar dochters en de andere seniorwezen naar de nabijgelegen bush, waar ze enkele uren in de schaduw verbleven. Kama, die bijna 4 jaar is, blinkt nu al uit als grote zus. Ze loopt zij-aan-zij met haar moeder en maakt aan andere potentiële tantes duidelijk dat zij voor Kaia zorgt. Natuurlijk kan Kinna rekenen op de steun van al haar volwassen vriendinnen, maar het is geweldig om te zien dat de jonge Kama vanaf het begin zo’n actieve zorgzame rol op zich neemt. Seniorwezen Sities, Mutara, Suguta, Turkwel en Kainuk zijn snel toegewijde tantes geworden voor Kinna, Kama en baby Kaia en wijken geen moment van hun zijde.

Tegen de avond wandelden Kinna, Kama en Kaia terug naar de opvang. De verzorgers slaagden erin om een eigen ‘luzerne-feest’ voor Kinna op te zetten, waar ze zich met veel enthousiasme tegoed aan deed. Tijdens deze droge tijden is het van vitaal belang dat olifantenmoeders goed gevoed blijven om hun melkproductie stabiel te houden. Terwijl Kinna haar bijvoeding at, zoog Kaia lang. Toen haar buik vol was, ging ze een dutje doen en liet haar hoofd op een stapeltje luzerne rusten.
De geboorte van Kinna’s tweede dochter, op de dag af precies 22 jaar na de redding van Kinna zelf, was voor het weeshuis een bijzonder moment om stil te staan bij de succesvolle ontwikkeling van Kinna. Dankzij haar redding en de goede zorgen in het weeshuis migreert ze tegenwoordig met succes door het ruige landschap van Tsavo met twee van haar eigen wild geboren baby’s aan haar zijde. De verzorgers vinden het een voorrecht om een verweesde olifant die ze van jongs af aan hebben grootgebracht later zelfstandig hun eigen jongen te zien grootbrengen.