Ga naar hoofdinhoud

Moederolifant bedankt reddingsteam

Van alle familie-eenheden in de wereld zijn olifanten misschien wel de meest bijzondere. Dit zijn dieren met een draagtijd van 22 maanden. Vrouwtjes brengen een heel leven door aan de zijde van hun moeder en voeden hun eigen jongen op in een dynastie met broers en zussen, tantes en grootmoeders. Hun onderlinge band is enorm sterk. Wanneer de ultieme tragedie zich voordoet, redt de Sheldrick Wildlife Trust (SWT) in Kenia kwetsbare babyolifantjes die hun eigen moeder hebben verloren. Het weeshuis heeft in de afgelopen decennia 282 weesolifanten succesvol gerehabiliteerd naar het wild. Toch is het de hoogste prioriteit om wilde olifantenfamilies waar mogelijk bij elkaar te houden.
Begin maart ontving het weeshuis diverse meldingen van een babyolifantje dat in een waterpoel was gevallen. Het team van SWT/KWS (Kenya Wildlife Service) Tsavo Mobile Veterinary Team, versterkt met een aantal verzorgers van de nabij gelegen opvang in Voi, kwam onmiddellijk in actie. Ze werden ter plaatse geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel: de wanhopige kudde had tevergeefs alle mogelijke moeite gedaan om de baby uit de waterpoel te bevrijden en de moeder was radeloos. Zonder hulp zou ze gedwongen zijn om haar baby achter te laten.
In de afgelopen jaren heeft het reddingsteam diverse babyolifantjes succesvol gered. Daardoor heeft men veel ervaring met het bevrijden van babyolifantjes uit benarde situaties. De verzorgers reden met hun voertuig tot aan de waterpoel, waardoor de moeder uit zichzelf afstand nam. Het team rende naar de waterpoel toe en trok met een snelle vakkundige manoeuvre het babyolifantje uit de poel. Van daaruit leidde het team de baby in de richting van de moeder, die in de buurt stond te wachten. De daaropvolgende reünie was hartverwarmend. Toen het team ter plaatse kwam, was de moeder moedeloos en verslagen. Op het moment dat haar baby werd bevrijd, veranderde ze echter in een andere olifant. Met flapperende oren en staart omhoog kwam ze aanstormen. Toen ze zich realiseerde dat het echt haar baby was, liet ze een reeks vrolijke trompetten horen.
Vervolgens keek de moeder de redders van haar baby lang aan en liet een enkele trompet horen, alsof ze hen bedankte. De verzorgers zijn vaker getuige geweest van een dergelijke reactie van dankbaarheid en erkenning, dat geeft hen elke keer weer een bijzonder gevoel. Dankzij de redding is het kostbare leven van het babyolifantje gered. Moeder en kind sloten zich weer bij hun kudde aan en vervolgden hun weg in de wilde natuur van Tsavo National Park.
Back To Top