Ga naar hoofdinhoud

Rangers riskeren hun levens om gewonde olifant te helpen

De 9-jarige bul Senofo zwierf door het Amboseli National Park in Kenia met een speer in een van zijn oren. Brian Kimani, een lokale vlogger, vertelde in een recente video dat de jonge bul door een speer werd geraakt tijdens een mens-olifantconflict in de buurt van het nationale park.
Een melding over het lot van de jonge olifant bereikte rangers van de Kenya Wildlife Services (KWS), die in samenwerking met natuurbeschermers in actie kwamen om hem te helpen. De rangers gebruikten kalmerende middelen om de olifant te verdoven om de medische behandeling te vergemakkelijken. Volgens de rangers duurt het ongeveer 10-15 minuten voordat de verdoving werkt en een olifant bewusteloos is. Het medisch behandelen van een wild dier in de wilde natuur is geen eenvoudige taak, zeker niet in het geval van een olifant. Olifanten hebben er moeite mee om in het nauw gedreven te worden, omdat ze voortdurend bang zijn om gestroopt te worden.
In het geval van Senofo werden de rangers gedwongen om eerst hun eigen leven te riskeren voordat ze hem konden helpen. De jonge bul was namelijk omringd door zijn familie die hem goed beschermde. De matriarch van de kudde was de moeder van Senofo en zij liet zich niet zomaar scheiden van haar zoon. Aanvankelijk overwogen de rangers om ook de moederolifant te verdoven, maar het risico dat ze bovenop haar zoon zou vallen was te groot. Haar gewicht zou kunnen leiden tot de dood van Senofo. Het kostte de rangers behoorlijk wat moeite om de moeder van Senofo en haar kudde op veilige afstand te drijven. Na enige tijd bewoog de matriarch zich eindelijk naar een veiligere afstand, gevolgd door de kudde. Maar ze was nog steeds dichtbij genoeg om haar zoon te zien en in actie te komen in geval van gevaar.
Moeder van Senofo.
Een dierenarts die samenwerkte met KWS verwijderde vakkundig de speer uit het oor van Senofo en behandelde de wond. Nadat de behandeling was voltooid diende hij een middel toe om de jonge bul uit de verdoving te halen. Binnen enkele minuten stond Senofo weer op en hij zich haastte zich naar zijn moeder en familie.
Conflicten tussen mens en dier komen in Kenia in toenemende mate voor en zijn helaas niet onvermijdelijk. Het Ministerie van Toerisme zet zich in voor de noodzaak van een vreedzaam leven tussen lokale gemeenschappen en wilde dieren en compenseert ook de getroffen bewoners als die schade ondervinden door wilde dieren.
Back To Top