Content voor Ingelogde Gebruikers

Sri Lanka pakt het voeren van wilde olifanten aan

Officieren van het Wildlife Departement op Sri Lanka hebben van hun directeur-generaal permissie gekregen om mensen te arresteren die wilde olifanten voeren en hen schade berokkenen. De maatregel volgt nadat er steeds meer meldingen van incidenten met wilde olifanten en mensen bij het Wildlife Departement binnenkwamen. De incidenten vonden onder andere plaats op de weg van de stad Buttala naar Kataragama, bij Udawalawa, bij Habarana en op nog diverse andere locaties. De aandacht voor dit groeiende probleem volgde op het nieuws dat in de media en op sociale media werd gepubliceerd, waarin gevallen van ongevallen met voertuigen, als gevolg van aanvallen door wilde olifanten op de weg van Buttala naar Kataragama werden getoond.
Het onwenselijke gedrag van mensen, die zelfs speciaal via de betreffende wegen reizen zodat ze de wilde olifanten kunnen voeren, heeft als bijkomend gevolg dat de wilde olifanten steeds vaker schade veroorzaken. De wilde olifanten zijn eraan gewend geraakt dat ze door mensen worden gevoerd. Sommige dieren werden daardoor brutaler en stonden ronduit te bedelen. Er kwamen bij het Wildlife Departement veel meldingen binnen van wilde olifanten die eigenhandig voedsel uit de voertuigen haalden. Dat leidde weer tot gevaarlijke situaties omdat sommige passagiers en chauffeurs dat vervelend of zelfs bedreigend vonden en de wilde olifanten probeerden te verjagen, met alle risico’s van dien. Zonder ingrijpen zou het een kwestie van tijd zijn voordat er dodelijke slachtoffers zouden vallen.
Daarom kreeg de directeur-generaal van het Wildlife Department het dringende advies van het ministerie om onmiddellijk actie te ondernemen om dergelijke incidenten tot een minimum te beperken. Het Wildlife Departement is daadwerkelijk tot actie overgegaan. Sinds begin januari van dit jaar worden er officieren en voertuigen van het Yala Forest Site Office ingezet. Zij patrouilleren in ploegen van 05.00 uur ‘s morgens tot middernacht en verdrijven met hun speciale voertuigen ronddwalende wilde olifanten op de weg van Buttala naar Kataragama, terug de natuur in. Het Wildlife Departement zegt dat, sinds de dieren worden teruggedrongen, er geen wilde olifanten meer naar de weg zijn gekomen. Ook zijn er geen nieuwe incidenten met schade aan voertuigen gemeld. De aanpak lijkt dus te werken. Het Wildlife Departement zal zich blijven zich inzetten om de wilde olifanten van de ‘voederplaatsen’ terug te dringen en mensen die betrapt worden op het voeren van de wilde dieren zullen voortaan worden gearresteerd.
Scroll naar boven