Ga naar hoofdinhoud

Een verrassende hereniging 

In de middag van 19 oktober ontvingen zowel de Sheldrick Wildlife Trust (SWT) als de Kenya Wildlife Service (KWS) een melding over een verlaten babyolifant die was ingestort. Een veterinair team van de SWT/KWS Mount Kenya Unit ging direct naar de locatie, waar ze de verlaten babyolifant liggend in de brandende zon aantroffen. Het babyolifantje reageerde nergens op, dus haar situatie was zorgelijk. De dierenarts bracht onmiddellijk een infuus aan en diende glucose- en re-hydratatievloeistof toe. Men plaatste een scherm zodat het olifantje in de schaduw lag. Vanwege het late tijdstip was het niet meer mogelijk om het babyolifantje naar het weeshuis te brengen. Een aantal rangers zou de hele nacht bij de babyolifant blijven om haar conditie in de gaten te houden. Maar nog voordat ze hun kamp konden opslaan verscheen er plotseling een volwassen olifant uit het kreupelhout.
Wonder boven wonder was de moeder teruggekomen om haar baby op te halen. Het veterinair team zocht snel dekking zodat de moeder probleemloos naar haar baby kon gaan. De moederolifant was niet alleen. Er verscheen ook nog een oudere broer of zus uit het kreupelhout. De timing van de moeder was perfect. Het infuus met de glucose- en re-hydratatievloeistof had gewerkt, want het babyolifantje kwam na enige aansporing van haar moeder uit zichzelf overeind. Samen met haar moeder en oudere broer/zus wandelde het babyolifantje terug de wildernis in.
Het veterinair team heeft tientallen keren ervaren dat het toedienen van een infuus met glucose- en re-hydratatievloeistof een door droogte geteisterde olifant in een zorgelijke toestand doet herleven. Meestal hebben hun moeders dan al de hartverscheurende beslissing genomen om hun ingestorte baby te verlaten. Maar deze keer zorgde iets ervoor dat de moeder in de buurt van haar baby was gebleven. KWS-dierenarts dr. Mijele is optimistisch dat het infuus de babyolifant de boost heeft gegeven die ze nodig had. Volgens de dierenarts verkeerde ze gelukkig niet in een erbarmelijke toestand en had ze duidelijk nog krachtreserves. Mocht de situatie van het babyolifantje veranderen, dan staan de teams van SWT/KWS opnieuw klaar om te helpen, maar voor nu heeft deze kleine olifantenfamilie een tweede kans in het leven gekregen.
Back To Top