skip to Main Content

Beschermde olifanten overleven maaltijd met landbouwgif

Een jaar geleden heeft Sangduen ‘Lek’ Chailert als gevolg van de corona-pandemie het ‘Herd to Home-project’ opgezet. Mahouts die als gevolg van de crisis werkloos raakten verlieten vorig jaar massaal de traditionele kampen, waar ze tot aan de corona-crisis met hun olifanten werkzaam waren, en trokken met hun olifanten te voet huiswaarts. Deze situatie heeft Lek toen geïnspireerd om het ‘Herd to Home project’ op te zetten. Hiermee is voorkomen dat veel olifanten in de illegale houtkap-industrie terecht zijn gekomen. In de afgelopen maanden zijn er tientallen olifanten per groepje opgevangen bij diverse bergdorpen in Noord-Thailand. De olifanten leiden sindsdien een zo vrij mogelijk leven in de natuurgebieden van de verschillende Thaise bergdorpen.

Onlangs zijn er zeven olifanten, waaronder twee jonge bulletjes van twee en drie jaar, op een akker van een lokale boer nabij het dorp Om Koi terechtgekomen. Ze hebben zich hier tegoed gedaan aan de groente en het fruit op de akker. De mahouts hadden te laat opgemerkt dat de olifanten naar deze plek waren toegelopen. Helaas had de boer zijn gewassen bespoten met landbouwgif om zijn oogst tegen ongedierte te beschermen. Door het eten van de gewassen hebben de olifanten een grote hoeveelheid landbouwgif binnengekregen. Ze liepen hierdoor ernstige brandwonden in hun mond en spijsverteringskanaal op. Omdat het veterinaire team van ENP elders hulp moest verlenen, heeft Lek de hulp van de laatstejaars veterinaire studenten van de Universiteit voor diergeneeskunde in Chiang Mai ingeroepen.

Drie olifanten, waaronder het tweejarige bulletje William en zijn moeder, zijn op advies van het veterinair team in kritieke toestand naar het olifantenziekenhuis in Lampang gebracht. De oudste olifant was er het slechtst aan toe. Een dag later zijn ook het driejarige bulletje en zijn moeder naar het olifantenziekenhuis gebracht. Zij konden ondanks hun letsel nog wel eten en drinken, dit was een hoopvol teken. Toch was een ziekenhuisopname ook voor hen noodzakelijk. Na ongeveer een week in het ziekenhuis te zijn behandeld waren de beide moederolifanten en hun jonge zoons voldoende hersteld en zijn ze weer teruggebracht naar hun leefgebied in Om Koi. Alleen de oudste olifant wordt nog behandeld in het ziekenhuis. De verwachting is dat ook zij binnenkort het ziekenhuis mag verlaten.

Oudste olifant wordt vervoerd naar het olifantenziekenhuis.
Moeder met zoon in het ziekenhuis aangekomen.
Blaren op de tong door landbouwgif.

 

 

 

 

 

 

Er zijn nog twee volwassen olifanten die het landbouwgif hebben binnen gekregen. Deze olifanten vallen weliswaar niet onder de beschermingsprojecten van Lek maar hebben wel de noodzakelijk medische hulp gekregen. Gelukkig hadden deze olifanten milde klachten en hoefden ze niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. Dankzij het adequaat handelen van het veterinaire team ter plaatse én de deskundige behandeling in het olifantenziekenhuis is het leven van alle zeven olifanten gered.

Back To Top