Ga naar hoofdinhoud

Gecompliceerde redding 

Op 16 en 17 oktober was het team van het Reteti Elephant Sanctuary in Samburu in Kenya betrokken bij een van de zwaarste en meest gecompliceerde reddingen ooit. Vrijdagavond 15 oktober kwam er een melding van een herder uit de lokale gemeenschap in Milgis-gebied dat er vier olifanten vastzaten in een opdrogende modderpoel: een moeder met haar drie dochters van 5 jaar, 2 jaar en een baby van een week oud. Tragisch genoeg was het 5-jarige olifantje al gestorven. Op dat moment was het Reteti-team nog drukdoende bij een andere reddingsoperatie in de plaats Kalepo; waar men een jong olifantje succesvol met zijn moeder heeft kunnen herenigen. Direct daarna vertrok het team naar Milgis.
Bij aankomst hoorde het reddingsteam dat de olifanten al twee dagen vast zaten. De dikke stugge modder om hen heen was al volledig opgedroogd. Het is ook bekend dat er in dit gebied talloze leeuwen leven, dus het was een wonder dat de moeder en twee van haar dochters nog leefden. De moeder was zichtbaar depressief. Ze leek de hoop te hebben opgegeven, ze had al een baby verloren, terwijl haar jongste baby van een week oud buiten haar bereik vastzat. De moeder was gewelddadig en agressief toen men met de redding begon. Pas nadat haar dochters succesvol uit de modder waren bevrijd, ontspande ze, begon ze water uit de put te drinken en werkte actief mee om zichzelf te bevrijden.
Nadat de moeder was bevrijd weigerde ze opmerkelijk genoeg om haar jongste dochter volledig te accepteren. Ondanks verschillende pogingen om hen te herenigen, rende ze met haar tweejarige dochter de bush in en liet haar jongste dochter achter bij het reddingsteam. Het is onduidelijk waarom ze haar jongste dochter afwees. Misschien door trauma of verwarring? Het babyolifantje is nu veilig bij het olifantjesweeshuis Reteti in Samburu, waar ze de allerbeste zorg krijgt. Daar zal ze samen met de andere weesolifantjes opgroeien en stapsgewijs, samen met de andere weesolifantjes, worden voorbereid op een zelfstandig leven in de natuur. Het olifantjesweeshuis Reteti is in 2015 opgezet op initiatief van de lokale Samburu-gemeenschap, die het weeshuis zelfstandig runt naar voorbeeld van de Sheldrick Wildlife Trust. Zonder de actie van de lokale gemeenschap en het ongelooflijke teamwerk, zouden alle olifanten waarschijnlijk zijn gestorven. Nu zijn er drie kostbare levens gered.
Back To Top