Ga naar hoofdinhoud

DIY Houten Paaseieren maken met olifantje

Het is lente en dat betekent dat Pasen om de hoek staat te wachten. We willen je graag inspireren met een leuke ‘Do It Yourself’ (DIY). Ga op zoek naar jouw creativiteit en laat deze net zoals de lente bloeien en groeien.

Op deze pagina laat Amber je stap voor stap zien hoe je een olifanten-paasei maakt en vind je de benodigdheden, uitleg en tips. Ook heeft Amber een video opgenomen waarin je stap voor stap kunt zien hoe je het best het houten paasei kunt beschilderen.

Benodigdheden

 • Staand houten ei (groter dan een echt ei)
 • Witte Acrylverf
 • Zwarte Acrylverf
 • Bruine Acrylverf
 • Titaan Acrylverf (Wit/Beige)
 • Acrylverf kleur naar keuze
 • Middelmaat kwast (maat 9)
 • Dunne kwast (maat 2)
 • Schilderspalet
 • Beker waar je water in kunt doen
 • Keukenpapier om het penseel te drogen
 • Printer
 • Schaar
 • Papier
 • Potlood
 • Gum
 • Föhn

Arylverf & Kwasten

Voor het beschilderen van het paasei is er gekozen voor acrylverf. Dit droogt snel en daardoor zijn eventueel gemaakte foutjes makkelijk te corrigeren.

De basiskleuren van de olifant zijn wit, zwart en bruin.  Voor de ondergrond van het ei kun je een leuke kleur kiezen. Mocht je een olifant willen maken met slagtanden, dan adviseren we om de kleur ‘Titaan’ te kopen van bijvoorbeeld het merk Golden. Titaan is een wit-beige achtige kleur. Je zou ook de kleur ‘Nude’ van de Action kunnen overwegen.

Een dikke ronde kwast in maat 9 en een smalle kwast in maat 2 werken prettig.

Verzamel alle benodigdheden

Veel van de benodigdheden zijn bij de Action te koop. Uiteraard kun je ook voor een ander merk acrylverf kiezen. Het grote houten ei hebben we voor € 10,78 gekocht bij Lindehobby. Mocht je ergens anders een houten ei kunnen kopen, is dat natuurlijk prima. Het best is om een ei van 8 cm of groter te kopen i.v.m de ruimte die nodig is om te schilderen.

Bleiswijck Acrylverf van de Action
Kleur: Titanium White
€ 1,99

Bleiswijck Acrylverf van de Action
Kleur: Black no. 99
€ 1,99

Golden Heavy Body Acrylverf
Kleur:
 Umber Light
(online of in een hobbywinkel)
€ 10,58

Golden Heavy Body Acrylverf
Kleur: Titan Buff

(online of in een hobbywinkel)
€ 10,58

Houten ei van 10 cm bij Lindehobby
€ 10,78 incl. verzendk.

Luxe penselenset van de Action
€ 3,99

Creative Artist grafiet-potloden
van de Action

€ 0,99

Schilderspalet van de Action
€ 0,39

Aan de slag

Heb je alle benodigdheden? Mooi! Dan kunnen we beginnen. Je kunt de video hieronder stap voor stap volgen, of lees de stappen onder de video.

Stap 1: Kleuren mengen

Geef het ei de kleur die je wilt. Een pastelkleurtje doet het in de lente altijd goed. Om een pastelkleur te maken meng je wit met een kleur. Doe de witte acrylverf in een vakje op het schilderspalet en in een ander vakje doe je een beetje van de kleur die je graag wilt; bijvoorbeeld groen. Van de groen pak je met je penseel (maat 9) een klein beetje en ga je mengen in het vakje waar je de witte verf in hebt gedaan. Meng het net zolang tot er een egale kleur ontstaat. Vind je de kleur te licht? Voeg er dan nog wat meer groen bij tot je tevreden bent. Heb je alleen basiskleuren in huis? Zie hieronder hoe je een kleur kan krijgen door primaire kleuren met elkaar te mengen:
Tip: Acrylverf droogt snel, maar als je meerdere lagen aan gaat brengen is het handig om het ei tussendoor droog te föhnen. Breng 1 laag groene acrylverf aan en föhn het droog. Vervolgens voorzie je het ei van nog een laag verf en föhn je deze nog een keer droog. Vergeet de boven- en onderkant van het ei niet mee te nemen.
Ook leuk: Je hoeft de ondergrond van het ei natuurlijk niet egaal te schilderen. Amber heeft hier voor gekozen, maar je kunt ook stippen of strepen in een andere kleur maken. Het is aan jou hoe je de ondergrond van het paasei gaat maken.

Stap 2 A: Schetsen en natekenen

Je ei heeft nu een kleur. Dan komt het schets-gedeelte. Ben je handig in het natekenen van een afbeelding? Dan kun je op internet een foto of afbeelding zoeken van een olifantje en deze op jouw ei natekenen. Houd rekening met de rondheid van het ei. Aan te raden is om een afbeelding te gebruiken waarbij je de zijkant van de olifant ziet. Dit is makkelijker om na te tekenen en te schilderen. Zie het voorbeeld van welke afbeelding je beter niet kunt kiezen en welke juist wel. Als het natekenen is gelukt, ga dan verder naar Stap 3.
Vind je het natekenen van een afbeelding moeilijk? Dan kun je hieronder een sjabloon downloaden en printen.
Ga nu verder naar Stap 2 B.

Stap 2 B: Sjabloon

Wanneer je het PDF bestand hebt gedownload, print je deze. Knip de afbeelding langs die lijn uit en leg de afbeelding op het ei. Plak het niet vast, als de acrylverf nog niet droog genoeg is trek je deze kapot met het plakband. Je kunt met je vinger de afbeelding tegen het ei aandrukken en met een potlood de randjes volgen. Zie de video op 4:20. Nu heb je de omtrek van de afbeelding op het ei staan. Vind je het lastig om de resterende lijntjes los uit de hand op het ei te plaatsen? Knip dan de lijnen van de afbeelding los, zodat je deze op het ei kunt omtrekken; zie de video op 4:50. Wanneer je dit hebt gedaan is het tijd om de olifant op het ei te schilderen.

Kleur die je gebruikt voor
Stap 4

Kleur die je gebruikt voor
Stap 3

Kleur die je gebruikt voor
Stap 5

Stap 3: Olifantje beschilderen

Het is tijd om de olifant te schilderen. Geef de olifant een goede bruin-grijze kleur. Je krijgt deze kleur door wit en donkerbruin op het palet te mengen. Gebruik niet te veel donkerbruin. Beter te weinig dan te veel, omdat er anders veel verf verloren gaat. Het mengen kun je doen met penseel maat 9. Vervolgens ga je de kleur wat grijzer maken. Dit doe je door zwart toe te voegen. Ook hier geldt; Meng voorzichtig met een kleine hoeveelheid verf. Maak de kleur niet te donker, maar ook niet te licht. Neem een mooie middenweg. 
 
Wanneer je tevreden bent met de gemengde kleur, ga je de olifant schilderen. We adviseren om voor de lijntjes penseel maat 2 te gebruiken. Om de grotere vlakken in te vullen kun je penseel maat 9 gebruiken. Laat het oog nog even leeg. Deze vul je later met een andere kleur.
Het lijfje van de olifant maken we verder niet af. Om het toch mooi te maken, zet je speels wat strepen. Zie video 9:15.
Tip: Omdat het olifantje nu een groot geheel gaat worden, is het moeilijk om te zien waar de lijnen lopen. Ons advies is om wat meer verf te plaatsen op een randje, zodat deze wat dikker wordt wanneer het opdroogt. Op deze manier kun je terug zien waar je straks je lijnen moet zetten met een andere kleur. Zie de video 8:40.

Stap 4: Lijnen en diepte

Nu het olifantje helemaal voorzien is van een kleur, ga je de lijnen plaatsen. Dit doe je ook met penseel maat 2. De lijn krijgt een lichtere kleur. Als het goed is heb je nog wat verf over, meng daar wat wit bij tot je echt een lichtere kleur tevoorschijn ziet komen. Let wel op: het moet een goed contrast zijn met de kleur die je olifantje al heeft. Vervolgens ga je de lijnen plaatsen. Gebruik je afbeelding om de lijnen van het olifantje te zien. Zie video 11:33. Met deze lijnen is het de bedoeling dat je het olifantje wat diepte geeft. Probeer dus ook wat streepjes te zetten op het hoofd en op de slurf. Vul nu ook het oog van het olifantje met deze kleur. Je hoeft nog geen oog te maken, alleen het lege vlak te vullen met de lichtere kleur.

Stap 5: Donkere omlijning

Als je klaar bent met de lijnen ga je een donkere kleur mengen. Gebruik de verf die je nog over had en voeg nu wat donkerbruin en zwart toe. De bedoeling is dat de kleur donkerder wordt dan de basis van het olifantje. Maak de kleur niet te donker, maar wel dat er een goed contrast te zien is. Vervolgens ga je de lijnen volgen die je net hebt gemaakt met de lichtere kleur. Dit mag wel een beetje speels, het is leuk als de lichte kleur lijn ook nog te zien is.

Accentueer de belangrijke lijnen, de omtrek en streepjes op de slurf en in het oor. Wanneer je klaar bent, hoef je alleen nog het oog te maken. Zie de video 16:21. Gebruik een heel klein beetje verf, om uitschieten te voorkomen. Door drie smalle lijnen te zetten maak je het oog. Wanneer dit af is, geef je het oog een zwarte kleur. Zie de video 17:05. Wanneer je een olifant hebt uitgekozen met slagtanden, is het nu tijd om de slagtanden met de verfkleur ‘Titaan’ te vullen.

Na al deze stappen is je paasei met olifantje klaar! Föhn het ei droog. Zijn er nog potloodlijnen te zien? Gum deze dan weg. Als finishing touch kun je natuurlijk ook leuke tekst op de achterkant plaatsen. Bijvoorbeeld ‘Fijne Pasen’.

Liever een Paasei kopen? Dat kan ook!

Amber heeft 15  paaseieren beschilderd, elk ei is weer anders en dus uniek.  Om meerdere personen de kans te geven een ei te bestellen, hebben we ervoor gekozen dat er maar 1 ei per persoon en adres besteld kan worden. Klik op een kant-en-klaar paasei hieronder om deze te bestellen.
We hopen je geïnspireerd te hebben en wensen je veel plezier met het maken van het olifanten-paasei!
Heb je een paasei gemaakt? We zijn benieuwd naar jouw creatie, we zouden het leuk vinden als je deze met ons wilt delen. Je kunt jouw creatie naar amber@olifanten.org sturen. Wij plaatsen jouw creatie dan op onze website onder het kopje ‘Knutselhoek’.

Koop een Paasei dat al klaar is voor € 14,95

Back To Top