Ga naar hoofdinhoud
Peetouderproject Sri Lanka

Op deze pagina kun je meer lezen over het peetouderproject Elephant Transit Home op Sri Lanka. Je kunt een weesolifantje adopteren en meer lezen over de opvanglocatie, het werk wat Dr. Perera en zijn team naast het opvangen van weesolifantjes doet, Nicolette Kluijver, waar je ETH van zou kunnen kennen, bezoek en wat wij hebben kunnen realiseren voor ETH.

Over dit project

Sinds 1960 is de bevolking op Sri Lanka verdubbeld tot meer dan twintig miljoen mensen. De olifantenpopulatie, die vroeger rond de twaalfduizend schommelde, wordt nu geschat op ongeveer 5800. Olifanten hebben hun leefgebied verloren door uitbreiding van nederzettingen en landbouw in voormalige natuurgebieden. De concurrentie om de beschikbare ruimte verandert vaak in een strijd, niet zelden op leven en dood. Er vallen in deze strijd jaarlijks rond de 70 dodelijke slachtoffers aan de kant van de mens, terwijl er ieder jaar ongeveer 250 olifanten het leven laten door vergif, fruitbommen, elektrocutie of vuurwapens. In een conflictsituatie rennen de dieren voor hun leven en daarbij komt het voor dat een jong babyolifantje de kudde kwijtraakt en alleen achter blijft.

Wanneer een alleenstaand babyolifantje gevonden wordt, wordt er eerst gekeken of het olifantje herenigd kan worden met de kudde. Het babyolifantje wordt op een veilige plek door ETH-medewerkers in de gaten gehouden. Door het huilen van het olifantje bestaat de kans dat de kudde op het geluid afkomt. Als er na enige tijd geen kudde komt, wordt het olifantje naar het weeshuis gebracht. Dit is de procedure als het olifantje in een redelijk goede conditie verkeert. Als het er slecht aan toe is, wordt het onmiddellijk naar het weeshuis overgebracht.

Peetouder worden van een weesolifantje

Het intergratie-proces duurt jaren en kost veel geld. De verzorging van een weesolifantje kost tussen de € 450,- en € 750,- per maand. Voor slechts € 6,50 per maand kun je peetouder worden. Peetouders maken door hun financiële steun de redding, verzorging en rehabilitatie mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor alle weesolifantjes in het weeshuis. Voor de verzorging van de weesolifantjes heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig. Samen maak je de verzorging dus mogelijk.

Vrienden van de Olifant heeft de weesolifantjes Nikini, Mali, Erabadi, Coron, Thamil, Damsari, Sunshine, Nico, Thimira, Marah, Balendu, Pawani en Namal in haar peetouderprogramma opgenomen. Dertien olifantjes met ieder een eigen verhaal. Scroll naar beneden voor de introductieverhaaltjes van deze weesolifantjes.

De peetouderbijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als peetouder van een weesolifantje op Sri Lanka ontvang je:

  • een persoonlijk peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ olifantje
  • het reddingsverhaal
  • 2x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ olifantje
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ olifantje
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel

De olifantjes die je kunt adopteren

Kom meer te weten over de olifantjes door op de button onder hun naam te klikken

De opvanglocatie voor de weesolifantjes

Elephant Transit Home

In  ‘Elephant Transit Home’ worden jonge weesolifantjes opgevangen, verzorgd en krijgen zij de medische verzorging en begeleiding die ze nodig hebben.

Vanwege de mens-olifantconflicten wordt een hands-off-beleid gevoerd. De verzorgers hebben weinig fysiek contact met de olifantjes. De kudde weesolifantjes gaat dagelijks naar het aangrenzend gelegen natuurgebied om te grazen, te badderen, te spelen en te slapen. Daar begint stap voor stap het integratieproces.
Hoewel de jongste baby-weesolifantjes in Zambia en Kenia  in hun opvanglocatie niet in contact kunnen komen met wilde olifanten, kunnen de baby-weesolifantjes op Sri Lanka dat wel. In Zambia en Kenia blijven de baby-weesolifantjes eerst in de baby-opvang. Wanneer ze ongeveer 3 jaar oud zijn worden zij overgeplaatst naar een andere opvanglocatie waar zij zich kunnen voegen bij de oudere weesolifanten. Hier ontwikkelen zij hun vaardigheden en sociale contacten en kunnen zij voor het eerst wilde olifanten ontmoeten. 
 
Op Sri Lanka is dit anders. Wanneer een baby-weesolifantje in een goede conditie verkeerd, wordt deze geleidelijk aan bij de kudde gevoegd. Dit houdt in dat de kleine babyolifantjes vrijwel direct kennis maken met de wat oudere weesolifanten. Vaak moederen de oudere vrouwtjes over de kleinste babyolifantjes waardoor een babyolifantje over het algemeen gelijk wordt opgenomen in de kudde. Het kan ook voorkomen dat een babyolifantje niet gelijk een klik heeft met een van de oudere vrouwtjes. Een klein groepje babyolifantjes zoekt dan bij elkaar de steun en liefde die ze nodig hebben.

Melkvoeding

De weesolifanten komen vanuit het natuurgebied op vaste tijden naar de opvang voor hun melkvoeding. Met z’n allen lopen ze richting de opvang waar ze vervolgens bij de ingang van de opvang op hun beurt wachten. Hier worden ze per groepje begeleid naar de voederplaats. Vanwege het groot aantal weesolifanten duurt het enige tijd voordat alle olifanten zijn voorzien van hun portie melk. Om het overzicht te houden en de orde onder de olifanten te bewaren, heeft het team voor deze wijze gekozen.

De meeste olifanten krijgen hun melkvoeding via een trechter toegediend. Een aantal jongere olifantjes geeft de voorkeur aan de fles en een enkeling drinkt liever uit een emmer. Wanneer de olifantjes hun melkvoeding hebben gekregen, genieten ze van de neergelegde verse takken met bladeren en maken ze gretig gebruik van het aangelegde modderbad en de drinkplaats. Wanneer alle olifantjes van hun melk en takken zijn voorzien, keren ze weer terug naar het aangrenzende natuurgebied.

Het aangrenzend natuurgebied

Er zijn meerdere plekken in het natuurgebied waar de weesolifantjes heen kunnen. Zo is er een prachtig aangrenzend meer waarin de olifantjes regelmatig badderen en zwemmen, maar er is ook een bos waar ze eindeloos kunnen genieten van verschillende vegetatie. Tussen het bos en het meer ligt een uitgestrekt grasland waar ze de rest van hun uren kunnen spenderen met grazen en spelen. Het natuurgebied grenst direct aan Udawalawe National Park. Dat betekent dat de weesolifantjes elk moment van de dag wilde olifanten kunnen ontmoeten; ook de kleinere weesolifantjes. 
Al ligt het natuurgebied aan Udawalawe National Park, het natuurgebied is niet toegankelijk voor bijvoorbeeld safari jeeps met toeristen. Het gebied wordt namelijk door een rivier, het meer en bos gescheiden. De weesolifantjes blijven in het natuurgebied rondom de opvang en komen zonder begeleiding van de verzorgers niet buiten het gebied. Ze vinden dit ook te spannend. Wanneer een olifantje zelfstandig begint te worden, zal deze zijn grenzen gaan verleggen.
Op Sri Lanka heeft de olifant, behalve de mens, geen natuurlijke vijand. In tegenstelling tot in Kenia en Zambia, zijn er geen roofdieren die de olifantjes aanvallen. Hier verblijven de weesolifantjes, voor hun eigen veiligheid, ’s nachts in de opvang. Een klein olifantje is immers een gemakkelijke prooi voor een roofdier.
Omdat op Sri Lanka geen roofdieren aanwezig zijn, kunnen de weesolifantjes in het natuurgebied de nacht doorbrengen. De meest kwetsbare babyolifantjes slapen binnen de opvang.

Het vrijlatingsproces

De jongere weesolifantjes leren van de oudere weesolifantjes hun sociale vaardigheden. Dit is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de weesolifantjes. Na gemiddeld 6 à 7 jaar is een weesolifantje groot en zelfstandig genoeg om de grote stap naar een vrij leven in het wild te maken. De olifantjes worden altijd per groep voorbereid op de ‘vrijlating’. De meest onzekere olifantjes gaan geleidelijk via het Soft Release Program, onder begeleiding van een team verzorgers, naar het aangrenzende Udawalawe National Park. Andere senior-weesolifanten worden met een truck naar een van de andere nationale parken gebracht. De senior-weesolifanten worden via een zenderhalsband in de gaten gehouden. De looproutes worden geregistreerd en indien nodig wordt er hulp geboden. 
Om het probleem tussen mens en olifant tegen te gaan, wordt er hard gewerkt aan het aanbrengen van hekken rond de nationale parken, zodat olifanten in de toekomst vrij in de parken kunnen leven zonder dat de boeren hun leefgebied vernielen.

Elephant Transit Home Medical Centre

Verweesde babyolifantjes zijn enorm kwetsbaar. Dr. Vijitha Perera vertelde dat 1 op de 3 geredde baby-weesolifantjes alsnog overleed, omdat er onvoldoende gespecialiseerde medische zorg geboden kon worden. We vonden dat we iets moesten doen om ervoor te zorgen dat elk kostbaar leventje daadwerkelijk een nieuwe kans krijgt. “De weesjes worden dikwijls in een levensbedreigende situatie of met een gecompliceerde aandoening gevonden. Het is van groot belang dat deze weerloze babyolifantjes direct alle medische hulp krijgen die ze nodig hebben”, aldus dr. Perera. Vrienden van de Olifant heeft zich 3 jaar lang ingezet om een olifantenziekenhuis te kunnen realiseren. Op 26 oktober 2016 was het zover en kon ‘Elephant Transit Home Medical Centre’ worden geopend.

Het ETH Medical Centre ligt in de regio Giritale, in het midden-noorden van Sri Lanka, in de omgeving van het Minneriya en het Kaudulla National Park, waar de meeste weesjes gevonden worden. Dit is vaak te wijten aan mens-olifantconflicten.

Het ETH Medical Centre is uitgerust met moderne apparatuur, specifiek voor de olifantjes. Ernstig uitgedroogde en zieke patiënten kunnen op de intensive care behandeld worden. Olifantjes met een complexe aandoening kunnen direct in de volledig ingerichte operatiekamer geopereerd worden. Naast de operatiekamer, zijn er verschillende behandelruimtes, een intensive care, een laboratorium en een opvang voor olifantjes.

Wanneer een babyolifantje geen medische verzorging meer nodig heeft, wordt het naar het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home (ETH) in Udawalawe overgebracht. Hier worden de weesolifantjes verzorgd en begeleid totdat zij groot en zelfstandig genoeg zijn om zich te kunnen aansluiten bij een in het wild levende kudde. Naast de kleine olifantjes worden ook andere wilde dieren die in een bedreigende situatie zijn terechtgekomen in het ziekenhuis behandeld. Nadat de dieren volledig zijn genezen, worden ze weer in de natuur uitgezet.

Het team, onder leiding van dr. Dinusha De Silva, is dag en nacht bij het ziekenhuis aanwezig om alle dieren de specialistische zorg te kunnen bieden die ze nodig hebben. Door de intensive medische hulp hebben de olifantjes in het Medical Centre een grote kans op herstel. De dierenartsen doen hun uiterste best om elk kostbaar leventje te redden en jij kunt hen als Ziekenhuishelper ondersteunen. Het ETH Medical Centre heeft financiële hulp nodig om de medische voorraad op peil te houden en indien nodig apparatuur te kunnen vervangen. Zo blijven de dierenartsen in staat om op elk ogenblik de vereiste specialistische hulp te bieden.

Lees meer over Ziekenhuishelper

Hulp in nationale parken

Dr. Perera is niet alleen werkzaam als hoofddierenarts in ETH maar ook in de nationale parken, waar hij gewonde en zieke wilde olifanten behandelt, maar ook andere wilde dieren die medische verzorging nodig hebben. Door de grote afstanden is hij soms dagen van ETH weg. Niet alleen om zieke dieren in de nationale parken te verzorgen, maar ook om te inspecteren of de oudere gerehabiliteerde weesolifanten zijn opgenomen in een kudde.

Vrienden van de Olifant is de enige organisatie die verantwoordelijk is voor de financiële ondersteuning van een aantal weesolifantjes in ETH. We zijn dan ook de enige organisatie die informatie over de desbetreffende weesjes ontvangt. Omdat de meeste verzorgers de Engelse taal niet beheersen, schrijft dr. Perera zelf de verslagen, zodat wij onze peetouders via een Nieuwsbrief van informatie kunnen voorzien.

Vanwege de drukke werkzaamheden van dr. Perera en zijn team is er helaas nauwelijks tijd is om foto’s en informatie over de weesolifantjes toe te sturen. Het werk in het weeshuis en in het veld gaat vanzelfsprekend altijd voor. Daardoor ontvangen peetouders van een weesolifantje in ETH minder informatie dan peetouders van de andere projecten, waar het team van verzorgers groter is en het aantal weesolifantjes per opvanglocatie kleiner.

De verzorgers in ETH beschikken niet over moderne apparatuur om foto’s van goede kwaliteit te maken. Dikwijls ontvangen we foto’s van een mindere kwaliteit dan we graag zouden willen. Dr. Perera stuurt zo nu en dan filmpjes van de olifantjes die wij kunnen delen op onze social media-kanalen.

Lees hieronder meer
over de Global Welfare Award
die dr. Perera heeft mogen ontvangen

Global Animal Welfare Award

In 1863, riep dr. J. Gamgee een eerste Internationaal Veterinair Congres bijeen. Dit initiatief groeide uit tot de World Veterinary Association (WVA). De WVA verenigt en vertegenwoordigt de wereldwijde veterinaire beroepsgroep.  De WVA zet de ambitie van dr. Gamgee voort om dierenartsen van over de hele wereld bij elkaar te brengen, ervaringen te delen, ideeën uit te wisselen en de krachten te bundelen voor de promotie en ontwikkeling van diergeneeskunde. De WVA staat voor de belangen van de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen.

Sinds 2017 werken de WVA en Ceva Animal Health samen om de Global Animal Welfare Awards uit te reiken aan de beste veterinaire artsen, die erkenning verdienen. Dit zijn veterinaire artsen die zich met dagelijkse toewijding inzetten om het welzijn van dieren te beschermen en te verbeteren. In 2022 was dit onze ‘eigen’ dr. Perera.

De video waarin de nominatie van dr. Perera te zien is.

De video waarin dr. Perera de Award uitgereikt krijgt.

Dr. Perera geeft met regelmaat educatieve lessen aan de lokale bevolking over de noodzaak van het beschermen van olifanten. Dr. Perera is de spil van ETH.  Zijn werk is van levensbelang voor alle wilde dieren op Sri Lanka. Hij heeft daarom dan ook de welverdiende Global Animal Welfare Award 2022 ontvangen, die uitgereikt is door de World Veterinary Assocation. Dit is de hoogste Award die te behalen valt binnen zijn vak. Lees hier de blog over de Award op de website van Ceva.

Ambassadrice Nicolette Kluijver

Nicolette is in 2019 peetouder geworden van alle 35 weesolifantjes die Vrienden van de Olifant op dat moment in haar peetouderprogramma had. Zo schreef zij in december 2019 op haar Instagram account het volgende:
“Ik heb zes hele heftige en verdrietige weken achter de rug. Bij mijn jaarlijkse controle kwam mijn fantastische longarts erachter dat er in beide longen afwijkingen zitten. Bad news!!! De schrik was groot! Ik moest zes weken wachten om daarna weer in de CT scan te gaan zo konden we uitsluiten of het ging om een “gewone” infectie of in het slechtste geval kanker. Het waren zes loodzware weken. Afgelopen maandag hoorde ik dat de vlekken zijn verdwenen. Wat een verlossing! Het ging dus om een infectie..🙏🏼 Ik wilde tijdens deze lange tijd wachten iets moois opzetten! Om mijn dankbaarheid voor het leven te tonen, om echt iets te betekenen in dit leven! Ik wil je graag voorstellen aan mijn 35 adoptie-babyolifantjes. (35 is symbolisch mijn leeftijd aan olifanten) Ik ben adoptiemoeder geworden en ga mijn weesolifanten bezoeken op Sri Lanka. Zondag vertrek ik…. ik zal naar het weeshuis gaan voor baby-olifanten en naar het ziekenhuis. Ik zal jullie op de hoogte houden en laten zien wat we kunnen betekenen voor deze geweldige dieren. Het leven is kort en we kunnen zoveel goeds doen! Check link in bio voor meer informatie over deze stichting. #vriendenvandeolifant #vierhetleven#dankbaar #opnaarde100👵🏻 SWIPE voor al mijn baby’s 🐘 @vanessavanvuuren pak je camera.”
Met haar peetouderschap steunt zij de weesolifantjes op Sri Lanka, in Zambia, Kenia en Thailand. Nicolette heeft in december 2019 op eigen initiatief het weeshuis en het ETH Medical Centre bezocht, om met eigen ogen te zien hoe het daar gaat. De olifantjes die op dat moment in ETH Medical Centre waren, waren slechts 3 maanden oud en een paar dagen voor het bezoek van Nicolette binnengebracht. Zij was diep geraakt toen zij de kleine babyolifantjes zag. De ontmoeting was emotioneel en zeer bijzonder.
Nicolette mocht beide olifantjes een naam geven. Het vrouwtje kreeg de naam Jasmine en het bulletje Nico; vernoemd naar Nicolette. Nico groeide uit tot een actieve en gezonde baby en bracht ongeveer 4 maanden door in het ETH Medical Centre, totdat hij werd overgedragen aan het olifantjesweeshuis ETH, waar hij liefdevol door de andere weesjes werd verwelkomd. Jasmine was na 8 maanden verzorging sterk genoeg om naar het olifantjesweeshuis gebracht te worden.
Nicolette wil meer over de olifanten weten en de bewustwording over de kritieke toestand van olifanten bij het publiek vergroten. Zij voelt zich aangetrokken tot deze imposante dieren met hun prachtige eigenschappen, die veel mensen eveneens hebben, en vindt het verschrikkelijk dat de olifanten zo enorm bedreigd worden. Wij vinden het super dat Nicolette Kluijver ambassadeur van Vrienden van de Olifant is geworden. Zij zet zich in om de noodzaak van de bescherming van olifanten onder de aandacht te brengen. Door haar betrokkenheid en enthousiasme hebben veel mensen zich als peetouder aangemeld.
Word ook peetouder van een weesolifantje op Sri Lanka

Vrijwilligerswerk en bezoek aan Elephant Transit Home

In Elephant Transit Home is het helaas niet mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Wel is ETH toegankelijk voor de lokale bevolking en toeristen. Zij kunnen vanaf de balustrade op gezette tijden komen kijken naar de weesolifantjes wanneer zij hun melkvoeding krijgen. Dr. Perera wil dat er respectvol naar de olifanten wordt gekeken; er wordt verzocht om tijdens het bezoek stil te zijn.

Dr. Perera wil de noodzaak van het beschermen van olifanten onder de aandacht brengen. Naast dat bezoekers kunnen kijken naar de olifantjes, kunnen ze ook een kijkje nemen in het informatiecentrum dat direct naast het weeshuis ligt. Hier worden regelmatig aan leerlingen en andere bezoekers presentaties gegeven en films getoond over het leven van olifanten op Sri Lanka. Het weeshuis is ook te bezoeken voor onze peetouders. Klik op de onderstaande button als je geïnteresseerd bent om een bezoek te brengen aan het weeshuis.

⟳ Elk jaar – Instrumenten

Elk jaar heeft dr. Perera en zijn team medische instrumenten nodig om hun werk uit te kunnen blijven voeren. Vrienden van de Olifant doneert elk jaar instrumenten en benodigdheden die opgegeven worden door dr. Perera of dr. Dinusha. Denk aan microscopen, naalden, scharen, verband etc.

✓ 2016 – Ziekenhuis

Vrienden van de Olifant heeft zich 3 jaar lang ingezet om een olifantenziekenhuis te kunnen realiseren. Op 26 oktober 2016 was het zover, en kon ‘Elephant Transit Home Medical Centre’ worden geopend. Het ETH Medical Centre ligt in de regio Giritale, in het midden-noorden van Sri Lanka. Giritale ligt in de omgeving van het Minneriya National Park en het Kaudulla National Park, waar de meeste weesjes gevonden worden. Het ETH Medical Centre is uitgerust met moderne apparatuur, specifiek voor de olifantjes. Ernstig uitgedroogde en besmette patiënten kunnen op de intensive care behandeld worden. Olifantjes met een complexe aandoening kunnen direct geopereerd worden. Het ziekenhuis heeft o.a. een operatiekamer, verschillende behandelruimtes, een intensive care, een laboratorium en een opvang voor olifanten en andere dieren. Naast de kleine olifantjes worden ook andere wilde dieren die in een bedreigende situatie zijn terechtgekomen in het ziekenhuis behandeld. Het team, onder leiding van Dr. Dinusha De Silva, is dag en nacht aanwezig om alle dieren de specialistische zorg te kunnen bieden die ze nodig hebben. Door de intensive medische hulp hebben de olifantjes in het Medical Centre een grote kans op herstel. De dierenartsen doen hun uiterste best om elk kostbaar leventje te redden.

Het ETH Medical Centre heeft financiële ondersteuning nodig om de medische voorraad aan te kunnen vullen en indien nodig apparatuur te kunnen vervangen. Zo blijven de dierenartsen in staat om op elk ogenblik de vereiste specialistische hulp te bieden. Help mee het ziekenhuis te laten functioneren en meld je aan als Ziekenhuishelper. Een Ziekenhuishelper zorgt ervoor dat de artsen de weerloze babyolifantjes alle vereiste medische zorg kunnen bieden om hun leven te redden.

✓ 2012 – 2020 – Protheses Namal

Namal was pas enkele weken oud toen hij in de zee werd gevonden. Hij verkeerde in een zeer slechte gezondheid. Namal’s overlevingskansen waren zeer klein, maar zijn enorme wilskracht heeft hem er doorheen gesleept. Direct na zijn redding bleek Namal’s voet, door een stropersstrik, levensbedreigend ontstoken te zijn, waardoor het onderbeen noodgedwongen moest worden geamputeerd. De dappere Namal heeft in zijn leven al heel veel meegemaakt. Hij heeft door de jaren heen veel verschillende protheses gehad die lang niet allemaal prettig zaten. Vrienden van de Olifant heeft een aantal protheses die Namal heeft gehad gefinancierd. Namal heeft nu een prothese die goed zit.

Back To Top