Ga naar hoofdinhoud

Gandhi en Delhi in EHEES

De oprichters van Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES), Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur, hebben een rustoord opgezet om oude en zieke olifanten op te vangen, die afkomstig zijn uit circussen en dierentuinen. Behalve het opvangen van olifanten is het doel van EHEES om de resocialisatie en rehabilitatie van de dieren te bevorderen, het verstrekken van informatie en verrichten van onderzoek over hun complexe behoeften en gedrag. Op de avond van 14 oktober 2021 bereikte EHEES een belangrijke mijlpaal door de eerste olifant, genaamd Gandhi, te verwelkomen. De naam Gandhi betekent in het Sanskriet ‘Zon’.
Gandhi is in 1969 in het wild geboren, waarschijnlijk in Thailand. In 1973 kwam ze in een Deense dierentuin terecht. In 1988 werd ze overgebracht naar de voormalige dierentuin in Pontscorff in Frankrijk. Toen de dierentuin van Pont Scorff in financiële moeilijkheden raakte, werd de toekomst van de dierentuin door een rechtszaak bepaald. Tony en Sophie waren al een aantal jaren op de hoogte van Gandhi en hadden haar situatie nauwlettend gevolgd. De nieuwe eigenaar ging ermee akkoord dat Gandhi in EHEES zou worden opgevangen. Het eerste jaar was Gandhi alleen in EHEES en leerde ze haar nieuwe thuis kennen. EHEES heeft Gandhi leren kennen als een angstige en onzekere olifant, die alles in haar eigen tempo doet en veel geruststelling nodig heeft. Gandhi heeft diverse gezondheidsproblemen waarvoor ze wordt behandeld.
Eind augustus 2022 heeft EHEES een tweede olifant verwelkomd, genaamd Delhi. Op ongeveer 4-jarige leeftijd werd Delhi vanuit Vietnam naar een Tsjechische dierentuin gebracht. Daar sloot ze vriendschap met het andere vrouwtje. Sinds de dood van haar vriendin was Delhi de enige olifant in de dierentuin. De dierentuin stemde ermee in dat Delhi naar EHEES zou gaan.
Het is niet vanzelfsprekend dat twee olifanten, die worden opgevangen , ook bevriend raken. Gandhi was in het begin enorm overweldigd door de komst van Delhi. Beide olifanten hadden tijd nodig om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen. Delhi en vooral Gandhi missen belangrijke sociale vaardigheden. Gandhi heeft in haar leven meer dan 20 olifanten gekend. Ze heeft een aantal positieve ervaringen gehad, maar ook een aantal slechte ervaringen, waarbij zij het slachtoffer was. Vanwege de negatieve interacties met andere olifanten in het verleden laat Gandhi in onbekende situaties als eerste reactie vluchtgedrag  zien.
De eerste maanden plaatste men Gandhi en Delhi naast elkaar met een veilige afscheiding ertussen, zodat beide olifanten voldoende ruimte en afstand hadden, maar elkaar wel konden zien en aanraken als ze daar zelf behoefte aan hadden. Gandhi wist niet hoe ze zich moest gedragen en Delhi was nieuwsgierig. De eerste fysieke kennismaking tussen Gandhi en Delhi verliep naar omstandigheden positief. Op een gegeven moment verzamelde Gandhi al haar moed en benaderde Delhi. De twee olifanten hielden een voorzichtige krachtmeting met om elkaar te kunnen inschatten. Dit eerste contact was positief en normaal olifantengedrag. Door de afscheiding voelde Gandhi zich veilig waardoor ze Delhi zo nu en dan uit zichzelf opzocht. Dan hadden ze rustige en positieve interacties.
Op een nacht schrok Gandhi van iets onbekends. Haast instinctief zocht ze troost en geruststelling bij Delhi. Sindsdien besloten Gandhi en Delhi om samen te blijven. Geleidelijk aan leren ze elkaar beter kennen. Ze werken allebei goed mee tijdens hun individuele gezondheidscontroles en dagelijkse verzorging. Tegenwoordig grazen Gandhi en Delhi vaak samen ergens achteraan in de buitenruimte. Dat is een plek waar Gandhi zich het prettigst lijkt te voelen. Delhi heeft de neiging te volgen, maar raakt onderweg snel afgeleid. Het is goed dat Delhi soms afgeleid is, want Gandhi voelt zich soms uitgeput omdat alle veranderingen haar mentaal en fysiek veel kosten. Delhi krijgt juist energie van alle veranderingen. Om ervoor te zorgen dat Gandhi voldoende rust krijgt, zijn de twee olifanten ‘s nachts van elkaar gescheiden, maar ze kunnen wel interacties hebben via het hek. Delhi neemt vaak het initiatief tot interacties met Gandhi. Delhi lijkt daarbij ook een soort hiërarchie te willen vastleggen. Gandhi vindt de interacties wel prettig, maar lijkt geen behoefte te hebben aan het bepalen van een hiërarchie.
Als Gandhi last van haar gezondheid heeft moet ze rust houden. Dan mist ze Delhi en probeert haar aandacht te trekken. Delhi verkiest soms haar voedsel boven Gandhi, maar kan ook niet te lang zonder haar aanwezigheid. Delhi beseft dat ze groter en forser is dan Gandhi. Maar de oudere Gandhi beschikt over meer kennis, ervaring en het soort wijsheid dat bij olifanten met de jaren komt.
Over het algemeen houden olifanten van de regen, maar Gandhi niet. Gandhi is vooral dol op zonnig weer en blijft liever in het verwarmde gebouw als de zon niet schijnt, als het regent, of als er een noorderwind staat. Soms wordt ze door Delhi toch overgehaald om op een regenachtige dag mee naar buiten te gaan.
Back To Top