Ga naar hoofdinhoud

Wereld Olifanten Dag

World Elephant Day, 12 augustus 2022. Op deze speciale dag staan we stil bij een van de meest imposante reuzen op aarde. Deze majestueuze dieren worden op verschillende manieren bedreigd en de kans is groot dat er over een aantal jaren geen olifanten meer in vrijheid leven en alleen nog in gevangenschap te bewonderen zijn.
Vrienden van de Olifant zet zich in voor de bescherming van olifanten en ondersteunt daarom het olifantjesweeshuis in Kenia van de Sheldrick Wildlife Trust, het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home op Sri Lanka en het olifantjesweeshuis van Game Rangers International in Zambia. Daarnaast hebben we in 2016 het ETH Medical Centre op Sri Lanka kunnen realiseren. Ook bieden we ondersteuning aan het Southern Tanzania Elephant Program en Elephant Nature Park in Thailand. Dit laatste project is gespecialiseerd in het opvangen van olifanten uit de toeristenindustrie en de illegale houtkap handel. De opgevangen olifanten hebben een zeer traumatisch verleden en zijn door Lek en haar team vrijgekocht om hen een zo vrij mogelijk leven te bieden in Elephant Nature Park, gelegen in een vallei in Chiang Mai.
Het leefgebied van de olifant wordt met de dag kleiner. Olifanten zijn steeds vaker een probleem voor de mens vanwege inname van het leefgebied van de olifanten. Hierdoor ontstaan er steeds meer mens-olifant conflicten. In plaats van een manier bedenken om samen te kunnen leven met olifanten, worden zij uit het wild gehaald en uitgebuit; gebruikt om inkomsten te genereren. Daarnaast worden olifanten vermoord voor hun ivoren slagtanden, maar ook de staart en delen van de huid worden gebruikt voor het maken van o.a. tassen, schoenen en sieraden. Olifanten zijn bedreigde diersoorten en de enige oorzaak van de gigantische daling van de populatie is DE MENS.
We willen dat op deze speciale dag je ogen worden geopend en we willen dat je weet dat deze praktijken in 2022 nog steeds gaande zijn. Het leven van olifanten in Azië is schrikbarend. Hun leven in de wildernis is ernstig aangetast en er leven heel veel olifanten in gevangenschap.
Olifanten worden in Azië misbruikt voor het entertainen van de mens. Ze moeten werken in het circus, zware bomen slepen, schilderijen maken of worden bereden in de zogenaamde riding camps. Om dit entertainment te kunnen aanbieden gaan er gruwelijke praktijken aan vooraf. Kleine babyolifantjes worden weggehaald bij hun moeder en worden vervolgens gemarteld om als werkolifant of toeristentrekker te fungeren. Ze worden zodanig gemarteld dat het olifantje het uitschreeuwt van de pijn en na de vele dagelijkse martelingen de wil om te leven opgeeft. Wanneer de wil van het olifantje hélemaal is gebroken, zal het uiteindelijk doen wat hem opgedragen wordt. Omdat het olifantje weet dat wanneer hij doet waar hij zelf zin in heeft, de marteling opnieuw zal beginnen. Deze olifanten brengen de rest van hun leven geketend, geslagen en gebroken door.
En dat allemaal voor het vermaak van mensen. Er wordt mensen vertelt dat is gewoon is, terwijl het veel normaler zou moeten zijn om deze dieren in vrijheid te zien leven. Het idee van normaal is verknipt en op deze dag willen we een ommekeer maken. Veel mensen zijn er zich van bewust dan het leven in gevangenschap niet normaal is, maar ook velen nog niet.
Om deze prachtige dieren te beschermen, moet de mensen hun gedrag aanpassen. Het is normaal dat een olifant vrij hoort te leven, net zoals wij dat als mensen mogen doen. Waarom pakken we dit een ander wezen af? Dit is dé dag om op te staan en iets te doen. Als we niets doen, weten we zeker dat het leven van de olifant niet zal voortbestaan. Maak deze dag speciaal en adopteer een weesolifantje. Hun toekomst ligt in onze handen.
Back To Top