Ga naar hoofdinhoud

ETH Medical Centre

Vrienden van de Olifant hoorde van ETH-hoofddierenarts Dr. Vijitha Perera dat 1 op de 3 gevonden baby-weesolifantjes alsnog overleed, omdat er onvoldoende gespecialiseerde medische zorg geboden kon worden. We vonden dat we iets moesten doen om ervoor te zorgen dat elk kostbaar leventje daadwerkelijk een nieuwe kans krijgt. 

“De weesjes worden dikwijls in een levensbedreigende situatie of met een gecompliceerde aandoening gevonden. Het is van groot belang dat deze weerloze babyolifantjes direct alle medische hulp krijgen die zij nodig hebben”, aldus Dr. Perera. Vrienden van de Olifant heeft zich 3 jaar lang ingezet om een olifantenziekenhuis te kunnen realiseren. Op 26 oktober 2016 was het zover, en kon ‘Elephant Transit Home Medical Centre’ worden geopend.

Het ETH Medical Centre ligt in de regio Giritale, in het midden-noorden van Sri Lanka. Giritale ligt in de omgeving van het Minneriya National Park en het Kaudulla National Park, waar de meeste weesjes gevonden worden. Dit is vaak te wijten aan mens-olifantconflicten. In de natuur worden babyolifantjes met liefde door de moeder en de rest van de kudde verzorgd en beschermd. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van het olifantje. Als een babyolifantje dat alleen komt te staan niet wordt gered, zal het niet overleven.

Het ETH Medical Centre is uitgerust met moderne apparatuur, specifiek voor de olifantjes. Ernstig uitgedroogde en besmette patiënten kunnen op de intensive care behandeld worden. Olifantjes met een complexe aandoening kunnen direct geopereerd worden. Het ziekenhuis heeft o.a. een operatiekamer, verschillende behandelruimtes, een intensive care, een laboratorium en een opvang voor olifanten en andere dieren. Naast de kleine olifantjes worden ook andere wilde dieren die in een bedreigende situatie zijn terechtgekomen in het ziekenhuis behandeld. 

Het team, onder leiding van Dr. Dinusha De Silva, is dag en nacht aanwezig om alle dieren de specialistische zorg te kunnen bieden die ze nodig hebben. Door de intensive medische hulp hebben de olifantjes in het Medical Centre een grote kans op herstel. De dierenartsen doen hun uiterste best om elk kostbaar leventje te redden.


Wanneer een babyolifantje geen medische verzorging meer nodig heeft, wordt het naar het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home (ETH) in Udawalawe overgebracht. Hier worden de weesolifantjes verzorgd en begeleid totdat zij groot en zelfstandig genoeg zijn om zich te kunnen aansluiten bij een in het wild levende kudde.

Onze ambassadrice Nicolette Kluijver heeft in december 2019 op eigen initiatief het ETH Medisch Centre bezocht, om met eigen ogen te zien hoe het daar gaat. Zij was diep geraakt toen zij de kleine babyolifantjes zag. De olifantjes waren slechts 3 maanden oud en een paar dagen voor het bezoek van Nicolette binnen gebracht. De ontmoeting was emotioneel en zeer bijzonder. Nicolette heeft beide olifantjes een naam mogen geven. Het vrouwtje kreeg de naam Jasmine en het bulletje Nico; vernoemd naar Nicolette. Nico groeide op als een actieve en gezonde baby en bracht ongeveer 4 maanden door in het ETH Medisch Centre, totdat hij samen met zijn vriendje Balendu werd overgedragen aan Udawalawe ETH, waar hij liefdevol door de andere weesjes werd verwelkomd. Jasmine was na 8 maanden verzorging sterk genoeg om naar het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home gebracht te worden.

Het ETH Medical Centre heeft financiële ondersteuning nodig om de medische voorraad aan te kunnen vullen en indien nodig apparatuur te kunnen vervangen. Zo blijven de dierenartsen in staat om op elk ogenblik de vereiste specialistische hulp te bieden. Help mee het ziekenhuis te laten functioneren en meld je aan als Ziekenhuishelper. Een Ziekenhuishelper zorgt ervoor dat de artsen de weerloze babyolifantjes alle vereiste medische zorg kunnen bieden om hun leven te redden.

Voor het kleine bedrag van € 3,00 per maand kun je al helpen. Als Ziekenhuishelper ontvang je:

  • een certificaat
  • 1x per jaar het Medisch Bulletin met de laatste ontwikkelingen en vorderingen van het ETH Medical Centre.
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel
Back To Top