
Olifantjesweeshuis op Sri Lanka
Op Sri Lanka leven rond de 5800 olifanten, waarvan de meeste in de nationale parken. Omdat boeren hun akkers naar de nationale parken uitbreiden gaat er steeds meer natuurgebied, het leefgebied van de olifanten, verloren. Hierdoor ontstaan er mens-olifantconflicten waarbij boeren olifanten wegjagen of zelfs op hen schieten. In zo’n situatie rennen de dieren voor hun leven en daarbij komt het voor dat een jong babyolifantje de kudde kwijtraakt en alleen achter blijft. In de natuur worden babyolifantjes met liefde verzorgd en beschermd door hun moeder en de rest van de kudde. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van een olifantje. Als een babyolifantje geen moeder of kudde meer heeft zal het sterven als het niet gered wordt.
In ‘Elephant Transit Home’ worden jonge weesolifantjes opgevangen, verzorgd en krijgen zij de medische verzorging en begeleiding die ze nodig hebben.
Vanwege de mens-olifantconflicten wordt een hands-off-beleid gevoerd. De verzorgers hebben weinig fysiek contact met de olifantjes. De dieren leven met z’n allen in een groot natuurgebied rondom de opvang waar de verzorgers hen nauwlettend in de gaten houden. In het natuurgebied ligt een waterreservoir waar de olifantjes dagelijks in zwemmen en een modderbad kunnen nemen. Hier kunnen de weesjes in het wild levende olifanten ontmoeten. Om de 3 uur komen zij met z’n allen naar de opvang voor hun melkvoeding.

De jonge olifantjes leren van de oudere olifantjes hun sociale vaardigheden. Dit is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de weesolifantjes. Als zij na enkele jaren groot en sterk genoeg zijn, worden zij in een groepje naar het aangrenzende natuurgebied gebracht. Daar begint stap voor stap het integratieproces. De olifantjes worden geleidelijk in het wild geïntegreerd. De geïntegreerde senior-weesolifanten worden d.m.v. zenderhalsbanden in de gaten gehouden en in geval van nood wordt er hulp geboden. Er wordt hard gewerkt aan het aanbrengen van hekken rond de nationale parken, zodat olifanten in de toekomst vrij in de parken kunnen leven zonder dat de boeren hun leefgebied vernielen.
Onze ambassadrice Nicolette Kluijver heeft in december 2019 Elephant Transit Home bezocht en haar peetolifantjes kunnen ontmoeten.
Nicolette is peetouder geworden van alle 35 weesolifantjes die Vrienden van de Olifant in 2019 in haar peetouderprogramma had. Met haar peetouderschap steunt zij de weesolifantjes op Sri Lanka, in Zambia, Kenia en Thailand. Nicolette is op eigen initiatief het olifantjesweeshuis en het olifantenziekenhuis op Sri Lanka gaan bezoeken, om met eigen ogen te zien hoe het met de weesolifantjes gaat. Zij was diep geraakt toen zij de weesolifantjes zag. De eerste ontmoeting met haar weesolifantjes was emotioneel en zeer bijzonder.
Peetouders maken door hun financiële steun de redding, verzorging en rehabilitatie mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor alle weesolifantjes in het weeshuis. Voor de verzorging van de weesolifantjes heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig.
Vrienden van de Olifant heeft de financiële zorg op zich genomen van de weesolifantjes Nico, Pawani, Thirima, Thirupa, Mozes, Chuti, Rob, Balaya, Habali, Aba, Kathari en Namal. Twaalf olifantjes met ieder een eigen verhaal. Zie hieronder de introductieverhaaltjes van deze weesolifantjes.
De peetouderbijdrage bedraagt € 5,50 per maand. Als peetouder van een weesolifantje op Sri Lanka ontvang je:
- een peetoudercertificaat
- een foto van ‘jouw’ weesolifantje
- het reddingsverhaal
- 2x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ weesolifantje
- 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
- jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ weesolifantje
- 15% korting in de webwinkel