Ga naar hoofdinhoud

Jacht is geopend

Jacht op olifanten Botswana geopend

Botswana biedt jachtvergunningen aan om 287 olifanten dood te schieten. Het Afrikaanse land, dat ‘s werelds grootste populatie olifanten heeft, probeert een jachtindustrie tot leven te brengen die is vastgelopen door de uitbraak van Covid-19. Het jachtseizoen is op 6 april begonnen en volgens het Department of Wildlife and National Parks zijn er ook vergunningen te koop om luipaarden, zebra’s en buffels te doden. Vorig jaar heeft de huidige president het jachtverbod, dat in 2014 door de vorige president Ian Khama was ingesteld, opgeheven. De meeste jagers die de regio bezoeken, komen uit de Verenigde Staten, terwijl een kleiner aantal uit Spanje, Oost-Europa en Rusland komt. Internationale klanten kunnen onder bepaalde strikte voorwaarden naar Botswana reizen, maar verschillende landen van de Europese Unie hebben een lockdown, waardoor reizen naar Botswana wordt bemoeilijkt. Men heeft in Botswana strenge protocollen ingevoerd om klanten te beschermen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, neemt de olifantenpopulatie van Botswana helemaal niet toe. Dr. Mike Chase is olifantenbioloog in Botswana, met 20 jaar ervaring in het bestuderen van olifantenecologie in heel Afrika, en in 2001 heeft hij de beschermingsorganisatie onder de naam ‘Elephants Without Borders’ opgericht. Onderzoeksresultaten van de afgelopen 20 jaar tonen aan dat de olifantenpopulatie de afgelopen 15 jaar stabiel is geweest. Sinds het jachtverbod van 2014 herstelde de populatie olifanten zich en was Botswana juist een groeiende toeristische trekpleister geworden voor ecotoerisme-industrie. Dit was tot aan de coronacrisis zelfs de belangrijkste bron van inkomsten die de economie in het land draaiende hield.

Tegen de achtergrond van stroperij in heel Afrika, waarbij olifanten met 30% zijn afgenomen, of 144.000 dieren in een periode van zeven jaar, behoorde het herstel van de olifantenpopulatie in Botswana juist tot een van de grootste succesverhalen over natuurbehoud in Afrika!

De opheffing van het jachtverbod en de start van het jachtseizoen maken van een succesverhaal op het gebied van natuurbescherming een tragedie. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) heeft onlangs de Afrikaanse savanneolifant geclassificeerd als ‘bedreigd’. De Afrikaanse savanneolifant stond tot eerder nog als ‘kwetsbaar’ op de lijst vermeld. Bedreigd en ernstig bedreigd zijn de laatste categorieën op de rode lijst van de IUCN voordat een soort in het wild uitgestorven wordt verklaard!

Het is daarom essentieel om te erkennen dat mensen de hoofdoorzaak zijn van veel problemen, en dat het focussen op olifanten als een bedreiging of als economische overlast juist averechts werkt. Om deze problemen op te kunnen lossen, moet het menselijk gedrag centraal staan.

©Ronald Bleys

Back To Top