Ga naar hoofdinhoud

EHEES verwelkomt eerste olifant

Er leven meer dan 100 olifanten in circussen en ruim 500 olifanten in dierentuinen in heel Europa. Steeds meer Europese landen voeren een verbod in, of hebben dat al gedaan, op wilde dieren in circussen. De olifanten terugsturen naar hun land van herkomst is meestal niet uitvoerbaar. Deze olifanten een veilige thuishaven bieden in Europa is dat wel. De oprichters van Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES), Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur, wilden een rustoord opzetten om oude, zieke olifanten op te vangen, die afkomstig zijn uit circussen en dierentuinen die moeten of willen stoppen met het houden van deze dieren. Vanwege hun 20-jarige werkervaring in Belgische dierentuinen beschikken Tony en Sofie over de nodige kennis en ervaring met olifanten. Na bijna drie jaar zoeken vonden ze in 2015 een geschikt leefgebied in Frankrijk. EHEES is daar gebouwd van voorbeeld naar het opvangreservaat ‘The Elephant Sanctuary Tennessee’. Behalve het opvangen van olifanten is het doel van EHEES om de resocialisatie en rehabilitatie van de dieren bevorderen, het verstrekken van informatie en het verrichten van onderzoek over hun complexe behoeften en gedrag.
Op de avond van 14 oktober heeft EHEES een belangrijke mijlpaal bereikt door de eerste olifant genaamd Gandhi te verwelkomen. Gandhi werd in 1969 in het wild geboren, waarschijnlijk in Thailand. In 1973 kwam ze in de Zoo van Rivkud in Denemarken terecht en in 1988 werd ze overgebracht naar de voormalige Zoo van Pontscorff in Frankrijk. Toen de dierentuin van Pont Scorff in financiële moeilijkheden kwam werd de toekomst van de dierentuin door een rechtszaak bepaald. Tony en Sophie waren al een aantal jaren op de hoogte van Gandhi en hadden haar situatie nauwlettend gevolgd. De dieren werden onder de hoede geplaatst van een nieuwe eigenaar, die besloot dat Gandhi gebaat zou zijn bij het aanbod van EHEES om voor haar te zorgen. Drie maanden geleden zijn Tony en Sophie begonnen met de verzorging van Gandhi in de voormalige dierentuin Pontscorff (tegenwoordig Les Terres de la Nataé) om haar stapsgewijs voor te bereiden op het transport naar EHEES. Gedurende deze maanden onthulde Gandhi dagelijks meer aspecten van haar persoonlijkheid. Ze veroverde het hart van Tony en Sophie door zo positief te reageren op alle nieuwe ervaringen die zij haar aanboden. De betrokken partijen kwamen overeen dat deze situatie niet openbaar zou worden gemaakt tot Gandhi veilig bij EHEES was.
Na een reis van 10 uur in een transportkist over de weg stapte Gandhi na haar aankomst in EHEES snel en vol vertrouwen haar warme olifantenstal  in waar ze meteen begon te eten. In de daaropvolgende dagen nam ze de tijd om tot rust te komen. Gandhi geniet van de gezondheidscontroles die Tony en Sophie uitvoeren om haar persoonlijke zorgprogramma voor te bereiden. Ze moet nog wennen aan haar nieuwe thuis. Tony en Sophie volgen daarbij het tempo dat zij aangeeft, waarbij ze altijd rekening houden met haar privacy en zorgen voor een rustige omgeving. Soms lijkt Gandhi overweldigd te zijn door haar nieuwe omgeving. Op andere momenten verkent ze moedig nieuwe plekken in haar stal en haar tijdelijke buitenverblijf. Steeds vaker graast ze op het gras buiten of gaat op zoek naar haar bekende verrijkingsvoorwerpen. Over enige tijd zal ze naar haar grote buitenverblijf gaan. Wanneer Gandhi klaar is voor deze volgende stap bepaalt ze zelf. Het gedrag van Gandhi laat zien dat ze zich elke dag veiliger voelt in haar nieuwe thuis.
Back To Top