skip to Main Content

Milieuboodschap

Kudde levensgrote olifantensculpturen draagt milieuboodschap uit.

Een parade van een indrukwekkende kudde levensgrote Aziatische olifantensculpturen was half mei net buiten Buckingham Palace in Londen te zien om meer bewustwording te creëren voor de noodzaak van de bescherming van wilde dieren, de biodiversiteit en de natuur. De tentoonstelling van de levensgrote olifantensculpturen is een initiatief van de natuurbeschermingsorganisatie Elephant Family, die in 2002 mede is opgericht door Mark Shand, de, in 2014 overleden, broer van Camilla Parker-Bowles. De sculpturen zijn met de hand gemaakt door lokale gemeenschappen in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu, een gebied waar regelmatig mens-olifantconflicten voorkomen. Elk olifantenbeeld is gemaakt van ‘lantana camara’, een invasief onkruid dat in Azië veel voorkomt en giftig is voor grazende wilde dieren. Het verwijderen van ‘lantana camara’ in beschermde natuurgebieden zorgt ervoor dat andere gevarieerde vegetatie meer ruimte krijgt om te groeien, iets waar veel wilde dieren profijt van hebben.
De sculpturen zijn gepositioneerd door Elephant Family als onderdeel van hun ‘CoExistence-campagne’. Deze campagne richt zich op het feit dat de mens steeds meer het natuurlijk leefgebied van wilde dieren inneemt, waarbij wilde dieren door de mens steeds verder in het nauw worden gedreven. Hierdoor ontstaan er steeds vaker problemen tussen mensen en dieren in een strijd om voedsel en water en gaat ook de biodiversiteit in de natuurgebieden verloren. Deze situatie is deels ook verantwoordelijk voor de verspreiding van dodelijke zoönotische ziekten zoals Covid-19. De tentoonstelling is bedoeld om de aandacht te vestigen op hoeveel olifanten er nog leven in door mensen gedomineerde natuurgebieden én om de bewustwording te vergroten over hoe mensen beter kunnen samenleven met de dieren in dezelfde habitat.
Na de parade voor Buckingham Palace zijn de olifanten naar verschillende geselecteerde parken in Londen gebracht, waar de sculpturen van voorlopig nog zijn te bewonderen voordat ze te koop zullen worden aangeboden. De prijzen voor de sculpturen zijn 6.000 Engelse pond voor een sculptuur van een babyolifant, oplopend tot 30.000 Engelse pond voor een sculptuur van een volwassen olifant met slagtanden. Alle opbrengsten komen te goede aan het werk van Elephant Family, dat zich in Azië, vooral in India, actief inzet voor o.a.; het veiligstellen van corridors voor wilde dieren, de bescherming van populaties wilde olifanten in resterende leefgebieden, het terugdringen van mens-dierconflicten en de uitbreiding van nationale parken.
Back To Top