Ga naar hoofdinhoud
Peetouderproject Kenia

Op deze pagina kun je meer lezen over het olifantjesweeshuis van het Sheldrick Wildlife Trust (SWT) in Kenia.
Je kunt een weesolifantje adopteren en meer lezen over de verschillende opvanglocaties, het werk dat SWT naast het opvangen van weesolifantjes doet, waar je SWT van zou kunnen kennen en over een bezoek brengen aan jouw olifantje bij SWT.

Over dit project

In Afrika worden nog veel olifanten vermoord door stroperij vanwege hun ivoren slagtanden. Hoewel de stroperij in Kenia minder omvangrijk is dan in omliggende landen, vallen ook hier slachtoffers. Hierdoor blijven weerloze babyolifantjes alleen zonder moeder achter. Ook in opgedroogde waterputten worden soms babyolifantjes gevonden. Als een kleintje er niet meer uit kan komen is de kudde genoodzaakt om het diertje alleen achter te laten.
In de natuur worden babyolifantjes door hun moeder en de rest van de kudde met liefde verzorgd en beschermd. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van een olifantje. Als een babyolifantje geen moeder of kudde meer heeft zal het sterven als het niet gered wordt. Een weesolifantje heeft geluk als het wordt gevonden en naar het weeshuis wordt gebracht. 
Een weesolifantje dat in Kenia wordt gevonden wordt naar het olifantjesweeshuis van de Sheldrick Wildlife Trust gebracht. Hier krijgen de weesolifantjes liefdevolle aandacht van de toegewijde verzorgers, die 24 uur per dag aanwezig zijn; zij slapen s nachts bij de babyolifantjes in hun stal. Overdag gaan de olifantjes samen met hun verzorgers een natuurgebied in en komen om de twee uur naar het weeshuis voor de melkvoeding.

Wanneer de weesjes ongeveer drie jaar oud zijn en geen medische verzorging meer nodig hebben, worden ze naar een van de opvanglocaties in Tsavo National Park overgebracht; Ithumba, Voi of Umani Springs. Hier vindt het rehabilitatie-proces verder plaats.

Peetouder worden van een weesolifantje

Het intergratie-proces duurt jaren en kost veel geld. De verzorging van een weesolifantje kost tussen de € 450,- en € 750,- per maand. Voor slechts € 6,50 per maand kun je peetouder worden. Peetouders maken door hun financiële steun de redding, verzorging en rehabilitatie mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor alle weesolifantjes in het weeshuis. Voor de verzorging van de weesolifantjes heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig. Samen maak je de verzorging dus mogelijk.

 
Vrienden van de Olifant heeft de weesolifantjes Kerrio, Esoit, Naleku, Olorien, Roho, Naboishu, Larro, Rapa, Ngilai, Godoma, Lima-Lima, Quanza, Sonje en Murera in het peetouderprogramma opgenomen. Veertien olifantjes met ieder een eigen verhaal.
 
Een peetouderbijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als peetouder van een olifantje in Kenia ontvang je:
  • een persoonlijk peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ weesolifantje
  • het reddingsverhaal
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ weesolifantje
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ weesolifantje
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel

De olifantjes die je kunt adopteren

Kom meer te weten over de olifantjes door op hun foto te klikken

De opvanglocaties voor de weesolifantjes

Nairobi

De baby-weesolifantjes worden in de opvang in Nairobi opgevangen en verzorgd. In het weeshuis worden zij verwelkomd door de andere weesolifantjes en vormen samen een nieuwe familie. Gevonden weesolifantjes zijn dikwijls uitgedroogd en verkeren in een zeer slechte conditie. Ze zijn bang en gestresst door de situatie. Bovendien zijn ze door het verlies van hun moeder en kudde getraumatiseerd, iets wat ze nog lang met zich mee kunnen dragen.

De weesolifantjes krijgen de verzorging en begeleiding die ze nodig hebben van toegewijde verzorgers. De verzorgers zijn 24 uur per dag bij de weesolifantjes aanwezig en slapen zelfs bij de babyolifantjes in hun stal. Elke 3 uur, dag en nacht, krijgen de babyolifantjes speciale melkvoeding.

Lees meer over Nairobi

De weesolifantjes gaan dagelijks naar het natuurgebied rondom de opvang waar de verzorgers hen nauwlettend in de gaten houden, ’s avonds keren de weesolifantjes terug naar de opvang. Dit is een omheind gebied waar stropers en roofdieren niet kunnen komen. Door de liefdevolle aandacht en begeleiding van de verzorgers en het spelen met hun nieuwe familie verwerken de olifantjes het tragische verlies van hun moeder. Wanneer de weesjes geen medische verzorging meer nodig hebben en niet meer direct afhankelijk zijn van de melkvoeding, worden ze naar een van de opvanglocaties in Tsavo National Park overgebracht; Ithumba, Voi of Umani Springs. Meestal zijn de olifantjes dan rond de leeftijd van 3 jaar.

Ithumba, Voi en Umani Springs

De drie opvanglocaties bevinden zich elk ongeveer 300-400 km van de babyopvang in Nairobi en zijn midden in het leefgebied van de olifanten gelegen. De tocht er naartoe duurt al gauw 6-7 uur en gaat over moeilijk begaanbare wegen. In deze opvanglocaties zijn de olifantjes minder afhankelijk van de melkvoeding. In verband met de grote aantallen weesjes, worden ze onderverdeeld in locaties zoals Ithumba of Voi. In Umani Springs leven de weesjes die een lichte handicap hebben. Umani Springs is een zeer groene omgeving waardoor de olifanten minder moeite hoeven te doen om aan hun voedsel te komen.

In de opvanglocaties komen de weesolifantjes in contact met de oudere weesolifantjes. Samen met deze oudere weesolifantjes en de verzorgers gaan ze elke dag de natuur in en kunnen ze in het wild levende olifanten ontmoeten. Dit is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de weesolifantjes. Zo leren zij hoe ze zelfstandig kunnen leven. Zodra ze eraan toe zijn kunnen de olifantjes ervoor kiezen om zich aan te sluiten bij een in het wild levende kudde.  Er zijn meer dan 260 weesolifantjes in het weeshuis grootgebracht en verschillende senior-weesolifanten hebben in totaal al voor 30 nakomelingen gezorgd. 

Meer dan een weeshuis

Naast het verzorgen van de weesolifantjes in het weeshuis, wordt er van daaruit ook hulp geboden aan gewonde en zieke olifanten en andere dieren in de nationale parken. Wanneer een gewonde of zieke olifant wordt opgemerkt, wordt er melding gemaakt en trekt het team eropuit om de medische verzorging te geven die nodig is. Tijdens zo’n situatie is er veel stress. Een wilde olifant laat zich niet zomaar verdoven. Soortgenoten overwegen of zij het zoogdier op twee benen moeten verjagen. Van alle kanten dreigt er voor het team serieus gevaar; het team helpt met gevaar voor eigen leven. Dit moet niet onderschat worden. Het is belangrijk dat wanneer de weesolifantjes ervoor klaar zijn om in het wild te leven, zij in een veilig leefgebied kunnen leven. Daarom is het beschermen van de nationale parken een van de essentiële taken. Een speciale anti-stroperseenheid richt zich op het beschermen van olifanten tegen stropers en andere ongewenste activiteiten.

De stroperij en vernietiging van leefgebieden hebben een verwoestend effect op de in het wild levende dieren en hun leefgebied. Het is van cruciaal belang dat de leefgebieden van olifanten beschermd worden. In samenwerking met de Wildlife Service/ Departement of Wildlife geeft SWT met het inzetten van gespecialiseerde frontlinieteams ondersteuning aan de beveiliging van de leefgebieden. Dit om kwaadwillenden af te schrikken en illegale activiteiten te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan bushmeat. Aangestoken bosbranden moeten geblust worden. In verwoeste gebieden worden jonge bomen en mangroves geplant. Een van de natuurgebieden vol met mangrovebossen is Amu Ranch, gelegen aan de noordelijke kustlijn van Kenia. Dit prachtige gebied is speciaal omdat hier de grootste mangrovebossen ter wereld te vinden zijn en er olifanten samen leven met zeldzame dieren, zoals de hirola en andere bedreigde diersoorten. Dit gebied is na Tsavo de grootste omgeving voor olifanten om elkaar te ontmoeten. Al jaren neemt de SWT de bescherming van dit speciale gebied op zich. Om natuurgebieden in Kenia te beveiligen en mens-olifantconflicten te minimaliseren, wordt er gewerkt aan het opzetten en onderhouden van omheiningen.

Met hun komst als opvang voor weesolifantjes denkt de SWT ook aan de lokale dorpjes in de buurt.  Zo heeft de Sheldrick Wildlife Trust al jaren een groentetuin in de droge bodem van Tsavo. In de groentetuin groeien verse groenten en seizoensgroenten zoals aubergines, tomaten wortels en fruit. De groenten en fruit worden elke dag geoogst, waaronder een van de Keniaanse favoriete bladplant; Sukuma wiki, een soort spinazie.

De groentetuin is heel belangrijk omdat deze groentes worden gebruikt voor het eten van de verzorgers en ander personeel van de Trust, Tsavo-veldgebonden en ook voor een kleine onderneming die de lokale gemeenschappen rond Tsavo East ondersteunt. Meer dan 60 gezinnen uit deze afgelegen gemeenschappen kunnen voorzien worden van verse producten uit de Tsavo-tuin. De gezinnen zouden anders een dag moeten lopen om maar een handjevol groenten te kunnen kopen, van aanzienlijk mindere kwaliteit! Op deze manier zorgt de SWT voor een goede band tussen de lokale dorpjes.

Back To Top