skip to Main Content

Olifanten in het nauw

Overstromingen drijft olifanten in het nauw, lokale bevolking schiet te hulp.

Een door overstromingen getroffen dorp in de provincie Assam in India staat in de schijnwerpers om andere redenen dan de overstromingen en Covid-19. De bewoners zijn al dagen bezig om het leven te redden van een kudde van circa 100 olifanten, die als gevolg van de overstromingen al weken vastzit op een zandbank.

Het aanhoudende wanhopige getrompetter van de olifanten in nood, dat tot 8 km verderop te horen was,  trok de aandacht van de dorpelingen. Sindsdien doen de dorpelingen van het dorp Salmara in Assam alles wat in hun vermogen ligt om de olifanten in leven te houden. De dorpelingen hebben geld ingezameld om zoveel mogelijk voedsel te kunnen kopen voor de kudde olifanten. Het voedsel wordt dagelijks met bootjes naar de dieren gebracht. Ze hebben tot op heden de kudde olifanten voorzien van meer dan 300 bananenplanten, bananen, appels, pompoenen, suikerriet, 10 balen zout en jackfruit. Nu de olifanten beseffen dat er gehoor is gegeven aan hun noodkreten is hun getrompetter afgenomen. Inwoners van nabijgelegen dorpen helpen inmiddels ook actief mee om de kudde olifanten van voedsel te voorzien.

Olifanten zijn voor de Indiase bevolking als God, daarom zijn de dorpelingen dankbaar dat ze in deze moeilijke tijd iets goeds kunnen doen, ondanks het feit dat er in deze regio ook vaak mens-olifantconflicten voorkomen. Hoewel olifanten goede zwemmers zijn kan deze kudde toch niet zelfstandig van de zandbank afkomen. De reden hiervoor is dat er veel babyolifantjes in hun midden zijn. Vanwege het risico voor hun baby’s verlaten de olifanten de zandbank niet. Het voedsel dat de dorpelingen leveren redt hun leven. Op de lange termijn zal deze hulp ook voorkomen dat de olifanten wegtrekken en bij mens-olifantconflicten betrokken raken in nabijgelegen dorpen. Een goede oplossing voor na het overstromingsseizoen zou zijn dat de regering het terrein in deze regio ophoogt en investeert in het aanplanten van meer bos in het leefgebied van de dieren. Dit zal de olifanten beter beschermen en het aantal mens-olifantconflicten sterk terugdringen.

Bron: The Telegraph India

Back To Top