Ga naar hoofdinhoud

Gestolen olifant herenigd met rechtmatige eigenaar

Een olifant die 18 jaar geleden werd gestolen is herenigd met haar oorspronkelijke eigenaar mr. Chob na een uitspraak van het Hooggerechtshof. De nu 72 jaar oude dikhuid werd in januari 2003 bij de oorspronkelijke eigenaar gestolen in de provincie Surin, voordat het dier werd verkocht aan een olifantenkraal in Phuket, een toeristische trekpleister, die sinds vele generaties wilde olifanten uit de natuur rooft om ze vervolgens op wrede wijze te ‘temmen’, waarna de dieren de rest van hun leven uitgebuit worden in het toerisme.
De dief had 1,4 miljoen baht (circa 36.000 euro) verdiend aan de verkoop van de olifant, terwijl de gefrustreerde oorspronkelijke eigenaar documenten verzamelde om te kunnen bewijzen dat de olifant genaamd Pang Yo van hem was. De koper van de olifant in Phuket weigerde haar terug te geven, zelfs nadat het bewijs was getoond. Er volgde een jarenlange juridische strijd voordat de Hoge Raad op woensdag 29 september uitspraak deed in het voordeel van de rechtmatige eigenaar. Ze verklaarden dat de olifant die 18 jaar in gevangenschap heeft doorgebracht, moest worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar mr. Chob.
Mr. Chob sprak zijn vreugde uit en beloofde om de olifant te vrijwaren van het gebruik voor enige vorm van arbeid of toeristische ritjes. Nadat de rechtmatige eigenaar woensdag de zaak van het Hooggerechtshof had gewonnen is het dier van Phuket naar Surin gebracht. Bij aankomst in Surin werd ze overgebracht naar een olifantenstudiecentrum op de Surin-campus van de Rajamangala University of Technology. Pang Yo zal daar de rest van haar leven doorbrengen als een levend voorbeeld voor een studie naar het gedrag van olifanten. De oorspronkelijke eigenaar verwelkomde na al die jaren zijn inmiddels de bejaarde olifant emotioneel. ‘We zijn misschien een beetje uit elkaar gegroeid, maar het is de 18 jaar wachten meer dan waard’, aldus de woorden van mr. Chob. ‘Niemand zal ooit nog een ritje op haar rug maken en ze zal ook nooit meer aan het werk worden gezet’.
Back To Top