skip to Main Content

Olifantjesweeshuis in Zambia

In Afrika sterven nog veel olifanten door stroperij vanwege hun ivoren slagtanden. De stroperij is nog steeds schrikbarend hoog en is niet afgenomen. Ook in Zambia zijn olifanten slachtoffer van stroperij. Hierdoor blijven babyolifantjes soms alleen zonder moeder en familie achter. Ook door mens-olifantconflicten kunnen babyolifantjes alleen komen te staan. Als een heel jong babyolifantje geen moeder of kudde meer heeft zal het sterven als het niet binnen 24 tot 48 uur gered wordt.

Een weesolifantje heeft geluk als het wordt gevonden. In de natuur worden babyolifantjes met liefde verzorgd en beschermd door hun moeder en de rest van de kudde. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van een olifantje.

Lilayi Opvang

De weesolifantjes worden in olifantjesweeshuis Lilayi opgevangen en verzorgd. Zij krijgen de verzorging die ze nodig hebben van toegewijde hoogopgeleide verzorgers. De verzorgers zijn 24 uur per dag bij de weesolifantjes aanwezig en slapen zelfs bij de babyolifantjes in hun stal. De weesolifantjes gaan dagelijks naar het natuurgebied rondom de opvang waar de verzorgers hen nauwlettend in de gaten houden. Door de liefdevolle aandacht en begeleiding van de verzorgers en het spelen met hun nieuwe familie verwerken de olifantjes het tragische verlies van hun moeder. Elke 3 uur krijgen de babyolifantjes speciale melk. Wanneer de weesjes geen medische verzorging meer nodig hebben en niet meer direct afhankelijk zijn van de melkvoeding, worden ze naar de opvang in Kafue National Park overgebracht.

 

Kafue release Facility

In de opvang Kafue Release Facility worden de oudere weesolifantjes opgevangen. Hier leren zij stap voor stap onafhankelijk van de verzorgers te worden. Het grootste gedeelte van de dag gaan ze samen met de andere weesolifantjes de natuur in. Zo leren zij hoe ze zelfstandig kunnen leven. De opvang grenst aan het Ngoma Teak Forest waar sprake is van een populatie van ruim 1000 olifanten. Tijdens hun wandelingen kunnen de weesolifantjes in het wild levende olifanten ontmoeten. Zo worden voor het babyolifantje optimale omstandigheden gecreëerd om uiteindelijk in een in het wild levende kudde te integreren. Zodra de weesolifantjes eraan toe zijn, zullen zij zich bij een kudde aansluiten.

Peetouders maken door hun financiële steun de redding, verzorging en rehabilitatie mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor alle weesolifantjes in het weeshuis. Voor de verzorging van de weesolifantjes heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig.

Vrienden van de Olifant heeft de weesolifantjes Olimba, Kasewe, Nkala, Rufunsa, Mosi en Mphamvu in het peetouderprogramma opgenomen. Zes olifantjes met ieder een eigen verhaal. Zie hieronder de introductieverhaaltjes van deze weesolifantjes.

De peetouderbijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als peetouder van een weesolifantje in Zambia ontvang je:

  • een peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ olifantje
  • het reddingsverhaal
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ olifantje
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ olifantje
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel
Word peetouder

De olifantjes

Olimba

Vrouwtje, geboren november 2018. Olimba was net een jaar oud toen zij werd aangetroffen bij…

Lees meer

Kasewe

Vrouwtje, geboren december 2015 Kasewe was slechts 9 maanden oud toen zij alleen dwalend werd…

Lees meer

Nkala

Bulletje, geboren maart 2013. In juni 2013 werd Nkala ontdekt door de lokale gemeenschap van…

Lees meer

Mphamvu

Bulletje, geboren oktober 2012 In oktober 2014 werd Mphamvu op 2jarige leeftijd gered in Kafue…

Lees meer

Mosi

Bulletje, geboren augustus 2010 Voordat Mosi in augustus 2012 uiteindelijk werd gelokaliseerd en gevangen, kwamen…

Lees meer

Rufunsa

Bulletje, geboren juni 2010 Rufunsa was slechts 3 maanden oud toen hij dankzij de inwoners…

Lees meer
Back To Top