
Translocatie van 263 olifanten in Malawi
Natuurbeschermers hebben de afgelopen maanden met succes 263 olifanten van Liwonde National Park naar Kasungu National Park in Malawi verplaatst. Malawi’s Department of National Parks and Wildlife (DNPW) heeft aangegeven dat de missie volgens plan is voltooid.
De translocatie maakt deel uit van een nationaal initiatief voor natuurbehoud om gezonde habitats in de nationale parken van Malawi te behouden, levensvatbare olifantenpopulaties tot stand te brengen en de welvaart van de lokale gemeenschappen rond de parken te verzekeren. Een grote verscheidenheid aan andere wilde dieren; waaronder 80 buffels, 128 impala’s, 33 spiesbokken, 81 wrattenzwijnen en 109 waterbokken, werden ook met succes naar Kasungu National Park verplaatst.
De dieren zijn ongeveer 350 km over de weg vervoerd van Liwonde National Park, beheerd door natuurbeschermingsorganisatie African Parks, naar Kasungu National Park. De translocatie is een belangrijke mijlpaal voor Malawi, dat een voorbeeld is geworden voor het herstel van belangrijke beschermde gebieden, volgens de directeur van DNPW. Er wordt geïnvesteerd in de bescherming van de natuurlijke leefgebieden van in het wild levende dieren en heeft het respect bij de mensen in Malawi, die bijdragen aan het succes van deze nationale parken. Kasungu is het op een na grootste nationale park van Malawi. Met een oppervlakte van 2100 vierkante kilometer, is het vier keer zo groot als Liwonde. Doordat het stropen van olifanten praktisch is geëlimineerd in Liwonde, herstelt de populatie olifanten zich en neemt het aantal dieren toe. Door het toenemende aantal olifanten worden de natuurlijke hulpbronnen van het park onder druk gezet en ontstaan er conflictsituaties met lokale gemeenschappen. In 2015 werkte DNPW samen met African Parks om de veiligheid te verbeteren en het Liwonde National Park ecologisch te rehabiliteren. Het park heeft sindsdien een maatstaf gezet voor ambitieuze initiatieven, die hebben bijgedragen aan het herstel van belangrijke soorten en het herstel van gezonde ecosysteem-processen.

In 2016 en 2017 ondernam African Parks een van de grootste olifantentranslocaties in de geschiedenis door 520 olifanten te verplaatsen. Daarvan werden er 366 vanuit Liwonde naar het Nkhotakota Wildlife Reserve verplaatst, om de druk op Liwonde te verlichten, mens-dierconflicten te verminderen en het Nkhotakota Wildlife Reserve, dat ook beheert wordt door African Parks, opnieuw te bevolken. Cheeta’s en leeuwen werden respectievelijk in 2017 en 2018 opnieuw in Liwonde geïntroduceerd, gevolgd door een translocatie van zwarte neushoorns in 2019 en wilde honden in 2021.
Er waren in 2015 nog ongeveer 50 olifanten over van een populatie van circa 1.200 dieren in de jaren zeventig. De stroperij is drastisch afgenomen en het aantal olifanten neemt toe. Er leven momenteel 120 olifanten in Kasungu, maar de populatie is nog te laag om levensvatbaar te zijn. De introductie van nog eens 263 olifanten uit Liwonde zal daar verandering in brengen.
Sam Kamoto, vertegenwoordiger van African Parks, verklaarde: ‘Dankzij onze samenwerking met de DNPW zijn we verheugd om een voortrekkersrol te hebben bij het rehabiliteren van de nationale parken van Malawi, waar het aantal dieren in het wild toeneemt en mensen daarvan profiteren. Deze specifieke translocatie is een voorbeeld van hoe een goede samenwerking bijdraagt aan het ecologische herstel van de buitengewone wilde landschappen van Malawi en aan het behoud van olifanten op de lange termijn’. De translocatie is mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze financiële steun van de Elephant Coöperation en de financiële hulp van verschillende filantropische instellingen.