Ga naar hoofdinhoud
Ga naar beneden voor de olifantjes

Olifantenopvang in Thailand

De olifanten die mishandeld en getraumatiseerd zijn door het werken in de illegale houtkaphandel, olifantenritjes, circusattracties of voor een cultureel doel werden gebruikt, zijn niet meer in staat om terug te keren naar de natuur. Als zij in een natuurgebied vrij gelaten zouden worden, zullen zij het niet overleven. Dit heeft te maken met het feit dat ze als babyolifantje zijn weggehaald bij hun moeder en nooit hebben kunnen leren hoe ze in de natuur  moeten overleven.

Vrienden van de Olifant steunt het project Elephant Nature Park (ENP) waar gewonde, mishandelde en getraumatiseerde olifanten vanuit de toeristenindustrie en illegale houtkaphandel worden verzorgd en begeleid met hun traumatisch verleden.

ENP is een uniek project in de provincie Chiang Mai. Een reservaat, omringd door een rivier en beboste bergen waar de olifanten een zo vrij mogelijke leven kunnen leiden. Inmiddels verblijven er rond de 100 olifanten in het park samen met honden, katten, buffels en andere zwerfdieren. De olifanten leven in verschillende groepen. Groepjes van oude olifanten, maar ook jonge babyolifantjes samen met hun moeders en tantes.

De geredde olifanten worden met een truck naar het opvangreservaat gebracht. Wanneer ze in ENP arriveren worden de olifanten door de dierenarts onderzocht en krijgen zij de medische verzorging die zij nodig hebben. Tot aan hun redding was hun leven een grote lijdensweg, gebaseerd op angst, geweld en ondervoeding om de olifanten te dwingen om menselijke bevelen op te volgen. Na hun redding krijgen de olifanten een nieuwe naam én een verzorger om zo letterlijk en symbolisch de banden met hun wrede verleden te verbreken. Wanneer de olifant er aan toe is begint het proces om het trauma te verwerken en een nieuwe start te maken.

Voordat een olifant gered kan worden moet deze vrijgekocht worden, de prijs voor een olifant kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Dat is de reden waarom het redden van een olifant niet ‘zomaar’ kan. 
Naast het opvangen van olifanten, vangt ENP ook andere dieren op die gewond zijn of hulp nodig hebben. Er worden katten, honden, konijnen, cavia’s, schildpadden, paarden, aapjes, buffels en nog meer andere dieren opgevangen. Er zijn honderden dieren gered uit erbarmelijke omstandigheden die allemaal een plekje in ENP hebben gekregen. Hier krijgen zij de verzorging die zij zo hard nodig hebben. Honden en katten die nog nooit eerder buiten een hok hebben geleefd, zwaar verwaarloosd waren en totaal geen liefde hebben gekregen. Deze dieren verdienen een nieuw leven. Steun is heel hard nodig.  Vrienden van de Olifant zet zich in voor de bescherming van de olifanten. Maar het trieste beeld van de andere dieren gaat ons aan het hart. Wanneer Lek ons vraagt voor financiele hulp voor de andere dieren, zullen we ons best doen om haar financieel te ondersteunen.

Vrienden van de Olifant heeft de mogelijkheid gekregen om Faa Mai, Thong Ae, Mae Mai met haar dochter Wan Mai, Kham Moon en haar dochter Pyi Mai en BunMa en haar dochter Chaba uit Elephant Nature Park in haar peetouderprogramma op te nemen. De verzorging van een olifantje kost tussen de € 450,- en € 750,- per maand.  Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor alle olifantjes in de opvang. Voor de verzorging van de olifantjes heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig. Samen maak je de verzorging dus mogelijk.

De peetouderbijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als peetouder van een olifantje in Thailand ontvang je:

  • een peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ olifantje(s)
  • het reddingsverhaal
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ olifantje(s)
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ olifantje(s)
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel
Ga naar beneden voor de olifantjes

De realiteit over olifanten in de illegale houtkaphandel en olifantenritjes

Toeristen zijn vaak niet op de hoogte van wat een olifant heeft doorgemaakt voordat hij in de toeristenindustrie te werk werd gesteld. Er worden nog steeds kleine babyolifantjes weggehaald bij hun moeder.  Een gekidnapt babyolifantje wordt zodanig gemarteld dat het diertje het uitschreeuwt van de pijn en na de vele dagelijkse martelingen de wil om te leven opgeeft. Wanneer de wil van het olifantje hélemaal is gebroken, zal het uiteindelijk doen wat hem opgedragen wordt. Omdat het olifantje weet dat wanneer hij doet waar hij zelf zin in heeft, de marteling opnieuw zal beginnen.


Het diertje heeft niets verkeerd gedaan, maar wordt voor de rest van zijn leven aan de ketting vastgelegd. De olifanten worden gebruikt voor toeristenritjes en voor de illegale houtkaphandel. Iets oudere olifanten worden op dezelfde afschuwelijke wijze opgeleid; door hun wil te breken. Daarna moeten ze bevelen van hun mahouts opvolgen. Zo zijn de olifanten getraind om de boomstronken te trekken, te dragen en weer neer te leggen.
De plekken waarop de olifanten dit werk moeten verrichten zijn meestal stijl, niet goed begaanbaar en modderig. Dit betekent dat de olifanten zware gewichten moeten tillen met alle gevolgen van dien. Olifanten die in de houtkaphandel gewerkt hebben, hebben vaak heupproblemen en botbreuken. De olifanten worden gebruikt totdat ze neervallen en niet meer opstaan. Ze moeten door blijven werken; ook als ze ziek zijn. Het toerisme en de houtkap is een dagelijkse martelgang.
Hoe sterk een olifant ook lijkt, hun rug is niet gebouwd voor het dragen van het gewicht, de rug van een olifant is heel kwetsbaar. De meeste olifanten die met een houten of ijzeren stellage op hun rug toeristen moeten dragen, kunnen na enige tijd nauwelijks meer lopen, door beschadiging van de rug wat leidt tot kreupelheid.

De waarheid die schuilt achter olifanten die voor culturele doeleinden en circus kunstjes gebruikt worden

Daarnaast zijn er ook nog andere vormen van toeristenindustrie. Mahouts laten hun olifanten van jongs af aan bedelen of kunstjes doen; het lot van vele straatolifanten die de hele dag in drukke steden langs het verkeer lopen als levende toeristenattractie. Dit wordt ook wel straat bedelen genoemd. Ook zijn er nog steeds circusshows te zien en worden olifanten gebruikt om schilderijen te maken. De olifanten worden met een haak achter de oren of op het hoofd geprikt. De felle pijnscheuten zorgen ervoor dat de olifant onder controle van de mahout blijft en geen ‘gekke’ dingen gaat doen. Ook maken mahouts gebruik van spijkers, dit is kleiner dan de haak waardoor het bij de toeristen minder snel opvalt .

Olifanten in grote steden zoals Bangkok lijken haast bij het gewone stadsleven te horen. Voor de olifant is er niets minder waar dan dat. 
Het geluid van de miljoenen auto’s, motoren en tuktuk’s en het andere stadsgeluid bezorgt de olifant veel stress. Door het excellente gehoor komt het geluid veel harder binnen dan bij ons mensen. Een olifant hoort ook via zijnvoeten. Er zitten honderden zenuwen in, waardoor ze in de natuur soortgenoten op tientallen kilometers afstand kunnen ‘horen’. De trillingen van de stad zijn ondraaglijk voor de olifant. Laat staan het dag in dag uit lopen op het harde asfalt.
Daarnaast worden olifanten ook nog steeds gebruikt voor culturele doeleinden, zoals op Sri Lanka. Ze worden gebruikt voor traditionele feesten. Olifanten ondergaan dezelfde lijdensweg als eerder vermeld. Vaak worden de olifanten aangekleed;zodat mensen niet zien hoe de olifanten eruit zien onder de kleden en maskers. Vaak zijn ze helemaal uitgemergeld, zoals op de rechterfoto boven dit kopje te zien is. Deze olifanten moeten blijven werken tot ze erbij neervallen.
Olifanten in gevangenschap krijgen te weinig jongen om de vraag bij te kunnen houden. Hierdoor worden jaarlijks circa 100 olifantenbaby’s uit bossen  ontvoerd om de olifantenkampen te voorzien.

Wist je dat Lek een documentaire heeft opgenomen over een reddingsmissie?

Een film die je ziel raakt. Er zijn bepaalde films die het diepste van je emotie raken, waardoor je weet dat er diep van binnen iets in je is veranderd. Love & Bananas is zo’n documentaire. De film duurt iets minder dan anderhalf uur, maar de impact ervan gaat je leven lang mee. De film is niet online te bekijken, maar wel te bestellen via deze link. Wil jij de trailer eerst bekijken? Klik dan hier.

Lek opent je ogen met de realiteit (let op ingrijpende beelden)

 

De olifantjes die je kunt adopteren

Kom meer te weten over de olifantjes door op hun foto te klikken

Back To Top