Ga naar hoofdinhoud
Peetouderproject Frankrijk

Op deze pagina kun je meer lezen over het peetouderproject Elephant Haven European Elephant Sanctuary in Frankrijk. Je kunt een olifant adopteren en meer lezen over de opvanglocatie en het werk dat Tony Verhulst en
Sofie Goetghebeur en hun team naast het opvangen van de olifanten doen.

Over dit project

De Rijksoverheid in Nederland heeft sinds 15 september 2015 het gebruik van wilde zoogdieren in circussen verboden. Meer en meer Europese landen verbieden wilde dieren in circussen. In Frankrijk is er sinds 2021 een officieel verbod. Echter mogen olifanten in Frankrijk nog tot 2028 gebruikt worden in shows. Deze olifanten leven in gevangenschap om mensen te vermaken. De meeste olifanten zijn op jonge leeftijd bij hun moeder in Azië of Afrika weggehaald en naar Europa vervoerd. Onder zeer wrede omstandigheden hebben zij geleerd de mens te gehoorzamen. Deze olifanten zijn mishandeld en getraumatiseerd en niet meer in staat om terug te keren naar de natuur. Dit heeft te maken met het feit dat ze als babyolifantje zijn weggehaald bij hun moeder en nooit hebben kunnen leren hoe ze in de natuur moeten overleven.

Sommige circussen of dierenparken willen van ‘hun’ olifant af. Vaak omdat de olifant te oud is om mensen te vermaken en dan meer geld kost dan het oplevert. Sofie Goetghebeur en Tony Verhulst zetten zich in voor deze olifanten en hebben met heel veel toewijding een veilige thuishaven voor deze olifanten gecreëerd; Elephant Haven, het eerste en enige opvangcentrum voor olifanten in Europa.

Vrienden van de Olifant steunt dit unieke project. Een reservaat, omringd door bossen waar de olifanten een zo vrij mogelijk leven kunnen leiden. Totdat ze hier in de opvang kwamen, zag hun leven er in gevangenschap  totaal anders uit. Een getraumatiseerd leven vaak gebaseerd op angst om mensen te vermaken. In Elephant Haven kunnen de olifanten hun verleden achter zich laten en krijgen zij de beste verzorging en begeleiding om in hun eigen tempo het verleden te verwerken en een nieuwe start te maken. Hier kunnen olifanten weer olifant zijn.

Scroll naar beneden voor meer informatie over EHEES

Over Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur

In 2011 hebben Tony en Sofie vrijwilligerswerk gedaan bij Lek Saengduean Chailert in Elephant Nature Park (ENP) in Thailand. Lek was onder de indruk van de kwaliteiten van Tony en heeft hem gevraagd om te blijven. Tony is gedurende 3 maanden de verzorger van olifant Jarunee geweest en heeft trainingen met Faa Mai gedaan, die ook in ons peetouderprogramma zit. Lek had gewild dat Tony en Sofie vast in ENP bleven, maar de twee hadden andere plannen; zij wilden Elephant Haven European Elephant Sanctuary oprichten.

Tony en Sofie zijn sinds 2012 bezig geweest met het opzetten van een opvangcentrum voor olifanten, afkomstig uit circussen en dierentuinen die moeten of willen stoppen met het houden van deze dieren. De start van een olifanten-opvangcentrum ging niet vanzelf, maar Tony en Sofie waren vastberaden om Elephant Haven te realiseren. Sofie en Tony hebben 20 jaar in de Zoo van Antwerpen gewerkt. Sofie werkte het merendeel van de tijd bij de mensapen, maar verzorgde ook de zeeleeuwen, kleine apen en okapi’s. Daarna was ze een jaar actief in de Beekse Bergen bij de mensapen. Tony werkte eerst in Antwerpen bij de olifanten en later in Planckendael.

Tony samen met Jarunee in Elephant Nature Park.

Aan het woord bij Love & Bananas.

Sofie en Tony samen met Lek.

Tony en Sofie zijn in contact gebleven met Lek en hebben hun ideeën voor EHEES met haar besproken. Toen Lek voor de première van de documentaire Love & Bananas naar Parijs kwam, vroeg ze hen om over Elephant Haven te praten. Een deel van de inkomsten van Love & Bananas is toen ook naar EHEES gegaan.

Peetouder worden van Gandhi of Delhi

Voor de verzorging en opvang van Gandhi en Delhi is veel geld nodig. Per olifant kost het jaarlijks ongeveer € 100.000,- aan voedsel, medicatie, verzorgers, stal, terrein en onderhoud, verwarming, elektriciteit etc. etc. Dit is heel veel geld. Je kunt hen helpen door peetouder te worden.

Voor € 6,50 per maand kun je peetouder worden. Peetouders maken door hun financiële steun de verzorging van de olifanten mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor beide olifanten in de opvang. Voor de verzorging van de olifanten hebben beide olifanten meer dan één peetouder nodig. Samen met anderen maak je de verzorging mogelijk.

Vrienden van de Olifant heeft de olifanten Gandhi en Delhi in haar peetouderprogramma opgenomen. Twee olifanten met ieder een eigen verhaal. Scroll naar beneden voor de introductieverhalen van deze olifanten.

De peetouderbijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als peetouder van Gandhi of Delhi in Frankrijk ontvang je:

  • een persoonlijk peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ olifant
  • het introductieverhaal
  • 3x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ olifant
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ olifant
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel

De olifanten die je kunt adopteren

Kom meer te weten over de olifanten door op de button onder hun naam te klikken

Het begin van Elephant Haven European Elephant Sanctuary

In september 2014 zijn Sofie en Tony naar Frankrijk vertrokken om al het papierwerk rond te krijgen en de nodige vergunningen aan te vragen. Ze hadden eerst een ander terrein op het oog, maar na enige tijd hadden ze daar geen goed gevoel over en zijn ze verder gaan kijken. Na intensief zoekwerk vonden ze het terrein in Bussière-Galant in de Limousin. In mei 2016 heeft Elephant Haven dit terrein van bijna 29 hectare aangekocht. In 2018 hadden Tony en Sofie de nodige vergunning binnen om in 2019 te beginnen met het bouwen aan de stal. Samen met vrijwilligers werd het terrein onderhouden, een weg naar de stal aangelegd en een omheining geplaatst.

De opvang is gelegen in de regio Nouvelle-Aquitaine, Zuidwest-Frankrijk en heeft voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Het terrein is licht glooiend, heeft water, veel vers gras en goede eetbare bomen zoals wilgen, tamme kastanjes, elzen en berken. In 2020 konden de eerste drie olifanten opgevangen worden, maar toen brak de Corona periode aan waardoor alles een tijd heeft stilgestaan.

EHEES is in verschillende fases gebouwd, naar voorbeeld van het opvangreservaat ‘The Elephant Sanctuary Tennessee’. Er zijn drie stallen gebouwd, voorzien van geïsoleerde panelen, lichtkoepels, zand, ventilatie en een verwarmingssysteem voor de wintermaanden. Ook zijn er verschillende trainingsmuren voor de medische verzorging van de olifanten aangelegd. Voor de verschillende omheiningen zijn palen van gewapend beton gebruikt, onderling verbonden met staalkabels. EHEES voldoet aan alle wettelijke veiligheidseisen voor mens en dier en beschikt over de juiste faciliteiten om olifanten te kunnen opvangen.

Het uitzicht over het terrein van EHEES.

De bouw van het binnen- en buitenverblijf.

Het binnen- en buitenverblijf bijna af en het eindresultaat.

De bouw van de moestuin en kas.

Deels zelfvoorzienend door eigen teelt en aanplant van voedsel

Tony en Sofie hebben bij de bouw van de opvang een deel van de grond ingericht als moestuin inclusief kas. Om niet uitsluitend afhankelijk te zijn van de inkoop van voedsel, kweken en planten zij zelf ook voedsel voor de olifanten. De olifanten grazen voornamelijk gras en eten takken, maar ze krijgen ook hooi en elke dag groenten en fruit. Ze eten ongeveer 10-12 kg aan groenten per dag. Daarom verbouwen Tony en Sofie tomaten, sla, mais, courgettes, komkommer, boerenkool, prei, paprika’s, rode bieten en tal van andere groenten. Daarnaast staan er overal fruitbomen zoals appel-, pruimen-, peren-, perziken-, kersen-, kaki- en granaatappelboompjes. Tony en Sofie vinden het belangrijk dat de olifanten een variatie aan seizoensgroenten en -fruit krijgen. Bovendien kunnen de verschillende groente- en fruitsoorten ook ingezet worden als medisch hulpmiddel.

Wilgenboompjes.

Bananenboom.

Auto om takken mee te vervoeren.

Naast de bestaande fruitbomen worden er regelmatig nieuwe boompjes, struiken en planten gepoot, waaronder wilgen, brandnetels, smeerwortel en bananenplanten. De wilg groeit snel en in de bladeren van bananenplanten zitten vezels die goed zijn voor olifanten. Smeerwortel groeit goed op de grond van EHEES en is heel gezond. Olifanten eten veel takken. Het is leuk om te zien hoe betrokken de dorpsbewoners rondom de opvang zijn en hoe graag ze een handje meehelpen bij de verzorging van de olifanten. Wanneer de mensen hun bomen snoeien, komen ze vaak takken brengen voor de olifanten. Daarnaast hebben veel mensen bamboe staan waar ze graag van af willen. De bamboe komt goed terecht in de opvang omdat het voor de olifanten een echte lekkernij is.

Tony en Sofie huren 20 hectare grond die naast EHEES ligt. Ze hopen het perceel in de toekomst van de eigenaar te kunnen kopen. Deze boer verbouwt daar momenteel hooi, waar EHEES de helft van krijgt. Ook andere mensen in de omgeving doneren hooi voor de olifanten.

Groenten van de biologische groenteteler ‘La Ferme Bella Terra’.

De bamboetakken zijn goed terecht gekomen.

Mest die hergebruikt wordt.

Olifanten hebben nu eenmaal veel voedsel nodig. Daarom wordt er wekelijks, naast de zelf geteelde groenten, een hoeveelheid groenten en fruit bij een groothandelaar gehaald. Ook worden er onverkochte groenten en fruit bij een aantal supermarkten opgehaald. Olifanten eten veel en produceren dus ook veel mest. De mest wordt gebruikt voor het bemesten van de moestuin en de kas, maar ook voor een stukje grond waar pompoenen op groeien. Olifantenmest is rijk aan voedingsstoffen waardoor zaden kunnen ontkiemen. Olifanten verteren de zaden van tomaten, meloenen en pompoenen niet. Deze blijven achter in de mest, wat uiteindelijk weer zorgt voor een nieuwe oogst.

Transportproces van dierentuin naar de opvang

Wanneer de situatie zich voordoet dat er een olifant naar EHEES kan komen, moet daar eerst een kennismaking aan vooraf gaan. Tony en Sofie ontmoeten de olifant en kijken naar de beste aanpak voor het transport en naar de voorbereidingen die ze moeten treffen. Bij elke olifant verloopt dit proces anders. Omdat de dierentuin waar olifant Gandhi verbleef werd overgenomen door een nieuwe eigenaar, waren er ook allemaal nieuwe medewerkers. Tony en Sofie hebben deze situatie benut en hebben drie maanden lang in de dierentuin voor Gandhi gezorgd. Hierdoor konden zij een band met haar opbouwen en haar het vertrouwen geven dat ze nodig had. Het is belangrijk om vertrouwen te creëren als voorbereiding op het transport. De olifanten worden getraind om in een transportkist te gaan, om stress te beperken. Dit gebeurt op een olifantvriendelijke manier, waardoor het geruime tijd duurt voordat de olifant daadwerkelijk op transport kan. Wanneer de olifant klaar is voor het transport, wordt dit verzorgd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het transport van dieren. Dit bedrijf heeft een speciale container voor olifantentransporten. In de transportkist is een camera aanwezig zodat de olifant goed in de gaten gehouden kan worden. Daarnaast wordt er regelmatig gestopt om de gezondheid van de olifant te controleren en om water en voedsel te verstrekken.

Het vervoeren van een olifant kan niet zomaar uitgevoerd worden. In Europa moet aan tal van regels worden voldaan.

Olifanten mogen niet in een open vrachtwagen vervoerd worden, zoals tijdens de reddingen die Lek, oprichtster van Elephant Nature Park, uitvoert in Thailand. In Thailand is dit wel legaal.

Wanneer de olifant aankomt in de opvang mag het dier zelf bepalen hoelang hij of zij erover doet om de transportkist te verlaten. Voor olifanten is dit hoe dan ook een angstig moment omdat ze nog niet weten dat ze goed terecht zijn gekomen. Tony en Sofie geven de olifanten ruim de tijd om alles te onderzoeken. Het is fijn voor de olifant om een vertrouwd gezicht te zien, daarom zorgen Tony en Sofie ervoor dat zij al een band met de olifant hebben opgebouwd voordat deze op transport gaat. Op het moment dat het dier de opvang inloopt, begint zijn of haar vrije leven.

EHEES mocht de eerste olifanten verwelkomen

Op de avond van 14 oktober 2021 bereikte EHEES een belangrijke mijlpaal door de eerste olifant, Gandhi, te verwelkomen. Het eerste jaar was Gandhi de enige olifant in EHEES en leerde ze haar nieuwe thuis in alle rust kennen. Op 24 augustus 2022 kon EHEES een tweede olifant, Delhi, verwelkomen. Na een gewenningsperiode hebben de twee olifanten in een jaar tijd uit zichzelf een mooie vriendschap opgebouwd. Ze zijn echt elkaars steun en toeverlaat geworden.

Achter de schermen gaat het werk van EHEES door. In de toekomst hoopt men meer olifanten te kunnen opvangen. Naast het opvangen van olifanten is het doel van EHEES om de resocialisatie en rehabilitatie van olifanten te bevorderen, informatie te verstrekken en om onderzoek te verrichten naar olifanten en hun gedrag, in gevangenschap en in het wild. In het belang van het welzijn van de olifanten is EHEES niet toegankelijk voor publiek.

Gandhi benaderde Delhi voor het eerst zonder hek afscheiding.

Hoe je Elephant Haven European Elephant Sanctuary kunt steunen

De opvang is pas sinds 2021 open voor de opvang van olifanten. Alle financiële steun is dan ook meer dan welkom. Er is niet alleen behoefte aan uiteenlopende middelen, maar ook aan ruimtes voor verschillende faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een winkeltje, een ontvangstruimte en een toiletvoorziening, maar ook een kantoorgebouw en een ruimte waar de verzorgers rustig kunnen lunchen. Via onderstaande visuele producten kun je een van deze noodzakelijke hulpmiddelen doneren.

Gebouw met faciliteiten voor EHEES

Hogedrukreiniger voor EHEES

Hooi tonnen voor EHEES

Grote compressor voor EHEES

Of word peetouder van Gandhi of Delhi

Back To Top