Ga naar hoofdinhoud

Olorien en Esoit zijn een stap verder in hun rehabilitatie

Olorien was net een jaar oud toen ze in juni 2020 in het weeshuis kwam, nadat ze door Maasai herders was aangetroffen tussen hun vee. De eerste tijd was Olorien erg op zichzelf en had ze een selectief groepje vrienden. Na de komst van Esoit en Kerrio liet Olorien haar zorgzame kant vaker zien. In periode daarna bouwde ze ook een warme band op met de andere olifantjes.
Nu, op vierjarige leeftijd was Olorien een van de oudste olifantjes in de babyopvang in Nairobi. In de laatste maanden groeide ze uit tot een geweldige mini-matriarch, die niets liever deed dan voor de weeskudde zorgen. Olorien is van nature heel zelfstandig en houdt van structuur. Tijdens de melkvoedingen hield ze iedereen in het gareel. Om zich verder te kunnen ontwikkelen heeft Olorien de begeleiding van oudere olifanten nodig. Voor de verzorgers was het duidelijk dat Olorien klaar was voor de volgende stap in haar re-integratie. Dat gold ook voor haar goede vriendje Esoit, en nog een ander bulletje.
Esoit kwam op 3 mei 2021 in het weeshuis. De moeder van Esoit had een levensbedreigende verwonding aan haar rechter achterpoot,  die waarschijnlijk als gevolg van een val in het rotsachtige terrein was verbrijzeld. Het veterinaire team van de KWS kwam ter plaatse tot de conclusie dat euthanasie de enige oplossing was voor het moederdier. Haar jonge zoon werd naar de babyopvang in Nairobi gebracht. In het weeshuis paste Esoit zich probleemloos en hij accepteerde zijn verzorgers vanaf het eerste moment.
In februari is Esoit drie jaar geworden. Esoit wordt geliefd en gerespecteerd door alle weesolifantjes. Hij gedraagt zich buitengewoon respectvol. Ook volgt hij braaf de instructies van de verzorgers op. Vooral de laatste maanden is hij uitgegroeid tot het meest dominante bulletje van de babyopvang. Esoit is onvermoeibaar als het gaat om het worstelen, sparren en stoeien met zijn vriendjes. Hij heeft de neiging om zijn vrienden te beklimmen als hij te enthousiast is. Dat gedrag laat zien dat Esoit voor zijn verdere ontwikkeling, gebaat is bij de omgang met oudere olifanten. Ook Esoit was duidelijk klaar voor de volgende stap in zijn rehabilitatie.
Bovendien kunnen Olorien en Esoit het uitstekend met elkaar vinden. Dat was voor de verzorgers de reden om hen, samen met nog een bulletje, op 27 april van de babyopvang in Nairobi naar de opvang in Ithumba te brengen. De opvang in Ithumba bevindt zich midden in het natuurlijk leefgebied van de wilde olifanten.
De verzorgers in Ithumba hadden Naleku. Roho, Larro, Naboishu opgehaald om het drietal na aankomst op hun gemak te stellen. Het welkomstritueel ging zoals altijd gepaard met een luidruchtig koor van opgetogen bromtonen, knuffels en flapperende oren. De weesolifanten waren enthousiast, gastvrij en zichtbaar opgetogen om het jonge drietal te verwelkomen. In Ithumba zullen Olorien, Esoit en hun vriendjes zich verder ontwikkelen. Door de omgang met de oudere wezen en seniorwezen leren ze de komende jaren om zelfstandig in de wilde natuur te leven.

Back To Top