Ga naar hoofdinhoud

Derde olifantentweeling geboren in Kenia

Begin juni werd er voor de derde keer een olifantentweeling in Kenia gezien, ditmaal in het Aberdare National Park. De olifantentweeling werd voor het eerst waargenomen in de nacht van 6 juni 2022. Een dag later werd de tweeling rond het middaguur opnieuw gezien bij de waterput van de Ark Lodge in het nationale park. Olifanten verzamelen zich regelmatig bij deze waterput om behalve water te drinken ook zout te likken, een belangrijk mineraal voor olifanten.
De eerste olifantentweeling die werd waargenomen was in Amboseli National Park in 2018. De tweede waarneming was in Samburu National Park in januari 2022 en de laatste was recentelijk in Aberdare National Park. Met ongeveer 22 maanden heeft de Afrikaanse olifant de langste draagtijd van alle levende zoogdieren en krijgt gemiddeld om de vier jaar een jong. Tweelingen worden zelden aangetroffen in olifantenpopulaties. Volgens Iain Douglas-Hamilton, oprichter van de beschermingsorganisatie Save the Elephants in Kenia, vormen tweelingen slechts 1% van de geboorten. Vaak hebben de moeders onvoldoende moedermelk om twee jongen te kunnen onderhouden, waardoor meestal slechts een jong het overleefd.
Olifanten in Kenia en andere Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara hebben zwaar te lijden gehad onder stroperij. Maar in 2020 verklaarde het Keniaanse ministerie van Toerisme dat, dankzij de toegenomen inspanningen om de stroperij terug te dringen, het aantal olifanten in het land meer dan verdubbeld was. In 1989 bedroeg de populatie olifanten nog slechts 16.000 en in 2018 was dit toegenomen tot 34.000 dieren.

Olifanten bevallen in grotten

 

Het Mount Elgon National Park bestrijkt zowel Oeganda als Kenia. In het Oegandese deel van het nationale park vormt stroperij helaas nog steeds een grote bedreiging voor olifanten, waardoor de dieren massaal naar het veiligere Keniaanse deel van het park trekken. Diep in het Mount Elgon National Park in West-Kenia bevinden zich grotten. De olifanten beschouwen de grotten in Mount Elgon National Park als een veilig toevluchtsoord, waar ze zelfs speciaal naartoe gaan om daar te bevallen. In de omgeving van de grotten is voldoende voedsel en water te vinden en de dieren maken graag gebruik van de zoute likstenen in de grotten. In sommige grotten hebben olifanten zelfs ‘kraamkamers’ gecreëerd. Daar kunnen ze in alle veiligheid bevallen en de babyolifantjes beschermen tegen roofdieren en beten door insecten. Andere delen van de grotten worden door de olifanten alleen gebruikt om er zout te likken. Kuddes olifanten trekken helemaal vanuit de naburige provincie Trans Nzoia en vanuit Oeganda naar de veilige omgeving van de grotten in het Keniaanse deel van Mount Elgon National Park.
Back To Top