skip to Main Content
Ga naar beneden voor de weesolifantjes

Olifantjesweeshuis in Zambia

In Afrika sterven nog veel olifanten door stroperij vanwege hun ivoren slagtanden. De stroperij is nog steeds schrikbarend hoog en is niet afgenomen. Ook in Zambia zijn olifanten slachtoffer van stroperij. Hierdoor blijven babyolifantjes soms zonder moeder en familie achter. Ook door mens-olifantconflicten kunnen babyolifantjes alleen komen te staan. Als een heel jong babyolifantje geen moeder of kudde meer heeft zal het sterven als het niet binnen 24 tot 48 uur gered wordt.

Een weesolifantje heeft geluk als het wordt gevonden. In de natuur worden babyolifantjes met liefde verzorgd en beschermd door hun moeder en de rest van de kudde. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van een olifantje.

Wanneer een babyolifantje in het wild alleen dwalend gevonden wordt, wordt er geprobeerd te achterhalen waardoor het babyolifantje alleen is. Wanneer er sporen zijn van de kudde, zal er eerst geprobeerd worden om het babyolifantje te herenigen met de kudde. Als de kudde niet gevonden wordt, wordt het babyolifantje meegenomen naar het weeshuis.

Vrienden van de Olifant ondersteunt sinds 2014 het Game Rangers International Elephant Orphanage Project in Zambia. Het is het eerste olifantenweeshuis in Zuidelijk Afrika. De jongste babyolifantjes worden opgevangen in de opvang Lilayi in Lasaka. Het rehabilitatie-proces vindt plaats in de opvang in het Kafue National Park.

Lilayi Opvang

De baby-weesolifantjes worden in de opvang Lilayi opgevangen en verzorgd. In het weeshuis worden zij verwelkomd door de andere weesolifantjes en vormen samen een nieuwe familie.

Gevonden weesolifantjes zijn dikwijls uitgedroogd en verkeren in een zeer slechte conditie. Ze zijn bang en gestresst door de situatie. Bovendien zijn ze door het verlies van hun moeder en kudde getraumatiseerd, iets wat ze nog lang met zich mee kunnen dragen.

De weesolifantjes krijgen de verzorging en begeleiding die ze nodig hebben van toegewijde hoogopgeleide verzorgers. De verzorgers zijn 24 uur per dag bij de weesolifantjes aanwezig en slapen zelfs bij de babyolifantjes in hun stal. Elke 3 uur, dag en nacht, krijgen de babyolifantjes speciale melkvoeding.

De weesolifantjes gaan dagelijks naar het natuurgebied rondom de opvang waar de verzorgers hen nauwlettend in de gaten houden, ’s avonds keren de weesolifantjes terug naar de boma. Dit is een omheind gebied waar stropers en roofdieren niet kunnen komen. Door de liefdevolle aandacht en begeleiding van de verzorgers en het spelen met hun nieuwe familie verwerken de olifantjes het tragische verlies van hun moeder. Wanneer de weesjes geen medische verzorging meer nodig hebben en niet meer direct afhankelijk zijn van de melkvoeding, worden ze naar de opvang in Kafue National Park overgebracht. Meestal zijn de olifantjes dan rond de leeftijd van 3 jaar.


 

Kafue release Facility

In de opvang Kafue Release Facility worden de oudere weesolifantjes opgevangen. Hier leren zij stap voor stap onafhankelijk van de verzorgers te worden. Het grootste gedeelte van de dag gaan ze samen met de andere weesolifantjes de natuur in. Zo leren zij hoe ze zelfstandig kunnen leven. De opvang grenst aan het Ngoma Teak Forest waar sprake is van een populatie van ruim 1000 olifanten. Tijdens hun wandelingen kunnen de weesolifantjes in het wild levende olifanten ontmoeten. Zo worden voor het weesolifantje optimale omstandigheden gecreëerd om uiteindelijk in een in het wild levende kudde te integreren. Zodra de weesolifantjes eraan toe zijn, zullen zij zich bij een kudde aansluiten. Tijdens het laatste proces naar de grote stap in een zelfstandig leven, krijgen de olifanten een radio-halsband om waarmee er in de gaten gehouden kan worden of alles goed gaat.

Peetouder worden van een weesolifantje

Peetouders maken door hun financiële steun de redding, verzorging en rehabilitatie mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor alle weesolifantjes in het weeshuis. Voor de verzorging van de weesolifantjes heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig.

Vrienden van de Olifant heeft de weesolifantjes Chipembele, Olimba, Kasewe, Nkala, Rufunsa, Mosi en Mphamvu in haar peetouderprogramma opgenomen. Zeven olifantjes met ieder een eigen verhaal. Scroll naar beneden voor de introductieverhaaltjes van deze weesolifantjes.

De peetouderbijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als peetouder van een weesolifantje in Zambia ontvang je:

  • een peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ olifantje
  • het reddingsverhaal
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ olifantje
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ olifantje
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel
Ik wil peetouder worden!
Ga naar beneden voor de weesolifantjes

 

Meer dan alleen een weeshuis

Naast de verzorging van de weesolifantjes, wordt er o.a. ook hulp geboden aan gewonde en zieke olifanten en aan andere dieren in de nationale parken.

Het is belangrijk dat wanneer de weesolifantjes klaar zijn om in het wild te leven, zij in een veilig leefgebied kunnen leven. Daarom is het beschermen van de nationale parken een van de essentiële taken. Een speciale anti-stroperseenheid richt zich op het beschermen van olifanten tegen stropers en andere ongewenste activiteiten.

Instandhouding van de olifantenpopulatie op lange termijn kan alleen worden bereikt als gemeenschappen die rond beschermde gebieden wonen volledig zijn opgeleid, betrokken zijn en in staat zijn om de voordelen van gezonde en levensvatbare ecosystemen te ervaren. GRI betrekt de bevolking met educatieve lessen. Schoolkinderen leven in dorpen direct naast de nationale parken, waardoor zij te maken hebben met wilde dieren. Er zijn educatieve lessen voor schoolkinderen ontwikkeld, zodat zij op spelenderwijs informatie krijgen over het leven naast wilde dieren en in het bijzonder naast de olifanten.

Vrienden van de Olifant helpt ook mee in noodsituaties

We hebben een financiële bijdrage kunnen leveren aan:

  • reparaties van de Boma en gebouwen na een overstroming in 2012.
  • een nieuwe reddingswagen kunnen realiseren in 2021.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Wist je dat Floortje Dessing een aflevering heeft gemaakt die over het weeshuis in Zambia gaat? De aflevering is van de documentaire serie ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ en is regelmatig terug te zien op tv. Ook kan je de aflevering nog via NPO1 terugkijken.

 

Netflix-film ‘Holiday in the Wild’

‘Holiday in the Wild’ is een familiefavoriet; een combinatie van een leuke en feel-good-factor in een natuurlijke omgeving, met de harde realiteit van het behoud van olifanten in het echte leven. Deze Netflix-film werd geïnspireerd door de real-life gebeurtenissen van hoofdrolspeelster Kristin Davis, die een hechte band met olifanten ontwikkelde toen ze hielp een weesolifant in Kenia te redden. Kristin heeft door het promoten van de film het werk in Zambia ondersteund.

Bekijk de film op Netflix.

Weeshuis bezoeken

Heb jij altijd al jouw weesolifantje willen opzoeken? Dat kan!
Wist je dat er ook een mogelijkheid is om vrijwilligerswerk bij het weeshuis te doen? Klik verder op deze link om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Impressie weeshuis

Benieuwd naar een impressie van de weesolifantjes in Zambia en hun verzorgers? Bekijk dan hieronder de video.

Word peetouder

De olifantjes

Chipembele

Bulletje, geboren september 2019. Chipembele was twee jaar oud toen hij met zijn moeder werd…

Adopteer mij

Olimba

Vrouwtje, geboren november 2018. Olimba was net een jaar oud toen zij werd aangetroffen bij…

Adopteer mij

Kasewe

Vrouwtje, geboren december 2015 Kasewe was slechts 9 maanden oud toen zij alleen dwalend werd…

Adopteer mij

Nkala

Bulletje, geboren maart 2013. In juni 2013 werd Nkala ontdekt door de lokale gemeenschap van…

Adopteer mij

Mphamvu

Bulletje, geboren oktober 2012 In oktober 2014 werd Mphamvu op 2jarige leeftijd gered in Kafue…

Adopteer mij

Mosi

Bulletje, geboren augustus 2010 Voordat Mosi in augustus 2012 uiteindelijk werd gelokaliseerd en gevangen, kwamen…

Adopteer mij

Rufunsa

Bulletje, geboren juni 2010 Rufunsa was slechts 3 maanden oud toen hij dankzij de inwoners…

Adopteer mij
Back To Top