Content voor Ingelogde Gebruikers

Een warm welkom voor Kham Saen in Elephant Highlands

Eind april reisde Lek met haar team naar het bergdorp Om Koi om de redding van Kham Saen naar de opvang Elephant Highlands te begeleiden. Na een lange tocht van 14 uur arriveerde Kham Saen veilig in Elephant Highlands. Het was aanvankelijk de bedoeling om Kham Saen na aankomst in zijn nachtverblijf te plaatsen, zodat hij eerst tot rust kon komen voordat hij zou kennismaken met zijn nieuwe thuis. Maar de olifanten zelf dachten daar anders over. De drie volwassen vrouwelijke olifanten in Elephant Highlands: Mae Pond, Nong Pop en Kham Paeng, waren enorm opgetogen door de komst van Kham Saen. Ze wilden zo dicht mogelijk bij hem zijn, en omgekeerd was dat ook zo. Uiteraard lieten de verzorgers de olifanten bij elkaar. De jonge Kham Saen werd vanaf het eerste ogenblik overladen met liefde en geborgenheid van de drie volwassen vrouwtjes en dat vond hij heel erg fijn! Vooral Mae Pond is dolgelukkig om te kunnen moederen over het jonge bulletje. Ze wordt gesteund door haar twee vriendinnen.
Kham Saen bleek behoorlijk ondervoed te zijn. Daardoor loopt zijn algehele fysieke ontwikkeling achter en is hij klein voor zijn leeftijd. Met speciale voedingssupplementen en aangepaste voeding én de liefdevolle aandacht van zijn drie nieuwe tantes, verwacht men dat zijn algehele conditie zich de komende tijd zal verbeteren.
De eerste dag had Kham Saen nog een ketting rond zijn poot. Dat was een voorzorgsmaatregel omdat Kham Saen nog moest wennen aan zijn nieuwe thuis. Het komt regelmatig voor dat olifanten de eerste dagen na hun redding zo angstig en verward zijn dat ze instinctief willen vluchten. Dan kunnen de verzorgers ingrijpen door de ketting te pakken. In het geval van Kham Saen was dat gelukkig niet nodig en werd de ketting, nadat hij was verwelkomd door de drie olifanten, verwijderd.
Elephant Highlands bevindt zich hoog in de bergen, nabij het geboortedorp van Lek, op circa een uur rijden van Elephant Nature Park. De kleinschalige opvang is in 2016 opgezet als verlengstuk van Elephant Nature Park en wordt gerund door de broer van Lek en zijn familie.
Mae Pond, haar tweejarige dochter, Kham Paeng en Nong Pop, werden in het voorjaar van 2015 samen met nog 19 olifanten, gered uit een failliet geraakt toeristenkamp in de omgeving van Bangkok. Ze werden toen in Elephant Nature Park opgevangen. In september 2015 sloeg het noodlot toe. Geheel onverwacht overleed op een nacht de tweejarige Hansa. De doodsoorzaak bleek het herpesvirus te zijn. Mae Pond was ontroostbaar door het verlies van haar dochter. Omdat Mae Pond opnieuw een zwaar trauma te verwerken had, wilde Lek haar een positieve start op een nieuwe plek geven. Lek heeft Mae Pond en haar twee beste vriendinnen begin 2016 naar Elephant Highlands gebracht. Juist vanwege dit verlies verwachtte men op voorhand al dat vooral Mae Pond zich over Kham Saen zou gaan ontfermen als zijn surrogaatmoeder. En dat heeft ze ook gedaan.  Kham Saen en zijn drie nieuwe tantes halen het beste in elkaar naar boven.
Scroll naar boven