Content voor Ingelogde Gebruikers
Petitie Voor Buba

Petitie voor Buba

‘Buba verdient haar vrijheid’, zo heet de petitie die op 8 mei 2020 door Vrienden van de Olifant in het leven werd geroepen om olifant Buba te bevrijden uit circus Freiwald. Inmiddels hebben 4828 mensen de petitie ondertekend. Samen met de ondertekeningen van andere organisaties – in totaal 42.625 – en een dossier met informatie, worden de ondertekeningen overhandigd aan minister Carola Schouten. Tot op heden wordt de voormalige circusolifant nog als attractie gebruikt. Maar dat kan niet, vindt Vrienden van de Olifant. Buba hoort bij haar soortgenoten en moet naar een diervriendelijke opvang waar ze eindelijk een echte olifant kan zijn.

Niet langer wilde dieren in het circus

Sinds 15 september 2015 is het niet langer toegestaan om wilde dieren in het circus te hebben. Circusdieren werden veelvuldig getransporteerd en de mogelijkheden van goede huisvesting waren beperkt. Daarnaast had- den de dieren geen ruimte om zich te gedragen zoals ze dat in het wild zouden doen. Daarom heeft het kabinet toen besloten dat het houden van wilde dieren in het circus niet langer zou worden toegestaan. Voor de olifanten en andere wilde dieren uit het circus werd een opvangplek gezocht, waar de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving met soortgenoten konden leven. Voor olifant Buba is helaas geen plek gevonden. Daarom heeft circus Freiwald, waar Buba werkte, in 2015 ontheffing gekregen om Buba nog met het circus mee te laten reizen. Het circus zou in die vijf jaar op zoek moeten gaan naar een nieuwe plek voor Buba, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. De ontheffing loopt op 30 juni 2020 af. Het is nog onduidelijk wat er dan met Buba gebeurt.

Twintig jaar in eenzaamheid

Jet Widdershoven heeft vroeger bij Circus Renz gewerkt. In die tijd was Herman van de Vegt (Renz jr.) eigenaar van Buba. Widdershoven herinnert zich goed dat Buba graag bij haar soortgenoten wilde zijn. “Ze raakte in paniek als ze soms alleen in de staltent moest blijven, terwijl de andere olifanten voor een optreden de tent in gingen,” vertelt Widdershoven. Bij Herman van de Vegt was Buba rustig. Ze was dan ook met andere olifanten, waar ze zich thuis voelde. Toen Van de Vegt overleed, werd Buba verkocht aan circus Freiwald. Haar slagtanden werden er gedeeltelijk afgehaald en er zijn kronen opgezet. Widdershoven zocht Buba vorig jaar op in Freiwald. “Mijn hart huilde toen ik haar weer zo zag; ze was nog wel degelijk een attractie voor het circus. Er ging niemand naar de voorstelling, maar iedereen ging wel naar Buba die achter de tent stond. Ze is inmiddels oud en leeft al zeker twintig jaar in eenzaamheid.”

Elephant Haven

Vrienden van de Olifant wil dat Buba naar olifantenopvang Elephant Haven in Frankrijk gaat. Het opvang- centrum is een rustoord voor oude en zieke olifanten, afkomstig uit circussen en dierentuinen. Hier kan Buba de vrijheid en rust krijgen die ze nodig heeft. Ze hoeft niet meer op kleine grasveldjes te worden uitgelaten, maar krijgt een zo vrij mogelijk leven met professionele verzorgers.

Petitie ‘Buba verdient haar vrijheid’

Om de minister te overtuigen van het feit dat Buba een beter leven verdient, heeft Vrienden van de Olifant op 8 mei 2020 een petitie in het leven geroepen. Al binnen een week hadden 1250 mensen de petitie ondertekend. Nicolette Kluijver, die sinds december 2019 ambassadeur van Vrienden van de Olifant is, heeft ook een oproep op sociale media gedaan om de petitie te ondertekenen. Binnen enkele dagen kreeg Vrienden van de Olifant 3000 ondertekeningen binnen. Maar ook kwamen er onder de Facebookpost van Nicolette zeer negatieve berichten. Supporters van circus Freiwald vertelden dat Elephant Haven slechts een oude manege is en dat Buba meer ruimte bij het circus zou hebben. Dit is onjuist. Elephant Haven ligt op een terrein van 29 hectare. De negatieve berichten beperkten zich helaas niet tot deze verzinsels. Nicolette was genoodzaakt om haar post te verwijderen omdat ze vele beledigingen, verwensingen en zelfs doodsbedreigingen kreeg.

Franse petitie

Op 20 mei is de Franse dierenrechtenorganisatie Chapter Animals ook een petitie gestart voor de vrijheid van Buba. Binnen 2 dagen kwamen er zo’n 23.000 ondertekeningen binnen. Helaas waren veel ondertekeningen ongeldig of niet bruikbaar omdat ze anoniem waren. Toch zijn er in Frankrijk in totaal 34.667 geldige ondertekeningen ontvangen.

Samen met Animals Today

Op 3 juni kreeg Vrienden van de Olifant een bericht van Animals Today. Zij wilden hun ondertekeningen bij die van ons voegen. Er zijn 3130 ondertekeningen binnengekomen bij Animals Today, maar door een computerstoring konden er helaas maar 200 namen getoond worden. Toch zijn er in totaal 42.625 mensen die een van de petities ondertekend hebben. Vrienden van de Olifant hoopt dat dit genoeg is om Buba eindelijk haar welverdiende vrijheid en rust te geven.

 

 

Scroll naar boven