Content voor Ingelogde Gebruikers

Olifanten gered uit de modder

Een kleine olifantenfamilie bestaande uit drie dieren werd gered nadat ze kwamen te zitten in een modderpoel bij een stuwmeer in het natuurreservaat Oldonyiro, in de provincie Isiolo in Kenia. Dr. Kieran Avery maakte deel uit van een klein team natuurbeschermers dat de olifanten uit de stugge modderbrij heeft bevrijd. De reddingsoperatie duurde ongeveer twee uur. Waarschijnlijk is de jongste olifant het eerst vast komen te zitten in de opdrogende modder. Daarna hebben de andere twee olifanten geprobeerd om het dier uit de modder te halen waarbij ze zelf uiteindelijk ook vast kwamen te zitten.
Om olifanten van dit formaat te kunnen bevrijden heeft men gebruik gemaakt van een tractor, zware riemen en kennis van olifantengedrag. De riemen werden zorgvuldig gepositioneerd zodat de tractor de dieren een voor een voorzichtig uit de modder kon slepen. Tegelijkertijd moest men ervoor zorgen dat de olifanten hun redders niet met hun slurf zouden kunnen grijpen. Gelukkig raakten de olifanten niet gewond. Nadat de dieren een voor een uit de modder waren bevrijd stond de jongste olifant direct op, De oudere olifant van middelbare leeftijd stond 10 minuten later probleemloos op. De moederolifant had ongeveer 20-25 minuten nodig voordat ook zij zonder problemen kon opstaan. Dankzij de redding zijn er drie kostbare levens gered en konden de dieren hun weg vervolgen. In deze tijd van het jaar waarbij modderpoelen door de droogte langzaam opdrogen komt het vaker voor dat olifanten vast komen te zitten in de dikke modderbrij.
Olifanten behoren tot de bedreigde diersoorten in Kenia en de wereld. Ondanks lokale en internationale inspanningen om de ivoorhandel onder controle te houden en de achteruitgang van olifantenpopulaties een halt toe te roepen, is de vraag naar ivoor hoog gebleven, wat heeft geleid tot een aanhoudende stroperij van olifanten. In Kenia leven er ongeveer 34.000 olifanten. Kenia heeft daarmee de op drie na grootste populatie olifanten ter wereld en dankzij alle inspanningen om de dieren zo goed mogelijk te beschermen hoopt men de populatie olifanten in het land stabiel te houden.
@kieran.avery/ Caters News
Scroll naar boven