Ga naar hoofdinhoud

7 olifanten bevrijd

Normaal gesproken redt Lek en haar team van het opvangreservaat Elephant Nature Park (ENP) in Noord-Thailand één en soms twee olifanten per keer. Het redden van 7 olifanten in een keer is heel uitzonderlijk en vergde een goede, gestructureerde voorbereiding.

De 7 olifanten waren tot aan de uitbraak van de coronacrisis werkzaam in de toeristenindustrie in de regio Kanchanaburi, dat is gelegen in de omgeving van Bangkok. Dit is op ruim 750 km van Elephant Nature Park. Als gevolg van de coronacrisis en het gebrek aan bezoekers had de eigenaar geen inkomsten meer en moest noodgedwongen stoppen met zijn bedrijf en zijn olifanten verkopen.

Dankzij donaties, de financiële hulp van (inter)nationale organisaties en welgestelde bevriende zakenrelaties, heeft Lek de 7 olifanten kunnen vrijkopen. Hiermee is voorkomen dat de dieren een nog wreder bestaan tegemoet zouden gaan dan dat ze al hadden.

Tijdens de tocht naar ENP reden de 7 vrachtwagens in een konvooi begeleid door een team van medewerkers in pick-up trucks. Het team van Lek heeft hulp gekregen van de gouverneur van Kanchanaburi die ervoor heeft gezorgd dat het konvooi van ENP de hele weg door een politie-escorte werd begeleid. Dankzij deze politiebegeleiding is er veel oponthoud voorkomen doordat men onderweg niet bij de tientallen controleposten van de politie hoefde te stoppen.

Onderweg raakten een aantal olifanten diverse keren in paniek en beschadigden de vrachtwagen waar ze in zaten. Er is regelmatig gestopt om te voorkomen dat de vrachtwagens met olifanten en al zouden omvallen. Het team van ENP kalmeerde de olifanten zoveel mogelijk door ze af te koelen met water, regelmatig van voedsel en water te voorzien, met gepaste snelheid te rijden en door regelmatig te stoppen om de olifanten te laten rusten. Naarmate het konvooi dichter bij ENP kwam, staken de olifanten nieuwsgierig hun slurf in de lucht om de infrasone signalen van de olifanten in ENP op te vangen.

Na aankomst in de opvang zijn de zeven olifanten voorgoed van hun kettingen bevrijd en vrijgelaten in een grote shelter waar ze tot rust kunnen komen van de lange tocht naar ENP. De komende tijd zullen ze stapsgewijs wennen aan hun nieuwe leefomgeving en kennismaken met de andere olifanten. In ENP herstellen de olifanten zoveel mogelijk van hun trauma’s en leiden ze een zo vrij mogelijk leven in een natuurlijke omgeving in groepsverband met andere olifanten.

Back To Top