skip to Main Content

Zeldzame olifanten-tweeling geboren

Voor het eerst in decennia is er in Samburu National Park in Noord-Kenia half januari een uiterst zeldzame Afrikaanse olifanten-tweeling geboren. De slechts enkele dagen oude tweeling is onlangs gezien in het park gezien. Het is de eerste olifanten-tweeling die sinds 2006 in het natuurreservaat is geregistreerd.
Tweelingen vormen slechts 1 procent van alle olifantengeboorten, omdat een moeder meestal onvoldoende melk heeft voor twee jongen. Ook worden in geval van een tweeling de olifantjes vaak te vroeg geboren. De geboorte kwam als een aangename verrassing voor de onderzoeks- en beschermingsorganisatie Save the Elephants, die de ontwikkelingen van zowel deze olifantenfamilie als de totale populatie olifanten in het nationale park al vele decennia nauwlettend bestudeert.
Iain Douglas-Hamilton, oprichter van Save the Elephants, gaf aan dat olifanten-tweelingen uiterst zeldzaam zijn. Douglas-Hamilton heeft in zijn carrière verschillende keren een tweeling gezien en het is altijd een bijzondere maar uitzonderlijke gebeurtenis. Bij eerder geboren olifantent-weelingen liep het helaas niet goed af doordat één of zelfs beide olifantjes het niet overleefden. Het is echter zeker niet uitgesloten dat ze het beiden wel overleven. Douglas-Hamilton zei dat de tweeling er op dit moment goed uitziet, zij het een beetje klein. Doordat er de laatste maanden een grote hoeveelheid regen is gevallen, is Samburu National Park een groene oase met voldoende gevarieerde vegetatie en water. Het voortbestaan van de tweeling hangt sterk af van de kwaliteit van het gras en de vegetatie én de ervaring van de matriarch. Douglas-Hamilton weet dat deze moeder al eerder met succes een jong heeft grootgebracht en het feit dat de tweeling is geboren na een goed regenseizoen, geeft hen een grotere overlevingskans.
De olifanten-tweeling werd op zondagochtend 16 januari ontdekt door gidsen van een luxe eco-kampeerporganisatie, Elephant Watch Camp. De gidsen, die door Save the Elephants zijn getraind om individuele olifanten en families in het park te herkennen, waarschuwden de onderzoekers die bevestigden dat de babyolifantjes een bulletje en een vrouwtje zijn. De onderzoekers zullen de gezondheid en voortgang van de babyolifantjes in de gaten houden als onderdeel van dagelijkse onderzoeksactiviteiten. De moeder van de tweeling is een vrouwtje, die de naam Bora heeft gekregen, uit een familie van olifanten die bekend staat als ‘Winds II’. Save the Elephants bestudeert en volgt de ontwikkelingen van deze familie al tientallen jaren.
Afrikaanse olifanten hebben de langste draagtijd van alle levende zoogdieren, namelijk ongeveer 22 maanden. Vruchtbare vrouwtjes bevallen ongeveer om de vier jaar van een jong. De tweeling is de tweede nakomeling van Bora. Ze heeft ook een ouder jong dat in 2017 is geboren en zondag in de buurt van Bora en de tweeling is gezien. De komende weken zullen cruciaal zijn voor Samburu’s nieuwe olifantentweeling die het publiek wereldwijd blijft fascineren.
© Save the Elephants
Back To Top