skip to Main Content

David Attenborough waarschuwt voor massale uitsterving

In zijn nieuwe serie ‘A Perfect Planet’, die momenteel in Groot-Brittannië op televisie te zien is en later dit jaar zal worden uitgezonden op Channel 9, confronteert Sir David Attenborough kijkers met enkele van de meest aangrijpende beelden van zijn 66-jarige BBC-carrière terwijl hij schetst hoe dieren massaal uitsterven door toedoen van de mens. De 94-jarige Sir David vertelt aan de kijkers dat de planeet die hij zag als jonge man onherkenbaar is veranderd. Sir David waarschuwt dat de helft van alle diersoorten deze eeuw zullen uitsterven, dat is de grootste massale uitsterving in 65 miljoen jaar, als de mens blijft doorgaan met het vernietigen van de resterende natuur op aarde.
Een scène in ‘A Perfect Planet’, laat een uitgedroogde en getraumatiseerde verweesde babyolifant zien die door rangers wordt geholpen en naar de Sheldrick Wildlife Trust in Kenia wordt gebracht. De volwassen familieleden van het babyolifantje kwamen om door extreme droogte. In een andere scène kruipt een koala met verschroeide vacht en poten door brandend kreupelhout tijdens de Australische bosbranden van vorig jaar. Gelukkig werd het dier gered en verzorgd, veel van zijn soortgenoten zijn omgekomen. In de Amazone verdrinken babyschildpadden doordat de nesten worden overspoeld als gevolg van zware overstromingen en tropische stormen veroorzaakt door de klimaatverandering. Een luiaard wordt gered in een stad nadat het leefgebied van het dier in het tropisch regenwoud is vernietigd door menselijk toedoen.
Volgens Sir David is de verweesde babyolifant het slachtoffer van de verwoestende kracht van menselijke invloed die de toekomst van het leven op aarde ernstig bedreigt. Maar Sir David benadrukt erbij dat het nog niet te laat is om het tij te keren als we snel en doeltreffend handelen om de resterende kostbare natuur te beschermen. We beschikken over voldoende capaciteit en kennis om de ernstige schade die door menselijk toedoen wordt aangericht te stoppen, voor het te laat is. Kijkers zien in de serie belangrijke inspanningen die worden geleverd om dieren en hun habitat tegen uitsterven te beschermen. In scènes van de Sheldrick Wildlife Trust spelen verzorgers met de verweesde babyolifanten en strelen ze geruststellend over hun slurf om de kwetsbare dieren te kalmeren. Het weeshuis in Kenia heeft bijna 50 jaar ervaring met het grootbrengen en succesvol rehabiliteren van weesolifanten. Angela Sheldrick die de leiding over het weeshuis heeft,  zegt in de serie dat de weesolifantjes bij aankomst in het weeshuis meestal in een erbarmelijke toestand verkeren. De babyolifantjes zijn niet alleen fysiek getraumatiseerd, maar ook psychisch. Ze hebben hun moeder en familie verloren en zijn vaak getuige geweest van de dood van hun moeder. In het weeshuis geven de verzorgers liefdevolle verzorging die belangrijk is voor de weesolifantjes en helpt om hun trauma’s een plek te kunnen geven.
Bioloog dr. Niall McCann geeft in ‘A Perfect Planet’ aan dat er een sterke toename is van extreme branden, droogte en overstromingen. Deze extreme omstandigheden maken het steeds moeilijker voor dieren om te overleven. Econoom en activist Jeremy Rifkin verwacht een sterke toename in extreme milieurampen die elkaar vaker opvolgen en zouden kunnen leiden tot een massale uitsterving van een groot deel van het leven in een relatief kort tijdsbestek.
Sir David biedt hoop door initiatieven te presenteren om klimaatverandering tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld het planten van een 8000 km lange “groene muur” van een miljard bomen in Afrika als inzet om droogte tegen te gaan. Hij heeft een ‘frozen Zoo’ bezocht. Dat is een bevroren dierentuin, waar het DNA van 10.000 bedreigde dieren wordt opgeslagen om in de toekomst te klonen. De inspiratie en hoop voor de toekomst ligt bij de volgende generatie, maar we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om een belangrijke steen bij te dragen aan de bescherming van de natuur’, zei Sir David. Het voortbestaan van de dieren, planten en de mensheid op aarde is daarvan afhankelijk. Doen we niets dan verandert er zeker niets!
Back To Top