
Thaise wilde olifanten steeds verder in het nauw gedreven
Olifanten zijn het nationale symbool van Thailand en er leven naar schatting nog circa 4.000 dieren in het land. Van dit aantal is meer dan de helft gedomesticeerd, de rest leeft in het wild in de resterende natuurgebieden in vooral het oostelijke deel van het land.
Onlangs kwam een kudde olifanten op zoek naar voedsel op een rubberplantage terecht in het oosten van Thailand. Ze werden verjaagd met geweren door de medewerkers van de rubberplantage. Een verzwakte bejaarde vrouwtjesolifant kon haar wegvluchtende kudde niet bijbenen en raakte ernstig gewond door de rondvliegende kogels. Een vrijwilliger uit het lokale dorp nabij de rubberplantage heeft zich over het arme dier ontfermd en haar de naam Yai Ket gegeven, vernoemd naar zijn dorp. Hij riep de hulp in van Sangduen ‘Lek’ Chailert en haar veterinaire team om de olifant te helpen. Yai Ket verkeerde in een kritieke toestand. Eén oog is blind, waarschijnlijk veroorzaakt door een kogel en in haar oren zaten diverse kogelgaten. Bovendien waren haar beide voorpoten gezwollen en waren er meerdere wonden ontstoken en geïnfecteerd. Ondanks de medische hulp en de zorg van de vrijwilliger is het onzeker of zij het zal overleven. Mocht zij het overleven dan zal deze olifant terugkeren naar de natuur.
In dezelfde regio raakte enkele dagen later ook een jonge wilde bul ernstig gewond nadat hij in een stropers-strik stapte. Dorpelingen troffen de gewonde bul aan die een ernstige verwonding aan zijn voorpoot heeft, waardoor hij blijvend gehandicapt is geraakt. Beide incidenten zijn helaas geen uitzondering. De wilde olifanten in Thailand worden steeds verder in het nauw gedreven door allerlei bedreigingen van de mens. Verstedelijking, landbouw en allerlei soorten plantages nemen steeds meer het leefgebied van olifanten in. Hierdoor worden de natuurlijke leefgebieden van olifanten steeds kleiner. Hongerige olifanten op zoek naar water en voedsel komen ineens overal hekken, plantages, landbouwgrond en mensen tegen op hun eeuwenoude migratieroutes. Zo ontstaan er steeds vaker problemen voor mens en olifant, waarbij de olifanten door de mensen helaas als het grootste probleem worden beschouwd. Stroperij en mens-olifantconflicten komen in toenemende mate voor. In een kleiner wordend leefgebied kan ook de natuur zich onvoldoende herstellen. Het grootste deel van de populatie wilde olifanten in heel Azië heeft hierdoor hun veilige leefgebied verloren. De Thaise olifant, of ze nu in het wild leven of gedomesticeerd zijn, staat op de rand van uitsterven.
Olifanten spelen een essentiële rol bij de instandhouding van de biodiversiteit van de natuur en het gemeenschappelijke belang om de resterende natuurgebieden intact te houden. Zonder olifanten zullen er grote veranderingen in de natuur ontstaan, met negatieve domino-effecten op de vele plant- en diersoorten die afhankelijk zijn van de verloren leefgebieden. De wilde olifanten hebben recht op een vreedzaam en veilig leven in hun natuurlijke leefgebied, zonder tussenkomst van de mens. Sangduen ‘Lek’ Chailert heeft een zetel in het Thaise Parlement en zij zal alles doen wat binnen haar vermogen ligt om op te komen voor de bescherming van olifanten in Thailand. Met haar zetel in het Parlement hoopt Lek de Thaise regering zover te krijgen dat men een beleidsplan zal ontwikkelen om de resterende populatie wilde olifanten in Thailand te beschermen in plaats van de dieren als een probleem te beschouwen.