Content voor Ingelogde Gebruikers

Twee kostbare olifantenlevens gered

In het bosrijke grensgebied tussen Assam in India en het buurland Bangladesh leven wilde olifanten die migreren tussen beide landen. Onlangs was een kudde wilde olifanten de grens van India naar Bangladesh overgestoken en dezelfde nacht weer teruggekeerd. Rangers van de grenspolitie, die langs de grens tussen India en Bangladesh patrouilleerden, zagen dat een van de olifanten in een veld met mosterdplanten in elkaar zakte. Ze namen onmiddellijk contact op met het dichtstbijzijnde Departement van Natuur & Bosbeheer omdat ze de olifant wilden helpen. Het Departement stuurde een medisch team naar de betreffende locatie. Ter plaatse kreeg de olifant de noodzakelijke medische verzorging. Daarna werd de olifant overeind geholpen en kon het dier gelukkig zijn weg weer vervolgen.
Bij een eerder incident nabij het Manas National Park in Assam hebben rangers onlangs een babyolifant uit een woning gered. Het babyolifantje was vermoedelijk gescheiden geraakt van zijn kudde. Daarna was het olifantje een kudde vee gevolgd en al dwalend in de woning terechtgekomen. Het babyolifantje werd door de rangers overgedragen aan het lokale Departement.
Als gevolg van een explosieve toename van de menselijke bevolking is ontbossing het grootste probleem in Assam. Door de ontbossing is het totale ecosysteem ontwricht en kwetsbaar geworden. Door een gebrek aan voedsel verlaten kuddes olifanten vaker hun natuurlijk leefgebied en gaan rondzwerven om aan voedsel te komen. In toenemende mate komen de rondtrekkende dieren in de problemen omdat ze op menselijk grondgebied terechtkomen. Mens-dierconflicten zijn vaak het gevolg. Vooral in Assam komen conflicten tussen olifanten en mensen in toenemende mate voor. Ook worden er zo nu en dan jonge olifantjes, die van de kudde zijn afgedwaald, in dorpen aangetroffen. Zij hebben het geluk als ze door rangers worden gevonden en gered. Het komt voor dat een boze menigte een babyolifantje doodt, als vergelding voor aangerichte schade aan akkers en/of woningen door olifanten. Niet de olifanten maar de mensen vormen het grootste probleem. Voor de toekomst van de wilde olifanten en het voortbestaan van het ecosysteem in Assam en in andere delen van India, is het van essentieel belang dat de mensen olifanten de ruimte geven die ze nodig hebben en de resterende natuur beschermen.
Scroll naar boven