fbpx
skip to Main Content
Baby Faa Mai en Lek.

Peetouderproject Elephant Nature Park

Vrienden van de Olifant steunt het project Elephant Nature Park (ENP) waar gewonde, mishandelde en getraumatiseerde olifanten vanuit de toeristenindustrie en illegale houtkaphandel worden verzorgd en begeleid met hun traumatisch verleden.

ENP is een uniek project in de provincie Chiang Mai. Een reservaat, omringd door een rivier en beboste bergen waar de olifanten een zo vrij mogelijke leven kunnen leiden. Inmiddels verblijven er meer dan 90 olifanten in het park samen met honden, katten, buffels en andere zwerfdieren. De olifanten leven in verschillende groepen. Groepjes van oude olifanten, maar ook jonge olifantjes samen met hun moeders en tantes.

 

 

 

Faa Mai

Vrienden van de Olifant heeft de mogelijkheid gekregen om Faa Mai in het peetouderprogramma op te nemen. Faa Mai is op 17 april 2009 in ENP geboren. Faa Mai is een heel vriendelijk, sociaal en ondeugend olifantje en als eerst geboren olifantje in het park het lievelingetje van Lek. Gelukkig heeft Faa Mai, niet zoals de meeste olifanten in ENP, martelingen hoeven doorstaan. Zij groeit met veel liefde samen met haar moeder en familie op. We vinden het een hele eer dat wij het eerst geboren olifantje samen met alle peetouders mogen steunen. Faa Mai is een lieve tante voor de andere babyolifantjes in het park.

 

Thong Ae

De geboorte van Thong Ae is het gevolg van ‘gedwongen fokken’, waarbij haar moeder stond vastgeketend om gedekt te worden. De kleine Thong Ae was slechts 5 maanden oud toen ze bij haar moeder werd weggehaald en werd verkocht aan een kamp met circusshows. Op deze plek is ze vastgebonden en gemarteld totdat haar wil was gebroken. Daarna werd Thong Ae gedwongen om op straat te bedelen.

In de zomer van 2017 werd Thong Ae samen met twee andere olifanten door een aantal mensen bij een eigenaar van een toeristenkamp gehuurd. De huurders brachten de olifanten rechtstreeks naar Elephant Nature Park (ENP), met de bedoeling de olifanten te redden. Wanneer Lek en haar team zelf een olifant redden, wordt Lek officieel eigenaar van de desbetreffende olifant, waarmee de toekomst van het dier is veiliggesteld. Doordat de huurders Thong Ae en de andere olifanten regelrecht naar ENP hebben gebracht, waren de dieren nog steeds eigendom van de rechtmatige eigenaar.

In augustus 2017 overtuigde Saengduen ‘Lek’ Chailert de eigenaar om Thong Ae naar ENP te laten gaan, zodat ze kon herstellen van haar trauma’s en haar slechte gezondheid. Vrijwel direct na haar aankomst in ENP ging de kleine Thong Ae wanhopig op zoek naar haar moeder. Zij vond bescherming bij een van de bejaarde olifanten. Lek moest veel moeite doen om het eigendomsrecht over Thong Ae te verkrijgen. Na anderhalf jaar besloot de eigenaar, begin 2019, dat hij Thong Ae terug wilde omdat ze inmiddels oud genoeg was om in zijn circus te werken. De verslagenheid was groot bij Lek en het team van ENP. Dit zou betekenen dat het jonge olifantje opnieuw een leven vol wreedheden tegemoet zou gaan.

Lek had alles gedaan wat in haar vermogen lag om de eigenaar ervan te overtuigen om Thong Ae in ENP te laten blijven. Na maanden van onzekerheid en onderhandelingen gaf de eigenaar Lek een jaar de tijd om voldoende geld bijeen te krijgen om Thong Ae vrij te kopen. Dankzij Lek’s inspanningen is de toekomst van de jonge Thong Ae veilig gesteld. Het eigendomsrecht is inmiddels overgedragen aan Lek. Thong Ae hoeft niet terug naar het circus. Zij zal de rest van haar leven in de opvang verblijven onder natuurlijke omstandigheden in groepsverband met andere olifanten.

Mae Mai en haar dochter Wan Mai

Tijdens de coronacrisis bezocht Lek een kamp en liep langs een moeder olifant met haar pasgeboren dochter. Vooral de moeder, maar ook de baby, had een trieste blik in haar ogen. Ze stond vastgeketend in een klein smerige betonnen ruimte met haar baby dicht tegen zich aan. Ze had geen toegang tot voedsel en water. De eigenaar vertelde aan Lek dat hij vanwege de coronacrisis genoodzaakt was om beiden te verkopen om zijn bedrijfsfinanciën veilig te stellen. Toen hij vertelde naar welk kamp de olifanten zouden gaan wist Lek dat beide olifanten, maar met name de baby, een uiterst wreed bestaan te wachten stond. Lek wilde alles doen om dit voorkomen. Na intensieve onderhandelingen stemde de eigenaar ermee in dat de olifanten niet aan het wrede kamp verkocht zouden worden maar aan Lek.

Mae Mai is 25 jaar. Zij is vanaf haar tweede levensjaar tot aan haar redding in de toeristenindustrie gebruikt voor olifantenritjes. Vooral rond haar enkels en op haar slurf heeft Mae Mai zichtbare littekens. Haar dochter Wan Mai is op 2 mei 2020 geboren. Voor Mae Mai was het een een zware bevalling. Ze had veel bloedverlies. Medische verzorging heeft Mae Mai hiervoor niet gekregen. Voor Mae Mai is Wan Mai haar derde of vierde baby. Haar voorgaande baby’s zijn kort na hun eerste levensjaar bij haar weggehaald en verkocht aan traditionele kampen met circusshows. Dankzij hun redding zal baby Wan Mai onder natuurlijke omstandigheden bij haar moeder opgroeien en haar hele leven bij haar blijven.

 

De peetouderbijdrage bedraagt € 5,50 per maand. Als peetouder van een olifantje in Thailand ontvang je:

  • een peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ olifantje
  • het reddingsverhaal
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ olifantje
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ olifantje
  • 15% korting in de webwinkel

De olifantjes

Thong Ae

Vrouwtje, geboren maart 2015.

Lees meer

Faa Mai

Vrouwtje, geboren 17 april.

Lees meer

Mae Mai en Wan Mai

Wan Mai: 2 mei 2020, Mae Mai: 1995.

Lees meer
Back To Top