Ga naar hoofdinhoud

Een wrede trend

Modeartikelen van olifantenhuid en haar, een wrede trend!

Leiderschap en macht brengen verantwoordelijkheden met zich mee. Sommige hoogwaardigheidsbekleders geven helaas een verkeerd signaal af aan anderen. Een triest voorbeeld hiervan is dat de premier van Thailand vorige maand, tijdens een officiële gelegenheid, zijn ring gemaakt van olifantenhuid en haar aan de media heeft laten zien. Sindsdien is de markt voor producten en modeartikelen van olifantenhaar en huid sterk toegenomen. Wie op internet zoekt naar het aanbod van  producten gemaakt van olifantshuid en haar, vindt veel voornamelijk Aziatische aanbieders die deze dierlijke producten online verkopen. De wrede modetrend zet het voortbestaan van de toch al kleine populatie overgebleven olifanten in Azië zwaar onder druk. In Thailand, Vietnam, Myanmar, Cambodja en andere Aziatische landen worden olifanten in toenemende mate gedood om te kunnen voorzien in een ​​groeiende vraag naar huid en haar van olifanten in het eigen land en in China. In deze landen gelooft men dat het dragen van producten vervaardigt van huid en haar van olifanten bijdraagt aan de genezing van huidproblemen zoals eczeem of acne.

 

Volgens een Vietnamese legende werd het bij toeval in de natuur vinden van een staarthaar van een olifant als een symbool van geluk beschouwd. Het actief en doelbewust afsnijden van staarten of het plukken van haren voor de handel is nooit een onderdeel van de traditie geweest!

Ook de aanhoudende coronacrisis heeft bijgedragen aan een toename van het aanbod van producten en modeartikelen van olifantenhuid en haar als alternatief om geld mee te verdienen.

Veel olifantenhuid en haar wordt illegaal binnengesmokkeld vanuit Aziatische landen en zelfs vanuit Afrikaanse landen. Nadat een olifant door stropers is gedood wordt de huid direct verwijderd om de huid zo vers mogelijk te kunnen verwerken in hoogwaardige handelsproducten zoals; laarzen, portemonnees, tassen en jassen. Niet zelden wordt door stropers de hele staart bij de olifant eraf gesneden. Bij olifanten in gevangenschap wordt de staart of een gedeelte ervan bruut afgehakt en worden zelfs de wimpers uitgetrokken.

Olifanten gebruiken hun staart om insecten te verjagen en de achterzijde van hun lichaam schoon te houden. De haren zijn uiterst gevoelig en hebben een vergelijkbare functie als snorharen bij katachtigen. Olifanten tasten met hun staartharen hun directe omgeving achter zich af en weten zo precies waar bijvoorbeeld hun baby loopt. Door de haren eruit te trekken of door de onderste staart helemaal af te hakken raakt de olifant in feite gehandicapt.

Volgens onderzoeken naar de verkoop kan de prijs voor een artikel gemaakt van olifantenhuid en/of haar oplopen tot $ 900 Amerikaanse dollar per item. De toenemende vraag naar modeartikelen gemaakt van huid en haar van olifanten is een wrede trend die gestopt moet worden.

Back To Top