Content voor Ingelogde Gebruikers

Een nieuwe reddingswagen gerealiseerd voor GRI

De procedure voor het redden van babyolifantjes gaat volgens een protocol met een strakke planning. Waar moeten ze bijvoorbeeld op voorbereid zijn? Wat moeten ze doen als het olifantje niet meewerkt? Wat als er gevaar dreigt door stropers? Meestal verloopt de redding volgens plan, omdat de voorbereiding goed is. Maar helaas gebeuren er soms ook onverwachte dingen waar ze geen grip op hebben; zoals een kapotte truck.

Het overkwam het weeshuis in Zambia tijdens een reddingsactie waarbij ze twee olifantjes uit hetzelfde mens-olifantconflict moesten redden. De vierwielaandrijving was namelijk net daarvoor stuk gegaan en de eerste locatie van het gesignaleerde babyolifantje was 50 kilometer van de opvang vandaan. Daarnaast moesten ze nog een olifantje redden die gesignaleerd was, 1 kilometer van de eerste locatie vandaan. Het was dus een enorm risico om deze reddingsactie uit te voeren omdat ze niet zeker wisten of de auto het zou houden.

Het mag niet gebeuren dat olifantjes sterven omdat deze na hun redding niet naar het weeshuis kunnen worden gebracht. Een nieuwe truck kost veel geld. Zonder financiële steun zou er geen nieuwe truck komen en bleef deze stressvolle situatie voortduren. Rachael heeft ons namens het GRI-team om hulp gevraagd. Een nieuwe reddingswagen zou ongeveer $38.000 kosten. Iedereen kon helpen door een donatie te doen. Elk bedrag maakte het verschil.

Het olifantenweeshuis in Zambia en het natuurbeschermingswerk van Game Rangers International (GRI) is wereldwijd nog niet zo bekend. Vrienden van de Olifant volgt hun werk en steunt GRI sinds 2014. We weten dat ze alle donaties zeer zorgvuldig besteden om ervoor te zorgen dat ze het beste kunnen doen voor de weesolifantjes. Het geld dat via de peetouders binnenkomt wordt dan ook écht besteed aan de verzorging van de weesolifantjes. Het budget is daarom krap en er was geen extra geld voor een nieuw reddingsvoertuig dat zo hard nodig was.

Het is hartverwarmend hoeveel peetouders en andere betrokkenen een donatie hebben gedaan! Mede door hun financiële steun, en de steun van enkele steunstichtingen, hebben we het geld voor de reddingswagen bij elkaar gekregen.

De truck is in mei besteld bij Toyota, half mei werd er toen al aangegeven door de fabrikant dat de auto al bijna geleverd kon worden. Door oponthoud bij Toyota kwam de truck toch later en werd beloofd dat deze in juli geleverd zou worden. De auto moest dan nog wel de goede kleuren krijgen, zodat deze onopvallend is wanneer er in de wildernis wordt gereden en de voorkant van de wagen moest extra versterkt worden. Met de bijkomende kosten werd in eerste instantie geen rekening gehouden, waardoor er onvoldoende geld was. Gelukkig waren er Vrienden bereid om een donatie over te maken waardoor het volledige bedrag van $44.000 betaald kon worden.

Na een paar maanden wachten, is de reddingswagen eind juli gearriveerd bij de Kafue Release Facility, waar het team liefkozend de truck een naam heeft gegeven: Tank. De reddingswagen is écht hard nodig, daarom maakte het bij de Release Facility Manager emotie los. Manager Tim zei; “De Cruiser zal de nodige capaciteit meebrengen om de activiteiten van KRF de komende jaren te ondersteunen. Ik ben misschien bevooroordeeld als een Cruiser-fan, maar het hele team hier is al erg trots op Tank en zal hem met veel tederheid en liefdevolle zorg behandelen.”

Tank zal zich dus hardmaken voor reddingsoperaties van gevonden weesolifantjes en zal wanneer er geen operatie plaatsvindt gebruikt worden voor andere activiteiten die in het belang zijn van de KRF.

We kunnen alle betrokkenen niet genoeg bedanken en willen jullie nogmaals bedanken voor alle gulle giften; Samen staan we STERK!

Benieuwd naar wat je nog meer kan doen om te helpen? Bekijk in onze webwinkel de categorie ‘donaties’ en ontdek welke donaties jij kan geven aan de olifantjes: https://olifanten.org/product-categorie/donaties/

Scroll naar boven