skip to Main Content

Buba verdient een olifantwaardig leven.

Morgen, dinsdag 1 december, wordt er in de Tweede Kamer gestemd over het welzijn van Buba.

In de Tweede Kamer wordt morgen gestemd over  een motie van CDA en PVV om Buba bij de heer Freiwald te laten. De motie is vooral gebaseerd op onwaarheden en onvolledige berichtgeving. Buba heeft geen dierwaardig leven, laat staan een olifantwaardig leven. Een olifant hoort uren te kunnen lopen en heeft ruimte nodig. Een olifant hoort te kunnen foerageren van struiken, bomen en gras. Een olifant hoort dagelijks een zand- en modderbad te kunnen nemen… Dit alles kan niet op het circusterrein van familie Freiwald.

In de afgelopen maanden is Buba volop in het nieuws geweest. De media heeft de familie Freiwald regelmatig hun kant van het verhaal laten vertellen, maar er is nauwelijks gekeken naar de andere kant van het verhaal. Telkens weer is er veel tegengeluid geuit vanuit de Circus-wereld en wordt er publiekelijk onwaarheden verteld. Hierdoor kan het resultaat zijn dat Buba de rest van haar leven gevangen op een parkeerterrein wordt gehouden. Dit gaat alle dierenliefhebbers aan het hart. En in het bijzonder de mensen die zich zo hard voor het welzijn van Buba hebben ingezet;  Tony en Sofie, oprichters van Elephant Haven in Frankrijk. Zij hebben jaren lang hard gewerkt aan het realiseren van het opvangreservaat Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES). EHEES is klaar om Buba een thuis te geven. Er moet nu een eind komen aan deze voortslepende gedoogkwestie.

Er wordt door de familie Freiwald en CDA-kamerlid van Helvert beweerd dat EHEES niet meer dan een schuur is, maar dit is een leugen. Dit is valse voorlichting om de mensen op een verkeerd spoor te brengen. Om het tegendeel te bewijzen heeft House of Animals aan Sofie en Tony gevraagd te vertellen over de opvang. Hier is een  reportage van gemaakt. Bekijk het verhaal van Sofie en Tony hieronder:

 

Reportage Elephant Haven

 

Minister Schouten geeft aan dat Elephant Haven een geschikte opvang voor Buba is.

Het ministerie heeft van de zomer contact opgenomen met Tennessee Elephant Sanctuary (TES) om deskundig advies te in te winnen. Dit opvangreservaat in Noord-Amerika is in 1995 opgericht en heeft jarenlange ervaring met het opvangen van tientallen mishandelde en getraumatiseerde olifanten uit circussen en dierentuinen, die als gevolg van hun trauma’s gedragsproblemen kunnen hebben. In de opvang, die 2700 hectare groot is, zijn zowel Afrikaanse als Aziatische olifanten opgevangen. Bij elke opgevangen olifant is rekening gehouden met het welzijn van de olifant in kwestie. De olifanten leiden een zo vrij mogelijk leven onder natuurlijke omstandigheden en herstellen van hun trauma’s. Na verschillende opvangen onder de loep te hebben genomen, geeft Minister Schouten aan dat Elephant Haven een geschikte opvang is voor olifant Buba.

EHEES is gebouwd naar voorbeeld van de opvang in Tennessee. EHEES is gespecialiseerd in de verzorging en begeleiding van getraumatiseerde olifanten met gedragsproblemen zoals Buba. Ze zijn er dan ook helemaal klaar voor om Buba te verwelkomen. Sofie en Tony hebben ruim 20 jaar met olifanten gewerkt in Belgische en Nederlandse dierentuinen. Tony heeft ook in Thailand ervaring opgedaan met Aziatische olifanten.

Het gebied is bijna 29 hectare groot en EHEES zal in de toekomst nog met 20 hectare uitbreiden.

© EHEES & Animal Rights.

Met dank aan House of Animals die de reportage heeft gemaakt. 

Back To Top