skip to Main Content
Ga naar beneden voor de weesolifantjes

Olifantjesweeshuis in Kenia

In Afrika worden nog veel olifanten vermoord door stroperij vanwege hun ivoren slagtanden. Hoewel de stroperij in Kenia minder omvangrijk is dan in omliggende landen, vallen ook hier slachtoffers. Hierdoor blijven weerloze babyolifantjes alleen zonder moeder achter. Ook in opgedroogde waterputten worden soms babyolifantjes gevonden. Als een kleintje er niet meer uit kan komen is de kudde genoodzaakt om het diertje alleen achter te laten.
In de natuur worden babyolifantjes door hun moeder en de rest van de kudde met liefde verzorgd en beschermd. Deze zorg is essentieel voor het opgroeien van een olifantje. Als een babyolifantje geen moeder of kudde meer heeft zal het sterven als het niet gered wordt. Een weesolifantje heeft geluk als het wordt gevonden en naar het weeshuis wordt gebracht. 
Een weesolifantje dat in Kenia wordt gevonden wordt naar het olifantjesweeshuis van de Sheldrick Wildlife Trust gebracht. Hier krijgen de weesolifantjes liefdevolle aandacht van de toegewijde verzorgers, die 24 uur per dag aanwezig zijn; zij slapen s nachts bij de babyolifantjes in hun stal. Overdag gaan de olifantjes samen met hun verzorgers een natuurgebied in en komen om de twee uur naar het weeshuis voor de melkvoeding.

Wanneer de weesjes ongeveer drie jaar oud zijn en geen medische verzorging meer nodig hebben, worden ze naar een van de opvangen in Tsavo National Park overgebracht; Ithumba, Voi of Umani Springs. De drie opvanglocaties bevinden zich elk ongeveer 300-400 km van de babyopvang in Nairobi en zijn midden in het leefgebied van de olifanten gelegen. De tocht er naartoe duurt al gauw 6-7 uur en gaat over moeilijk begaanbare wegen. In deze opvanglocaties zijn de olifantjes minder afhankelijk van de melkvoeding. In verband met de grote aantallen weesjes, worden ze onderverdeeld in locaties zoals Ithumba of Voi. In Umani Springs leven de weesjes die een lichte handicap hebben. Umani Springs is een zeer groene omgeving waardoor de olifanten minder moeite hoeven te doen om aan hun voedsel te komen.
In de opvanglocaties komen de weesolifantjes in contact met de oudere weesolifantjes. Samen met deze oudere weesolifantjes en de verzorgers gaan ze elke dag de natuur in en kunnen ze in het wild levende olifanten ontmoeten. Dit is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de weesolifantjes. Zo leren zij hoe ze zelfstandig kunnen leven. Zodra ze eraan toe zijn kunnen de olifantjes ervoor kiezen om zich aan te sluiten bij een in het wild levende kudde.  Er zijn meer dan 260 weesolifantjes in het weeshuis grootgebracht en verschillende senior-weesolifanten hebben in totaal al voor 30 nakomelingen gezorgd. 


Peetouders maken door hun financiële steun de redding, verzorging en rehabilitatie mogelijk. Het is belangrijk om te weten dat de peetouderbijdrage gebruikt wordt voor alle weesolifantjes in het weeshuis. Voor de verzorging van de weesolifantjes heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig.

 
Vrienden van de Olifant heeft de weesolifantjes Olorien, Naleku, Naboishu, Roho, Larro, Ngilai, Rapa, Godoma, Barsilinga, Sonje, Shukuru, Quanza, Lima-Lima en Murera in het peetouderprogramma opgenomen. Veertien olifantjes met ieder een eigen verhaal.
 
Een peetouderbijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als peetouder van een olifantje in Kenia ontvang je:
  • een peetoudercertificaat
  • een foto van ‘jouw’ weesolifantje
  • het reddingsverhaal
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ weesolifantje
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • jaarlijks een nieuwe foto van ‘jouw’ weesolifantje
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel
Ik wil peetouder worden!
Ga naar beneden voor de weesolifantjes

Meer dan alleen een weeshuis

Naast de verzorging van de weesolifantjes, wordt er o.a. ook hulp geboden aan gewonde en zieke olifanten en aan andere dieren in de nationale parken.

Het is belangrijk dat wanneer de weesolifantjes ervoor klaar zijn om in het wild te leven, zij in een veilig leefgebied kunnen leven. Daarom is het beschermen van de nationale parken een van de essentiële taken. Een speciale anti-stroperseenheid richt zich op het beschermen van olifanten tegen stropers en andere ongewenste activiteiten.

Daarnaast wordt het beschadigde natuurgebied hersteld. Er worden nieuwe bomen en mangroves geplant om het leefgebied te herstellen.

 

BBC documentaires

De BBC heeft meerdere documentaires over de olifanten in het weeshuis in Kenia gemaakt. Je kan de afleveringen terugkijken op dvd, maar deze zijn ook nog regelmatig te zien op detelevisie. In de afleveringen ‘One Nature’s Miracle Babies’ zijn de opvanglocaties in Nairobi en Ithumba uitgezonden. Gordon Buchanan: ’Elephant Family & Me’, ‘Elephant Diaries’ en David Attenborough: ’A Perfect Planet’.

 

 

 

 

 

 

 

 

Weeshuis bezoeken

Heb jij altijd al jouw weesolifantje willen opzoeken? Dat kan! Klik verder op deze link om meer te weten te komen over jouw bezoek. 

Vanwege de grote werkloosheid in Kenia heeft de regering besloten het werk in het weeshuis alleen door de lokale bevolking te laten doen. Hierdoor is het niet mogelijk om vrijwilligerswerk in het weeshuis te doen.

Impressie weeshuis

Ben jij benieuwd naar een impressie van de opvanglocaties waar de weesolifantjes verblijven? Bekijk dan hieronder de video.

Word peetouder

De olifantjes

Naleku

Vrouwtje: geboren 2 juli 2019. Naleku was nog maar 6 maanden oud toen haar moeder…

Adopteer mij

Olorien

Vrouwtje: geboren 12 april 2019. Rangers zagen het babyolifantje moederziel alleen rondzwerven en meldden haar…

Adopteer mij

Roho

Bulletje geboren januari 2019. Roho was slechts 9 maanden oud toen hij midden oktober 2019…

Adopteer mij

Naboishu

Bulletje: geboren 20 oktober 2018. Naboishu was slechts 18 maanden oud toen zijn moeder overleed.…

Adopteer mij

Larro

Vrouwtje geboren maart 2018. Larro was nog slechts 10 maanden oud toen zij moederziel alleen…

Adopteer mij

Rapa

Bulletje, geboren januari 2015. Op 1 juli 2015 kreeg het weeshuis een melding dat er…

Adopteer mij

Ngilai

Bulletje, geboren februari 2015. Ngilai was slechts drie weken oud toen hij door lokale herders…

Adopteer mij

Godoma

Vrouwtje, geboren februari 2015. Op 14 augustus 2015 troffen scouts van het Taita Hills natuurgebied…

Adopteer mij

Barsilinga

Bulletje, geboren maart 2012. Barsilinga werd gevonden naast zijn ernstig verwonde moeder. Zij had schotwonden…

Adopteer mij

Lima Lima

Vrouwtje: geboren 27 februari 2012. Dit baby olifantje was ongeveer 1 jaar oud toen ze…

Adopteer mij

Quanza

Vrouwtje: geboren 12 oktober 2011. Dit kleine baby olifantje was een jaar oud toen ze…

Adopteer mij

Sonje

Vrouwtje, geboren april 2011. Sonje was behoorlijk verzwakt en liep mank toen zij alleen werd…

Adopteer mij

Murera

Vrouwtje, geboren september 2009. Murera werd gesignaleerd terwijl ze alleen liep, ze liep heel erg…

Adopteer mij

Shukuru

Vrouwtje, geboren september 2009. Dit olifantje werd in eerste instantie "Nashukuru" genoemd, wat “ik ben…

Adopteer mij
Back To Top