
Zwaargewonde Moti vocht voor zijn leven
Ernstige voetproblemen behoren tot de meest voorkomende problemen bij olifanten in gevangenschap. De olifanten worden gedwongen om op gloeiend hete asfaltwegen te lopen. Dat leidt er vaak toe dat vreemde voorwerpen, zoals glas, in hun gevoelige voetzolen terechtkomen. Het lopen op heet asfalt veroorzaakt bovendien ernstige brandwonden.
Het bloedonderzoek wees uit dat de nier- en leverfuncties van Moti waren aangetast. Het veterinaire team heeft de nieuwste technologie gebruikt om de verwondingen en ziekten van Moti te diagnosticeren. Met behulp van een warmtebeeld-apparaat zijn alle pijnlijke gebieden en ontstekingen gedetecteerd. Moti had darmwormen die zijn algehele gezondheid en kracht aantasten. Hij werd behandeld met sterke pijnstillers en antibiotica. Men gebruikte een draagbare lasermachine om pijn en ontstekingen te helpen verminderen en om weefselgenezing te bevorderen. Het schoonmaken van Moti’s voetwonden was een belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse verzorging. Een natuurlijke antiseptische oplossing, met onder andere kurkuma, werd gebruikt voor het regelmatig reinigen van zijn wonden. Dit werd gevolgd door het toedienen van medicatie om ontstekingen te verminderen. Moti kreeg supplementen om zijn weerstand te verhogen. Uiteindelijk wilden de dierenartsen het afgescheurde deel van de voetzool verwijderen. Moti was echter nog niet klaar voor deze zware ingreep omdat dit hem zou blootstellen aan nog meer pijnlijke infecties. Het verzorgingsteam bleef dag en nacht bij Moti en gaf hem de best mogelijke verzorging.
Moti gebruikte zijn romp en mond om het voorste gedeelte van zijn lichaam te ondersteunen en zijn pijnlijke voorpoten te ontlasten. Het gevolg was dat zijn romp na enige tijd tekenen van letsel begon te vertonen, waardoor hij weer in liggende positie moest rusten. Het gewicht van Moti’s lichaam zorgde voor aanzienlijke druk op zijn aangetaste interne organen, of hij nu lag of werd opgetild. De vijf kraankatrollen bleven daarom aan hem verbonden, zodat men Moti overeind kon helpen, of in liggende positie kon leggen. Voor het veterinaire team was het vanaf het begin duidelijk dat Moti ervoor vocht om het te overleven. De ontstekingen verminderden langzaam. Afwisselend had Moti goede dagen met eetlust en mindere dagen wanneer hij veel pijn had en weinig at. Als Moti het zou overleven had hij nog een langdurig en risicovol herstelproces voor de boeg. Het was de vraag of Moti het zou overleven.
Helaas heeft Moti het niet gered en is hij op 7 februari overleden. Het leed van Moti was te voorkomen. Als Wildlife SOS eerder op de hoogte was gebracht over de toestand van Moti, had het veterinaire team eerder een medisch behandelingstraject kunnen starten en was erger leed mogelijk voorkomen. Wildlife SOS heeft de Indiase regering op respectvolle wijze verzocht om actie te ondernemen om alle in gevangenschap levende olifanten in India te beschermen, door middel van het uitvoeren van vereiste tweejaarlijkse inspecties en veterinaire gezondheidscertificaten.
© Alle foto’s zijn van Wildlife SOS.