skip to Main Content

Moeder en baby gered

Op 8 augustus 2021 werd Lek benaderd door de eigenaar van een olifantenkamp dat zich op 6 kilometer van ENP bevindt, om een moeder en haar baby te redden. Door gebrek aan inkomsten tijdens de COVID-crisis wilde de eigenaar een aantal van zijn olifanten verkopen zodat hij geld had om voedsel te kopen voor de olifanten die overbleven. De eigenaar maakte zich zorgen over de gezondheid van de baby en wilde dat Lek moeder en kind zou redden. De moeder was pas 16 jaar en de baby was haar eerste jong. Vóór COVID was BunMa, die in 2005 werd geboren, haar hele leven werkzaam in olifantenshows, en moest ze dagelijks urenlang optreden, rondrijden op een speciale olifantenfiets en schilderen. Op 17 mei 2021 is ze bevallen van haar baby. Sinds haar bevalling stond BunMa permanent vastgeketend in een kleine ruimte en had zwaar te lijden onder de stress en het gebrek aan bewegingsvrijheid, voedsel en water. De conditie van de babyolifant was daardoor zorgelijk.

Chaba en BunMa in gevangenschap.

Op 11 augustus zijn moeder en dochter door Lek en haar team gered. Door de bevalling, de slechte omstandigheden in het kamp en de constante stress produceerde BunMa te weinig moedermelk. Het veterinaire team ontdekte al snel dat ze daarnaast ook een borstontsteking had. Dat was weliswaar pijnlijk maar gelukkig niet levensbedreigend. Voor het herstel van de baby richtte men zich op het welzijn van de moeder. Het veterinaire team masseerde meermaals per dag met warme vochtige kompressen de borsten van de moeder om de ontstekingspijn te verminderen en de melkproductie te stimuleren, zodat Chaba kon drinken. Na een dag was de melkproductie aan een kant weer op gang gekomen. Na enkele weken was de algehele conditie van moeder en dochter voldoende verbeterd om ze uit quarantaine te laten gaan. In ENP zijn BunMa en Chaba omringd met de best mogelijk zorg en genieten ze elke dag van het fijne leven onder natuurlijke omstandigheden in de opvang.

Chaba en BunMa in de opvang in ENP.

De verzorging van olifanten kost veel geld. Help jij mee aan de toekomst van Chaba en BunMa door peetouder van deze twee bijzondere olifanten te worden? Ja, ik word peetouder van Chaba en BunMa

Back To Top