Ga naar hoofdinhoud

Hoe verder met Buba

Ministerie buigt zich over de toekomst van circusolifant Buba.

Verschillende dierenorganisaties zijn al jaren bezig om de situatie van circusolifant Buba onder de aandacht te brengen en pleiten voor haar vrijheid. Ondanks dat Vrienden van de Olifant zich inzet voor de bescherming van in het wild levende olifanten, vonden wij dat we niet lijdzaam konden toezien. Daarom werd de petitie ‘Geef Buba haar vrijheid’ georganiseerd. De petitie werd ondersteund in Frankrijk. Ook Animals Today organiseerde een petitie voor Buba.

Rob Faber, voorzitter van Vrienden van de Olifant heeft de gezamenlijke 42.625 ondertekeningen van de drie organisaties, samen met relevante informatie over Buba, overhandigd aan Lieke Hendrix, directeur Agroketens en Dierenwelzijn, van het Ministerie van LNV. Zij heeft ervoor gezorgd dat de ondertekeningen bij minister Carola Schouten terecht zijn gekomen. Mevrouw Hendrix heeft aangegeven dat de ontheffing met een half jaar is opgeschoven vanwege de corona-crisis en dat zij verwacht binnen deze tijd een geschikt onderkomen voor Buba te vinden.

Rob Faber overhandigd de ondertekeningen aan Lieke Hendrix, directeur Agroketens en Dierenwelzijn.

Mede dankzij de petitie kijkt het ministerie serieus naar de toekomst van Buba en wil men een weloverwogen beslissing nemen over haar toekomst. Voorheen schakelde men alleen deskundigen in van dierentuinen, die vaak vanuit een commercieel belang een beslissing over een dier in kwestie namen. Bij Buba wil men echt in het belang van het welzijn van de olifant zelf handelen en aan de hand daarvan uiteindelijk bepalen wat de meest geschikte plek is voor Buba. Er zijn drie partijen die Buba willen opvangen: Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) in Frankrijk, de dierentuin ‘ Refuge La Tanière’ in Parijs en safaripark ‘Knutenborgh’ in Denemarken.

Het ministerie heeft contact opgenomen met Tennessee Elephant Sanctuary (TES) om deskundig advies te in te winnen. Dit opvangreservaat in Noord-Amerika is in 1995 opgericht en heeft jarenlange ervaring met het opvangen van tientallen mishandelde en getraumatiseerde olifanten uit circussen en dierentuinen, die als gevolg van hun trauma’s gedragsproblemen kunnen hebben. In de opvang die 2700 hectare groot is zijn zowel Afrikaanse als Aziatische olifanten opgevangen. Bij elke opgevangen olifant is rekening gehouden met het welzijn van de olifant in kwestie. De olifanten leiden een zo vrij mogelijk leven onder natuurlijke omstandigheden en herstellen van hun trauma’s.

De beste mogelijkheid voor Buba zou zijn als ze wordt opgevangen in EHEES in Frankrijk. Dit opvangreservaat is het initiatief van Tony Verhulst en Sophie Goethebeur en is gebouwd naar voorbeeld van de opvang in Tennessee. Elephant Haven is gespecialiseerd in de verzorging en begeleiding van getraumatiseerde olifanten met gedragsproblemen zoals Buba. Ze zijn er dan ook helemaal klaar voor om Buba te verwelkomen.

Elephant Haven, de dierentuin in Parijs en het safaripark in Denemarken hebben elk een uitgebreide vragenlijst ontvangen van het ministerie. Deze vragenlijst moeten ze zo zorgvuldig mogelijk invullen en uiterlijk 15 september hebben teruggestuurd aan het ministerie. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten, het advies van de deskundigen en het deskundig advies van Elephant Sanctuary in Tennessee, zal het ministerie dan binnenkort een beslissing nemen over de toekomst van Buba.

Foto van Buba bij de tenten: © animalrights

Back To Top