Ga naar hoofdinhoud

Geen olifanten meer voor Indiase tempels 

Het Hooggerechtshof van Madras heeft op 1 maart, voor het eerst, bevolen dat geen enkele religieuze instelling of particulier nog olifanten mag aanschaffen. Ook heeft het Hooggerechtshof de ambtenaren van het Departement van Milieu & Bosbeheer opdracht gegeven om alle tempels te controleren of ze olifanten gebruiken voor religieuze doeleinden. De rechtbank heeft de regering bovendien verzocht het besluit te nemen om alle tempelolifanten over te brengen naar rehabilitatiekampen, die door de overheid worden beheerd. In vrijwel alle tempels worden olifanten onder onaanvaardbare omstandigheden gehouden. Betonnen vloeren, tinnen dakbedekking, het gebrek aan vrijheid en een slechte voedselvoorziening maken het leven van de arme dieren tot een hel. De meeste tempelolifanten staan 24 uur per dag vastgeketend en moeten hun hele leven extreme martelingen ondergaan. Uit pure wanhoop worden de mishandelde dieren soms agressief en gewelddadig.
Het bevel van de rechtbank kwam tijdens de behandeling van een petitie, met betrekking tot de verwondingen van de 60-jarige tempelolifant Lalitha, die begin januari in elkaar was gezakt bij een religieus festival. Voorafgaand aan de rechtszaak bracht de rechter, samen met enkele dierenrechtenactivisten, een bezoek aan Lalitha om haar situatie persoonlijk te beoordelen. Aangezien Lalitha onder toezicht staat van de regering, is het de grondwettelijke plicht van de overheid om in de fysieke en medische behoeften van het dier te voorzien. De rechter gaf de lokale autoriteiten de opdracht om een dierenarts in te schakelen voor de dagelijkse verzorging van Lalitha, totdat haar gezondheid een normaal niveau heeft bereikt. De rechter nam ter plaatse ook maatregelen tegen de zeer luide muziek die door versterkers schalde en die voor Lalitha ondraaglijk moest zijn. In opdracht van de rechter moest de politie een einde maken aan de geluidsoverlast.
Er zijn al verschillende tempels in India die geen levende olifanten meer gebruiken. In plaats daarvan worden er alternatieve replica’s gebruikt voor religieuze ceremonies. Onlangs heeft een tempel in Kerala een gedoneerde mechanische robotolifant geïntroduceerd. Men hoopt dat, mede door de uitspraak van het Hooggerechtshof in Madras, andere tempels ook hun levende olifanten zullen vervangen voor alternatieve exemplaren.
Back To Top