skip to Main Content

Natuurspektakel

Olifantentweeling middelpunt van bijzonder natuurspektakel in Sri Lanka.

Minneriya National Park in Sri Lanka staat over de hele wereld bekend als de locatie van de grootste samenkomst van Aziatische olifanten, waarbij er tot wel 450 olifanten bijeenkomen rond het Minneriya-reservoir. Onderzoekers hebben ontdekt dat de olifanten samenkomen om zich te voeden met het jonge gras dat ontspruit als het waterpeil van het Minnerya-reservoir tijdens het droge seizoen daalt. Olifanten arriveren in juli en blijven meestal tot half oktober rond het reservoir. Deze bijzondere samenkomst wordt internationaal erkend als een van ‘s werelds grootste natuurspektakels. De geboorte van de ‘ Minneriya-olifantentweeling’ in juni maakte de samenkomst in dit jaar extra bijzonder.

De olifantentweeling, een bulletje en een vrouwtje, is even groot, altijd samen en ze drinken tegelijkertijd melk bij dezelfde moeder. Deze waarnemingen wekten de nieuwsgierigheid op van olifantenonderzoeker Sumith Pilapitiya, die in samenwerking met het Department of Wildlife Conservation (DWC) het gedrag van Aziatische olifanten in Minnerya bestudeert. Pilapitiya observeerde enkele dagen het gedrag van de olifanten-tweeling en volwassen vrouwtjes binnen de kudde. Hij kon niet anders dan concluderen dat het inderdaad om een olifanten-tweeling gaat. Om zijn conclusie te bevestigen nam Pilapitiya contact op met olifantenonderzoekster Cynthia Moss, de directeur van Amboseli Trust for Elephants (ATE), die een Afrikaanse olifantentweeling in Amboseli National Park in Kenia bestudeert. Onderzoekers van ATE volgen de olifantenpopulatie in Amboseli al bijna 50 jaar. Gedurende deze periode registreerde ATE de geboorten van vier tweelingen, waarvan de eerste in 1980. Deze olifanten-tweeling is volwassen geworden.

Daarna is het in 38 jaar niet meer voorgekomen dat er een tweeling werd geboren, maar in de periode tussen 2018 en 2020 is het zelfs driemaal voorgekomen dat er een tweeling is geboren. Twee daarvan zijn in februari en april van dit jaar geboren. Moss gaf aan dat het bestaan ​​van een olifantentweeling ook is geregistreerd in Tanzania en Oeganda. De geboorte van een levende olifanten-tweeling in Sri Lanka is voor dit land een bijzonder hoogtepunt. Tharaka Prasad, de hoofd-dierenarts van de DWC, heeft een DNA-test laten uitvoeren met olifantenpoep om wetenschappelijk te bevestigen dat de babyolifantjes inderdaad een tweeling zijn. In 2018 werd er door DWC een doodgeboren olifantentweeling aangetroffen in Maduruoya National park in het oosten van Sri Lanka. De dierenarts herinnerde zich dat DWC circa 18 jaar geleden twee weesolifantjes ontdekte, vermoedelijk ook een tweeling, bij het Sagam-reservoir in het oosten van Sri Lanka. Zij hadden toen dezelfde leeftijd als de ‘Minneriya-tweeling’ nu. De weesolifantjes zijn toen naar het Elephant Transit Home gebracht. Na ongeveer vijf jaar waren ze groot en zelfstandig genoeg om te worden vrijgelaten in het wild. In die tijd was er niet de mogelijkheid om een DNA-test uit te voeren om wetenschappelijk aan te tonen dat ze een tweeling waren, daarom zijn zij destijds niet als levende olifantentweeling geregistreerd. Tegenwoordig kan dit wel. Hierdoor is de ‘Minnerya-tweeling’ de eerste officieel geregistreerde levende olifantentweeling in Sri Lanka.

Back To Top