skip to Main Content

Noodkreet Tanzania

Het team van Southern Tanzania Elephant Program (STEP)  zet zich met heel veel toewijding in om de olifanten in de natuurgebieden Ruaha-Rungwa, Udzungwa en Selous zo goed mogelijk te beschermen. In het uitgestrekte ecosysteem Ruaha-Rungwa (50.000 km2) leven naar schatting 15.000 olifanten (telling van 2015). Dat is een daling van 35.000 ten opzichte van 2009, maar nog altijd een van de grootste overgebleven populaties in Oost-Afrika. 

Het door STEP uitgevoerde demografisch onderzoek toont aan welke gevolgen de stroperij heeft voor de sociale structuur en het gedrag van de olifanten in Zuid-Tanzania. Het onderzoek van STEP toont tevens aan welke gebieden essentieel zijn als leefgebied voor de olifanten. Dit is een belangrijk gegeven om de veiligheid van de olifanten te kunnen verbeteren. Wanneer duidelijk is waar de olifanten verblijven, kunnen de rangers op tijd op de juiste plek zijn om te proberen de stropers te onderscheppen.

Sinds 2014 voert STEP bewaking en monitoring vanuit de lucht uit om olifanten en alle dieren in deze prachtige wildernis te beschermen. In deze zeven jaar heeft het pilotenteam meer dan 700 vlieguren gemaakt ter ondersteuning van de dappere rangers en dorpsverkenners van Ruaha National Park, MBOMIPA Wildlife Management Area en de Rungwa-Kizigo-Muhesi Game Reserves.

In het regenseizoen zijn de luchtpatrouilles van cruciaal belang voor de olifanten. De modderige wegen en stromende rivieren maken het de rangers bijzonder moeilijk om hun normale autopatrouilles uit te kunnen voeren. Stropers weten dit en zij proberen hier zo veel mogelijk van te profiteren. Het natte seizoen is daarom een risicovolle tijd voor de olifanten en daarmee ook een loodzware tijd voor de rangers en het team van STEP. Door de onafgebroken ondersteuning van het microlight-vliegtuigje zijn de rangers gelukkig toch in staat om de stropers tijdig op te sporen. De piloten van STEP vliegen zó laag boven het gebied, dat ze exact aan de rangers kunnen melden waar de stropers zich bevinden. De rangers kunnen zich dan snel te voet naar de aangewezen locatie begeven.

Sinds 2016 vliegen zij met een tweepersoons Zenith Sky Jeep.
Na een noodlanding van de Sky Jeep eerder dit jaar, is het vliegtuig buiten dienst gesteld. Dit is een ramp!

 
Zonder luchtpatrouilles  zal de stroperij toenemen!
 
Er moet dringend een nieuw vliegtuigje komen
Daarom vragen we om financiele hulp zodat STEP een nieuw lichtgewicht vliegtuig kan aanschaffen. Het vliegtuig wordt nieuw in de fabriek gemaakt, zodat de piloten kunnen vertrouwen op een veilig en goed vliegtuig. Zo kunnen zij zich weer voor velen jaren inzetten voor de bescherming van olifanten in Ruaha-Rungwa vanuit de lucht. Het meest effectieve en economische vliegtuig voor deze doeleinden is de Savannah, op bestelling gebouwd in de fabriek in Zuid-Afrika.

Mogen we jouw op steun rekenen? 
Het totale bedrag dat nodig is om dit vliegtuig te kopen is $ 77.700. Er is al veel geld binnengehaald. Het zou geweldig zijn als we de laatste $9.200 bij elkaar zouden kunnen krijgen zodat het vliegtuigje gekocht kan worden en STEP hun strijd kan voortzetten. 
Back To Top