Ga naar hoofdinhoud

Babyolifant zonder slurf gespot

Bosbeambten van het Forest departement in Kerala in India hebben hun inspanningen hernieuwd om een merkwaardig babyolifantje te lokaliseren met wat lijkt op een aangeboren afwijking. Het babyolifantje dat geen slurf heeft werd voor het eerst gezien door de lokale bevolking in januari van dit jaar. Het babyolifantje bevond zich toen te midden van een grote kudde wilde olifanten, in het Athirapally-bosgebied in het Thrissur-district. Op video’s en foto’s die door de lokale bevolking zijn gemaakt, was te zien hoe het babyolifantje naast zijn moeder liep, die goed voor haar baby leek te zorgen. Na te zijn geïnformeerd door de lokale bevolking, probeerde het Forest Department de kudde te lokaliseren en het babyolifantje te redden, omdat ze vreesden dat de overlevingskansen in het wild zeer gering waren. Het was onduidelijk of de babyolifant daadwerkelijk zonder slurf werd geboren, of zijn slurf is kwijtgeraakt bij een aanval van een roofdier, zoals een tijger, wat betekende dat de wond geïnfecteerd kon zijn.
Het is bekend dat wilde olifanten zieke jongen achterlaten als de kudde ervan overtuigd is dat ze het niet zullen overleven. Maar toen de bosbeambten het landgoed van het staatsplantagebedrijf bereikten waar de kudde was gezien trok het babyolifantje met zijn familie dieper de wilde natuur in. Bijna anderhalve maand lang liet de kudde zich niet meer zien en velen gingen ervan uit dat het babyolifantje inmiddels gestorven zou zijn. Maar niets bleek minder waar. Tot ieders verbazing werd het babyolifantje samen met zijn moeder en hun kudde, in maart opnieuw gespot, dit keer in de Chalakkudy-rivier. In een video die werd gemaakt door een lokale fotograaf, was te zien hoe het babyolifantje de rivier overstak en daarbij goed werd beschermd door zijn moeder. Door dit nieuwe beeldmateriaal is het Forest Department, er nu van overtuigd dat de ontbrekende slurf een genetische aandoening moet zijn. Desondanks deed men toch opnieuw een reddingspoging, maar wederom zonder resultaat. Ondanks het ontbreken van zijn slurf leek de babyolifant wel in een uitstekende conditie te verkeren. De moeder en haar baby werden vergezeld door hun kudde bestaande uit 12 olifanten, die allemaal zeer beschermend waren.
Nadat het bijzondere nieuws over het slurfloze babyolifantje zich verspreidde trokken bezoekers en plantagemedewerkers naar de plek waar de kudde het laatst was gezien. Het gevolg van de massale toestroming van mensen, die allemaal een glimp van de bijzondere babyolifant wilde opvangen, was dat de kudde zich terugtrok in het wild naar een andere onbekende plek.
Back To Top