skip to Main Content

Candlelight for Elephants

Op 9 januari wordt CANDLELIGHT FOR ELEPHANTS georganiseerd. Een kaarslichtwake over de hele wereld om de olifanten te gedenken die hun leven in gevangenschap hebben geleden en uiteindelijk zijn overleden. Vrienden van de Olifant zal in het bijzonder Yai Bua eren.
 
🕯️ Wij branden op deze dag een kaarsje voor Yai Bua die afgelopen jaar in juni is overleden. Wij hebben Yai Bua voor de coronacrisis in februari 2020 nog mogen bewonderen.
 
Ze heeft haar hele leven in de toeristenindustrie gewerkt, tot het moment dat Lek haar heeft gered. Yai Bua was een zeer oude vrouwtjesolifant die in januari 2016 in Elephant Nature Park arriveerde. Ze was erg zwak toen ze aankwam. Bij aankomst viel ze neer en kon ze niet meer op haar benen staan. Ze was helemaal uitgemergeld zoals op de foto is te zien.

Het team dierenartsen heeft haar zo goed als mogelijk behandeld en geprobeerd haar lichaam warm te maken. Ook was haar gebit in een zeer slechte staat. Door medicatie en aangepaste voedsel knapte ze wat op.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yai Bua kreeg een nieuwe familie; ze sloot zich aan bij Khamla’s kudde (andere olifanten uit toeristenkampen). Zij hielpen haar om zelfverzekerder te worden. Haar wil om te blijven leven werd met de dag sterker. Binnen een paar maanden nam het gewicht van Yai Bua gelukkig toe en ze had op haar manier weer zin in het leven. Al was het maar voor een paar jaar…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In het afgelopen jaar liep Yai Bua niet veel meer. Haar benen waren zwak, maar door haar koppige vastberadenheid heeft ze toch nog een aantal jaren kunnen leven. Ze was vaak te vinden in haar privezwembad om daar rustig een dutje te kunnen doen onder een lekker zonnetje. Haar verdiende rust. In het water kon haar pijnlijke lichaam ontspannen.
Yai Bua heeft zoveel in haar leven meegemaakt en overleefd; ze heeft ons geleerd wat doorzettingsvermogen is en te genieten van de eenvoudigste dingen in het leven. Ze is een van de oudste olifanten geworden en ze werd door iedereen geliefd.
 
De dag voordat zij stierf heeft ze nog van haar zwembad mogen genieten, nog wat gegeten en rondgelopen in haar speciale verblijf. Oude olifanten gaan niet snel liggen, omdat zij moeilijk zelf kunnen opstaan. Op de dag van overlijden ging Yai Bua uit zich zelf liggen, dit was het teken dat zij wilde rusten. Het was Yai Bua’s laatste rustmoment. Ze is vredig overleden terwijl ze sliep.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gelukkig heeft Yai Bua nog 4 jaar mogen genieten van haar leven als olifant; zoals het al die jaren daarvoor ook had moeten zijn. Helaas is dit nog steeds het noodlot van veel olifanten. Zij kunnen niet allemaal gered worden zoals Lek heeft gedaan bij Yai Bua. Er leven in Azië nog talloze olifanten onder vergelijkbare schrijnende omstandigheden, die recht hebben op een beter leven.
 
Uiteraard zijn onze gedachten bij alle olifanten die o.a. bij de tempels en in de toeristenindustrie onder afschuwelijke omstandigheden een wreed leven hebben.
 
Voor welke olifant brand jij dit jaar een kaarsje?
Er wordt een video samengesteld van kaarslicht-foto’s van over de hele wereld. Plaats jouw foto’s op de evenementpagina 3rd Annual International Candlelight Vigil 4 Elephants om te worden opgenomen in de 3e jaarlijkse Vigil 4 Elephants-videocompilatie. Als je een video van jouw kaarslichtje wilt plaatsen, maak deze dan 30 seconden of minder en film hem horizontaal.
 
🕯️ Yai Bua 3rd Annual International Candlelight Vigil 4 Elephants
Back To Top