Ga naar hoofdinhoud

Vrijwilligerswerk bij de beschermingsprojecten

Fijn dat je betrokken bent bij de bescherming van olifanten en je als vrijwilliger actief zou willen inzetten. Bij een aantal door ons ondersteunde beschermingsprojecten is er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen; een prachtige ervaring.

 
Het is niet mogelijk om via Vrienden van de Olifant je aan te melden voor vrijwilligerswerk bij een van de beschermingsprojecten, dit moet via de website van het desbetreffende beschermingsproject gedaan worden. Voor informatie over vrijwilligerswerk bij een project, adviseren wij om contact met de betreffende organisatie op te nemen. 
 
Vrienden van de Olifant ondersteunt olifantjesweeshuizen op Sri Lanka, in Kenia en in Zambia. Hier worden weesolifantjes opgevangen, verzorgd en begeleid totdat zij groot en zelfstandig genoeg zijn om een zelfstandig leven in de natuur te kunnen leiden. In het belang van de weesolifantjes, die zich voorbereiden op een zelfstandig leven in de natuur, wordt het contact met mensen zo beperkt mogelijk gehouden. Vanwege de enorme werkloosheid hebben de regeringen in Kenia en op Sri Lanka besloten om de werkzaamheden in de olifantenweeshuizen alleen door de lokale bevolking te laten doen, zodat zij op een goede manier in hun levensonderhoud kunnen voorzien en tegelijkertijd positief bijdragen aan natuurbescherming in hun eigen land. Het is daarom niet mogelijk om vrijwilligerswerk in deze twee olifantjesweeshuizen te doen.
 
Het is wel mogelijk om in het olifantjesweeshuis van Game Rangers International in Zambia vrijwilligerswerk te doen. Het vrijwilligersproject duurt 3 weken waarbij je zowel bij de babyopvang in Lusaka helpt als bij de opvang in het Kafue National Park waar de oudere weesolifantjes verblijven. Je moet er rekening mee houden dat het contact met de weesolifantjes beperkt is. Vrijwilligers assisteren o.a. het team bij de dagelijkse activiteiten en indien mogelijk observeren zij de olifanten in het veld. Voor meer informatie, vragen, prijzen en de mogelijkheden over het vrijwilligerswerk, verwijzen wij je naar de website van Game Rangers International: https://www.gamerangersinternational.org/volunteer.
Je kunt met hen contact opnemen via het e-mailadres: volunteer@gamerangersinternational.org
 
Ook in Elephant Nature Park (ENP) in Thailand, waar mishandelde en gewonde olifanten uit de toeristenindustrie worden opgevangen, is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Je kunt er voor kiezen om een dagje op bezoek te gaan, maar er is ook de mogelijkheid om meerdere dagen of weken vrijwilligerswerk te doen. Hoe het in zijn werk gaat na de Corona-situatie weten we niet, misschien dat de regels dan zijn veranderd. 
In Thailand zijn er diverse opvangcentra opgericht door Sangduen ‘Lek’ Chailert; oprichtster van ENP. In deze reservaten zijn olifanten opgevangen die uit erbarmelijke omstandigheden zijn gered. Deze opvangcentra bevinden zich o.a. in Chiang Mai, Phuket en Bangkok. Hierbij de link voor meer informatie: https://www.elephantnaturepark.org/enp/
 
Vrienden van de Olifant ondersteunt het Southern Tanzania Elephant Program (STEP). Naast wetenschappelijke onderzoeken en de bescherming van de olifantenpopulatie in de natuurgebieden Ruaha-Rungwa, Udzungwa en Selous heeft STEP een aantal educatieve projecten ontwikkeld, waarin ze werken aan een vreedzame samenleving tussen de lokale bevolking en de olifanten. STEP heeft de mogelijkheid om vrijwilligerswerk in het veld te doen. Voor meer informatie kun je kijken op: http://www.stzelephants.org/support-our-work/ Je kunt met hen contact opnemen via het e-mailadres: applications@stzelephants.org
 
Een soortgelijk project is Elephant Human Relations Aid (EHRA) in Namibië. Voor meer informatie en contact verwijzen wij naar hun website: http://www.desertelephant.org/volunteering-in-namibia-africa/wildlife-volunteer.html
 
Het is raadzaam om van te voren de ervaringen van andere vrijwilligers in de social media door te nemen en je goed te laten informeren over wat je bij het betreffende  project te wachten staat. Dit helpt om misverstanden en mogelijke teleurstellingen te voorkomen.
 
We hopen je voldoende te hebben geïnformeerd en hopen dat het je lukt om een voor jou passend project te vinden. Mocht je nog vragen hebben dan helpen we je graag verder. Stuur dan even een e-mail naar info@olifanten.org
Back To Top