Content voor Ingelogde Gebruikers

Moederschap bij weesolifanten

Olifanten zijn van nature fantastische en toegewijde moeders. Na een draagtijd van 22 maanden wordt een babyolifantje geboren. In de natuur krijgt de moeder hulp van andere ervaren vrouwtjes binnen de kudde, die zich na de geboorte over het jong ontfermen zodat de moeder tot rust kan komen. Ook daarna spelen tantes een belangrijke rol bij het grootbrengen van een babyolifantje. Vrouwtjes blijven hun hele leven bij de kudde, bulletjes verlaten in de pubertijd de kudde.
Olifanten laten zien dat wonderen mogelijk zijn. De weesolifanten, die op heel jonge leeftijd hun families verloren, verloren daarmee ook de essentiële kennis en ondersteuning van hun vrouwelijke voorouders. Desondanks vormen ze nog steeds hun eigen matriarchale samenleving. Oudere weesolifanten dragen hun kennis en ervaring over op de jongere wezen. Het is heel bijzonder hoe de seniorwezen, die hun eigen moeder verloren en door mensen werden grootgebracht, erin slagen om hun eigen in het wild geboren jongen zo succesvol groot te brengen.
In de wilde natuur nabij de opvang in Ithumba in Kenia, waren Yatta en Mulika de eerste seniorwezen die moeder werden. Dat was in eind 2011 en begin 2012. Soms zagen de verzorgers hoe ze hulp kregen van bevriende wilde volwassen vrouwtjes met ervaring. Yatta’s dochter Yetu is onlangs zelf voor het eerst moeder geworden. Daarmee is seniorwees Yatta de eerste seniorwees die nu ‘oma’ is. Ook seniorwees Nasalot leeft al jaren in het wild. Net als Yatta en Mulika leidt ook zij een groep seniorwezen en brengt haar twee in het wild geboren zoons groot. De eerstgeboren zoon van Nasalot bleek uitzonderlijk veel energie te hebben. Daardoor was het moederschap voor Nasalot heel uitputtend. Soms keerde ze speciaal terug naar de opvang om daar tot rust te komen, in de wetenschap dat haar zoon zich in een veilige omgeving bevond en volop aandacht kreeg van de jongere weesolifantjes.
In de afgelopen jaren zijn er tientallen seniorwezen moeder geworden. Omdat de meeste seniorwezen op competente wijze over hun eigen nakomelingen moederen, zijn ze uitstekende rolmodellen voor de jongere weesolifanten. Veel seniorwezen delen hun ervaringen met de jongere wezen.
Van alle seniorwezen is Wendi misschien wel de grootste uitzondering. Zij laat de zorg voor haar dochters graag over aan haar vriendinnen. Haar twee dochters, Wiva (2015) en Wema (2019), zijn uitgegroeid tot zeer geduldige jonge vrouwtjes die vanaf hun geboorte vooral worden grootgebracht door hun toegewijde tantes. In haar jongste dochter Wimbi die in oktober 2022 werd geboren, heeft Wendi volgens de verzorgers een kopietje van zichzelf getroffen. De meeste moeders zijn zich ervan bewust dat hun jongen slechts beperkte energie hebben en houden daar rekening mee, maar Wendi niet! Ze loopt altijd in een flink tempo naar de volgende bestemming, ongeacht of haar dochters haar kunnen bijbenen. Daarom blijven Wiva en Wema meestal bij hun tantes die wel rekening met hen houden. Maar de kleine Wimbi is anders. Zij rent constant, haast onvermoeibaar, achter haar moeder aan. Daardoor wordt Wendi feitelijk gedwongen om haar jongste dochter de aandacht te geven die ze nodig heeft.
Het moederschap is extra speciaal voor een weesolifant met een fysieke beperking. Op 12 maart zorgde Murera in de opvang in Umani Springs voor een wonder toen ze moeder werd van een gezonde dochter. De geboorte was extra speciaal omdat Murera leeft met een fysieke beperking aan haar achterpoten en nog niet de definitieve stap naar een zelfstandig leven heeft gezet. Het was onzeker of haar lichaam een zwangerschap en een bevalling wel zou aankunnen. Gelukkig verliepen zowel de zwangerschap als de bevalling voorspoedig. Wel duurde het elf dagen voordat Murera begreep dat ze haar baby bij zich moest laten drinken. Gelukkig liet Murera wel toe dat de verzorgers moedermelk bij haar afkolfden om haar dochter te voeden. Sinds Murera zelf haar baby voedt verloopt alles voorspoedig en geniet ze van haar nieuwe rol als moeder.
Scroll naar boven