Ga naar hoofdinhoud

Weesolifantjes bezoeken

Niets is leuker dan je ‘eigen’ peetolifantje te bezoeken. Een bijzondere ervaring die je nooit meer zal vergeten!

Veel peetouders hebben hun peetolifantje in de afgelopen jaren opgezocht en met eigen ogen kunnen zien dat hun peetouderbijdrage goed wordt besteed. Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe de olifantjes groot worden gebracht.

Onderstaande punten zijn van belang als je jouw peetolifantje wilt bezoeken.

  • Vraag minimaal 3 weken voor de dag van het bezoek toestemming om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen bij ons aan
  • Neem het Peetouder-certificaat mee
  • Het bezoek achter de schermen geldt alleen voor jezelf en jouw huisgenoten

De olifantjesweeshuizen zijn voor toeristen achter de schermen niet toegankelijk, maar voor de peetouders van een weesolifantje wordt er een uitzondering gemaakt. Vrienden van de Olifant moet voor het bezoek aan het weeshuis toestemming vragen, zodat het team rekening met jouw komst kan houden.. De aanvraag moet minimaal 3 weken voor de dag van het bezoek binnen zijn. Wil je jouw olifantje een bezoekje brengen, laat dit dan ruimschoots van te voren weten. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar info@olifanten.org

Reisorganisaties kunnen niet de toestemming voor het bezoek aan de weesolifantjes aanvragen, dit moet door Vrienden van de Olifant gedaan worden. 

Wanneer er naar gevraagd wordt moet je het peetoudercertificaat kunnen overhandigen, vergeet deze dus niet mee te nemen. 

Het olifantjesweeshuis op Sri Lanka is op eigen gelegenheid toegankelijk. Elephant Transit Home grenst aan het Udawalawe National Park.
Peetouders kunnen tijdens de melkvoedingstijden van 09.00 uur, 12.00 uur en 15.00 uur een kijkje nemen. De weesolifantjes komen rond dit tijdstip vanuit het natuurgebied naar de opvang, waar zij hun melkvoeding krijgen. Toeristen kunnen vanaf een balustrade, die voor de opvang gelegen is, kijken hoe de weesolifantjes de melk drinken en genieten van een modderbad. Voor peetouders wordt er een uitzondering gemaakt, zij kunnen een kijkje achter de schermen nemen en hun peetolifantje van dichtbij zien. Wij adviseren om een kwartier voor aanvang van de melkvoeding aanwezig te zijn.

Juist omdat de meeste weesolifantjes wees zijn geworden vanwege mens-olifantconflicten en zich voorbereiden op hun terugkeer naar de natuur, wordt in het weeshuis het contact tussen de weesolifantjes en mensen zo beperkt mogelijk gehouden, zodat de weesolifantjes niet te veel aan mensen gewend raken. Houd tijdens je bezoek hier rekening mee. Indien je met een bus-reisgezelschap reist, kunnen de eventuele reisgenoten vanaf de balustrade naar de weesolifantjes kijken. 

Het olifantjesweeshuis in Zambia is op eigen gelegenheid toegankelijk. De jongste weesolifantjes verblijven in Lilayi Elephant Nursery, Lusaka. De oudere weesolifantjes verblijven in de opvang in Kafue Release Facility, Kafue National Park. Beide opvangen zijn dagelijks tussen 11.30 uur – 13.00 uur voor peetouders geopend. De weesolifantjes komen rond dit tijdstip vanuit het natuurgebied naar de opvang, waar zij hun melkvoeding krijgen. Vanaf een balustrade, die dichtbij de buma staat,  kun je zien hoe de weesolifantjes de melk drinken en genieten van een modderbad.

Peetouders moeten bij het plannen van de reis rekening houden met de lange reisafstand. De rit van Lusaka naar de opvang in Kafue National Park is ongeveer 7 uur en van de opvang naar de plaats Livingstone is ongeveer 6 uur rijden. Er bevinden zich een aantal lodges op circa een uur rijden van de opvang in Kafue. Waaronder de ‘Konkamoya Lodge’ en de ‘Musungwa Lodge’. Beide lodges kunnen desgewenst helpen met vervoer en advies geven over de route. 

 

Het olifantjesweeshuis in Kenia is deels op eigen gelegenheid toegankelijk.

Babyopvang in Nairobi: De jongste weesolifantjes verblijven in de opvang in Nairobi. De babyopvang is dagelijks tussen 11.00 uur – 12.00 uur voor toeristen geopend. Tijdens dit uur kunnen peetouders ook een kijkje nemen naar de jongste babyolifantjes die hun melkvoeding krijgen. Voor dit tijdstip is geen toestemmingsbrief nodig. Wel het Peetouder-certificaat. Zonder Peetouder-certificaat moet je entree betalen om naar de weesjes te kijken. 

Peetouders mogen als uitzondering rond 17.00 uur een kijkje achter de schermen nemen. De weesolifantjes komen dan uit het natuurgebied naar hun stallen waar ze de nacht doorbrengen. Voor het slapen gaan krijgen zij nog een fles melkvoeding. Om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen is een bevestigingsbrief nodig, die wij voor je moeten aanvragen. 

De oudere weesolifantjes verblijven op een van de locaties in Voi, Ithumba en Umani.

Op alle locaties komen de weesolifanten rond 17.00 uur uit het nationale park naar de opvang, waar zij de laatste melkvoeding krijgen voordat zij voor de nacht de afgeschermde ruimte in gaan. Peetouders kunnen dan nog een klein uurtje genieten van de weesolifanten in de opvang. Voor elke opvanglocatie moeten wij afzonderlijke toestemming vragen. 

Je kunt niet op eigen gelegenheid naar de weesolifanten die verblijven in de opvang Ithumba. De opvang ligt midden in het nationale park en i.v.m. stroperij is het park na zonsondergang niet toegankelijk. Hierdoor moet je overnachten in een tentenkamp dichtbij de opvang. Het tentenkamp is voor minimaal twee nachten te huren heeft een accommodatie voor 6 personen. Ook als je met twee personen komt, betaal je voor het hele kamp. De prijs per nacht ligt rond de € 650,-

Reisorganisatie OnsKenia organiseert in samenwerking met Vrienden van de Olifant een reis naar de weesolifantjes in Kenia. Voor informatie over de reis kun je contact opnemen met Eric en Mieke van Stapele via : info@onskenia.nl

Elephant Nature Park in Thailand is op eigen gelegenheid toegankelijk. Je kunt via de website van ENP een bezoek boeken. Wij adviseren om in ieder geval de Single Day optie te kiezen. Nog leuker is het om een nacht in ENP te verblijven.

 
Back To Top