Ga naar hoofdinhoud

Verweesde jonge bul geadopteerd door seniorweesolifanten

De 8-jarige bul Motomo is de oudste weesolifant ooit die werd gered door het team van de Sheldrick Wildlife Trust in Kenia. Op 23 maart ontving het weeshuis een melding over een verdwaalde volwassen bul, die 50 kilometer van Tsavo National Park was afgedwaald en in gemeenschapsland was aangetroffen. Ter plaatse trof men geen volwassen bul aan, alleen een jonge bul. Daardoor ontstond er lichte twijfel over de juistheid van de melding, maar het bleek wel om deze olifant te gaan. Het was raadselachtig waarom de jonge bul helemaal alleen rondzwierf en zo ver van zijn oorspronkelijk leefgebied was afgedwaald?  Het is gebruikelijk dat volwassen bullen alleen rondtrekken. Maar deze jonge bul was ongeveer acht jaar oud. Dat is een leeftijd waarop de meeste bullen nog bij hun familie zijn. Waarom de jonge bul zonder zijn familie was, blijft onbekend.
De jonge bul was duidelijk enorm verdwaald. Om de weg naar Tsavo National Park terug te vinden zou hij eerst 50 kilometer gemeenschapsland moeten doorkruisen. Dat is een route vol gevaar met een hoog risico op conflicten tussen mens en dier.
De jonge bul had duidelijk hulp nodig. Er volgde een intensieve reddingsoperatie om deze jonge olifant, onder toeziend oog van de lokale gemeenschap, in veiligheid te brengen. De bul kreeg een lichte verdoving om de redding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Motomo, zoals de verzorgers van het weeshuis hem hebben genoemd, was met zijn 8 jaar te oud om volledig afhankelijk te zijn van de zorg van het weeshuis. Gezien het feit dat hij was verdwaald, was hij duidelijk ook nog te jong om in zijn eentje zelfstandig in de wilde natuur te kunnen overleven. Daarom werd Motomo naar de opvang in Ithumba gebracht. Dat was vanaf zijn vindplaats de dichtstbijzijnde locatie. In Ithumba is het bovendien een komen en gaan van seniorwezen en hun wilde vrienden, die de jonge bul ongetwijfeld graag onder hun hoede zouden willen nemen.
Zoals de verzorgers van tevoren al hadden ingeschat, duurde het inderdaad niet lang voordat de oudste kudde seniorweesolifanten, onder leiding van Yatta, de jonge bul adopteerde. Op 8-jarige leeftijd is Motomo niet meer afhankelijk van melk en beschikt hij over voldoende vaardigheden om in het wild te kunnen overleven. In Ithumba bevindt Motomo zich in een uitgestrekt beschermd leefgebied, ver van menselijke nederzettingen. Daarnaast is hij omringd met een ervaren groep seniorwezen, zijn nieuwe vrienden, die hem volop aandacht en bescherming geven én die hem in de wilde natuur goed begeleiden. Door zijn redding heeft Motomo in Ithumba een tweede kans in het leven gekregen.
Motomo wordt geknuffeld door een seniorweesolifant.
Back To Top