skip to Main Content

Voorstel mijnbouw in olifantenreservaat afgewezen

Chief Minister Baghel, het hoofd van de deelstaatregering van de regio Chhattisgarh in India heeft recent verklaard dat 39 kolenmijnen die binnen de grenzen van het olifantenreservaat ‘Lemru Elephant Reserve’ (LER), in het noordelijke deel van de staat vallen, niet zullen worden toegewezen voor mijnbouw. Er zullen geen verdere activiteiten plaatsvinden in mijnen die zijn toegewezen aan Chhattisgarh of andere staten in het gebied.
De afwijzing van mijnbouw met betrekking tot de bescherming van het olifantenreservaat is door de deelstaatregering onlangs in een officiële publicatie wereldkundig gemaakt. Tijdens een recente virtuele bijeenkomst lieten de staatsfunctionarissen weten dat de mijnen in Gidhamuri-Paturia en in Madanpur South, die onder de reservelimieten vallen, ook niet in aanmerking komen voor veiling en mijnbouw.
Alok Shukla, die opkomt voor de rechten van de lokale stammen en de door mijnbouw getroffen bevolking, verwelkomt het besluit van de deelstaatregering, maar vroeg zich wel af waarom de deelstaatregering zweeg over de mijnen die zich in de aangrenzende gebieden van het reservaat in dezelfde biodiversiteitrijke Hasdeo Arand-regio bevinden, waar lokale stammen protesteren tegen mijnbouw. Een antwoord is er niet gekomen.
In augustus 2019 had het staatskabinet besloten om Lemru Elephant Reserve  flink uit te breiden tot een grootte van 1.995,48 vierkante kilometer. De steenkoolmijnen en de lokale dorpen die zich binnen dit gebied bevinden behoren sindsdien ook tot LER en bevinden zich in beschermd natuurgebied. De doelstelling van de regering om LER op te richten en uit te breiden was gericht op het bieden van een permanent beschermd leefgebied voor olifanten en het terugdringen van conflicten tussen mens en olifant. Volgens de laatste olifantentelling in 2018, leeft er een populatie olifanten van 254 dieren in LER. De olifantenexpert Dr. Malya zei in 2019 al dat de uitbreiding van LER zou helpen om de populatie olifanten en hun ongerepte leefgebied te beschermen tegen kolenwinning en menselijke tussenkomst. Dit zou conflicten tussen mens en olifant verminderen maar ook leiden tot een ban op de steenkoolwinning in dit gebied zoals recentelijk dus is gebeurd.
Back To Top